שלוש הטעויות הכי נפוצות שאנשים עושים לפני שיפוץ

עיצוב: בטי יעקובסון, בוגרת ביה"ס ברברה ברזין | צילום: אורית ארנון
עיצוב: בטי יעקובסון, בוגרת ביה"ס ברברה ברזין | צילום: אורית ארנון

אחרי כל כך הרבה זמן בבית החלטתם שאתם ממש חייבים שיפוץ או שדרוג? לפני שאתם מתחילים, שימו לב שלא ליפול למלכודות שיעלו הרבה כסף וירחיקו אתכם מבית החלומות שלכם

88 שיתופים | 132 צפיות

אחרי שנה וקצת של קורונה לכולנו מתחשק שיפוץ מאסיבי בבית. כדי שהרצון הזה לא יגמר באסון, ריכזנו עבורכם את הטעויות הנפוצות ביותר בתכנון ועיצוב הבית, שאם תשכילו לתקן ולפתור תזכו במרחב מחיה אולטימטיבי שלא תרצו לצאת ממנו, אפילו שאתם כבר יכולים.

1. תכננו והתייעצו

סביר מאוד שאלה מכם שלא עשו זאת מיד אחרי איזשהו סגר, לא יתאפקו, יפשילו שרוולים וישדרגו את ביתם בתום השנה שעברה עלינו. השהייה הממושכת בבתים גורמת לכל אחד מאיתנו לרצות לשנות ולחדש. 

ברברה ברזין, מעצבת פנים ובעלת ביה"ס ללימודי עיצוב פנים, ממליצה רגע לפני שמתחילים לפנטז על שיפוץ מאסיבי או על שדרוג נקודתי להתייעץ עם איש מקצוע ולהבין את העלויות, היקף העבודה ואת לוחות הזמנים: "רבים לא מחשבים נכון אף אחד מהפרמטרים האלה ומה שקורה בפועל זה בעיקר עוגמת נפש ובור תקציבי שביחוד בתקופה הזאת כדאי להימנע ממנו אם ניתן", היא אומרת. "כמו בכל תחום, גם בתכנון ועיצוב הבית חוסר הידע והניסיון יכול להגביל את היכולת לבצע שינוי שבאמת ייטיב איתכם. זה מתחיל ונגמר בדברים הכי טריוויאליים שלא תמיד נלקחים בחשבון כמו נושא האחסון שהוא אקוטי במיוחד בבית הישראלי: האם חשבתם על מקום ייעודי בכניסה לבית עבור הדואר, המפתחות והרצועה של הכלב? האם הגדרתם בחדר הרחצה או בשירותי האורחים מקום לגלילי ניירות הטואלט, מטהר האוויר או התחבושות ההגייניות? חשוב להקדיש כמה שעות ולפענח במדויק את הצרכים. בשלב הבא אנשי המקצוע יוכלו לתרגם אותם לעלויות ולזמנים".    

לתכנן מראש את מיקומי פונקציות מרכזיות כמו האודיו וידאו ונקודות החשמל. תכנון ועיצוב גילי גול, באדיבות טופ אודיו | צילום: איתי בנית
לתכנן מראש את מיקומי פונקציות מרכזיות כמו האודיו וידאו ונקודות החשמל. תכנון ועיצוב גילי גול, באדיבות טופ אודיו | צילום: איתי בנית

הקבלן ומנהל הפרויקטים גיא אהרונוביץ מצטרף לדעתה של ברזין וטוען שהסוד טמון בתכנון המקדים בפרויקטים גדולים וקטנים: "תוכניות ושרטוטים שתוכננו בקפידה ועל פי מידות מדויקות הן האופציה היחידה לתאם בין מערכות כמו חשמל, תקשורת, אודיו וידיאו ועוד לבין אלמנטים מבניים כמו הנמכות גבס למיזוג האוויר וגופי תאורה שקועים לדוגמה. הם גם הדרך היחידה לוודא שהגדלים והפרופורציות שהגדרנו לכל פונקציה אכן עובדים. בית כיפי ונוח הוא בית שמושתת על הנדסת אנוש, על ההבנה כיצד אנחנו מתנהלים, מה הם המרחקים האופטימליים בין פונקציה לפונקציה ומהם הגדלים שיהפכו את המשימות (כמו העבודה במטבח) לפחות מאתגרות ויותר נינוחות וזורמות. התוכניות הן גם הדרך שלנו לתכנן מראש כיצד להסתיר אלמנטים שנרצה להצניע כמו כבלים וחוטי חשמל שרצים לאורך הקיר. אם כבר מתחילים תהליך של שינוי, כדאי ומומלץ לחשוב על כל הפרטים הקטנים. בית הוא לא מוזיאון אבל חשוב שכל מוצר ופריט בחלל המשודרג ישתלב בו בהרמוניה ומעל לכל שיהיה שימושי, נוח וקל לתחזוקה". 

2. אל תשכחו לקחת בחשבון את הפרטים הקטנים

לדברי ברזין, עוד דבר שצריך להכלל בעוגת התקציב הראשונים הוא נושא הפינישים: "יש לא מעט מצבים בהם אנשים משקיעים הון בתכנון ובשינויים אבל נתקעים בסוף בלי שקל לרכישת וילונות, שטיחים, אקססוריז וכיוצא באלה מה שמעיב מאוד על התוצר הסופי". 

3. השאירו את האופנה לארון הבגדים ואל תיכנעו לטרנדים

ברזין: "אני ממליצה בחום שלא להיכנע לטרנדים שבמציאות הנוכחית מתחלפים בקצב לא סביר. נכון, אין ספק שטפט ספארי על הקיר בסלון יכול להראות עכשיו ממש מגניב, אבל בואו נחשוב רגע איך הוא יראה עוד שנה מעכשיו כשהמגמה תתהפך לחלוטין. השאירו את האופנה לארון הבגדים ותשתדלו להיצמד לחומרי גמר, רהיטים ואביזרים משלימים שיהיו קלאסיים מספיק ויישארו רלוונטיים גם בעוד שנים. 

לא להיכנע לטרנדים ולשמור על מינונים. תמונה באדיבות יפרח בן צבי | צילום שי אפגין
לא להיכנע לטרנדים ולשמור על מינונים. תמונה באדיבות יפרח בן צבי | צילום שי אפגין

כדי ליצור מראה הרמוני וביתי מומלץ שלא להתפרש ולשלב הרבה סגנונות אלא אם מעורבים בעיצוב אנשי מקצוע מיומנים. לפעמים הפנטזיה ליצור עיצוב אחר ושונה יכול להתגלות בדיעבד כאסון, לא פחות. אין שום מניעה מלהשתמש בצבעוניות נועזת, חומריות מחוספסת או דוגמאות גדולות מהחיים אבל לפני שמתחילים ליישם אותם בפועל בחלל מומלץ לתכנן לוח חומרים (mood board) שיגדיר את הצבעוניות, החומריות, המסות והמינונים של כל אחד מהנדבכים. כך הסיכויים שתצליחו להשיג את התוצאה המיטבית עולים, ועדיין עשו לעצמכם טובה וקבלו חוות דעת נוספת מגורם מקצועי". 

>> הבית שגרם לנו להתאהב בו בזכות חפצי הנוי והטקסטיל