זהירות: מטבח!

הרגלי עבודה לא נכונים במטבח עלולים לגרום לנזק בריאותי מצטבר. איך צריך לחתוך ולקלף ירקות, איך פותחים קופסת שימורים ולמה לפעמים עדיף לקנות אוכל מוכן?

88 שיתופים | 132 צפיות

פעילות תמימה לכאורה במטבח עלולה לגרום לשורה של בעיות בריאות, החל משחיקת המפרקים (כן, גם זה של האגודל) דרך דלקות פרקים וגידים וכלה בבעיות יציבה. ענבר מילר, מרפאה בעיסוק במרפאת לין של שירותי בריאות כללית מלמדת איך לחתוך ולקלף ירקות, איך כדאי ללוש בצק, איך לפתוח קופסאות שימורים, מהן התנוחות המומלצות לשהייה מרובה במטבח ואפילו איך לארגן את סביבת העבודה בצורה אופטימלית. אם גם אתם מבלים זמן לא מועט מאחורי הסירים, כדאי לכם לאמץ את ההרגלים הבאים.

איך את רוצה את הבטטה שלך?

המודעות לעבודה נכונה במטבח מתחילה כבר מול מדפי הירקות בחנות. כשאתם בוחרים את הירקות, מעבר לטריות ולצורתם הנאה, חשוב גם לשים לב האם הם ניתנים לקילוף ולחיתוך בקלות. למשל, כשתקנו תפוחי אדמה, עדיף שתבחרו את הגדולים והשטוחים על פני העגולים והקטנים (קלים יותר להחזקה, לקילוף ולחיתוך).

מאותה סיבה, את הבטטות תעדיפו ארוכות וצרות על פני שמנות וקטנות. שימו לב שהקישואים לא יהיו קטנים וצרים מדי (אחיזה לא נוחה בעת הקילוף) וגם לא ענקיים (קושי בחיתוך).

גם בעת רכישת כלי המטבח תנו דעתכם לשימוש יומיומי בהם, ואם אפשר – התנסו בהם. הבעיה היא שברוב המקרים לא ניתן להתנסות במוצרים טרם הרכישה. דבר נוסף שיכול לבלבל הוא המחיר, זאת כיוון שמחיר אותו מוצר יכול לנוע בטווח של עשרות אחוזים. אז איך בכל זאת יודעים איזה קולפן או סכין לבחור? ראו בהמשך.

• התאימו את הסכינים למוצרים שאתם חותכים [אילוסטרציה: photos to go]

התאימו את הסכינים למוצרים שאתם חותכים. אילוסטרציה: photos to go

על כרעי תרנגולת

זה לא סוד שבעיות אורתופדיות רבות מתחילות מיציבה לא נכונה. למנחים שבהם אנו עובדים, גם במטבח, יש השפעה רבה על העומס המוטל על השרירים המייצבים את המפרקים שלנו, וכמובן גם על אופי העבודה.

לשבת – לקום. כשאתם צריכים להעביר יותר משעתיים רצופות במטבח, עומס רב מוטל על הגב התחתון, על הברכיים ועל כפות הרגליים, לכן חשוב שתגוונו בין ישיבה לעמידה. נכון שעבודה בישיבה מצריכה תכנון מוקדם (כדי שלא תצטרכו לקום כל דקה) ויכולה להיחשב כפינוק, אבל תחשבו על צרכי הגוף שלכם.

התאימו את המנח לסוג העבודה. בפעולות הדורשות את הפעלת המפרקים הגדולים, כמו לישת בצק, עדיף לעמוד, כך שהכתפיים יעשו את רוב העבודה. לעומת זאת, כשאתם מקלפים או חותכים רצוי לשבת.

התאימו את המנח לגובה משטח העבודה. בעמידה מומלץ לעבוד מול משטח מוגבה (כמו השיש) כדי למנוע רכינה קדימה של הגב והצוואר. לעומת זאת, בישיבה מומלץ לעבוד מול משטח נמוך יותר (כמו השולחן) כדי למנוע הרמה מאומצת של הכתפיים.

הקפידו על יציבה נכונה. היציבה משפיעה על מידת הדיוק והמאמץ שאנו מפעילים. למשל, בישיבה חשוב לשים לב שכפות הרגליים מונחות על משטח (רצפה או הדום) ולא "באוויר", כדי לא ליצור עומס על הגב התחתון. אם אתם מרגישים חוסר נוחות בגב, אל תתביישו להשתמש בכריות תומכות.

חיים קלים במטבח

לפעמים עדיף לקנות מוצר מוכן, או לפחות מוכן בחלקו (ואין הכוונה למזון מעובד). זה לא אומר שאת מפונקת וזה לא אומר שאתה מבזבז כסף על משהו שיכולת להכין לבד. זה אומר שחסכתם זמן ומאמץ ותוכלו להתפנות לדברים נוספים.

שימוש במכשירים חשמליים יכול אף הוא להקל על העבודה במטבח ובמקביל לחסוך את שחיקת המפרקים. מי אמר שסלט כרוב שנחתך במכשיר חשמלי לא יכול לצאת בצורת חוטים דקים? מי טוען שאם לשים את הבצק במיקסר טעמו שונה מלישתו ביד?

ארגון מחדש של סביבת העבודה. השימוש במכשירים החשמליים דורש ארגון נכון של המטבח, כך שהמכשירים החשובים יהיו נגישים. אולי אם תניחו את מעבד המזון על השיש, פתאום תגלו שאתם משתמשים בו לא רק לפירור ביסקוויטים. אותו הדין בנוגע לסידור דברים במקרר: אם החלב שבו אתם משתמשים בתדירות גבוהה נמצא מאחורי הרי הגבינות והיוגורטים, פשוט מקמו אותו במקום נגיש.

סידור המטבח בהתאם לצרכים. לגבוהים מביניכם וגם לבעלי קושי בכיפוף הברכיים והגב, מומלץ לאחסן בארונות העליונים את הכלים שבהם אתם משתמשים בתדירות גבוהה; לעומת זאת, לנמוכים ולבעלי קושי בהרמת הידיים מומלץ דווקא להשתמש בארונות הנמוכים.


גם קולפן צריך לדעת לבחור. אילוסטרציה: photos to go

איך לבחור סכין?

  • ודאו שהסכין אכן חדה דיה, כדי שלא תשקיעו מאמץ מיותר בעת החיתוך.
  • התאימו את הסכינים למוצרים שאתם חותכים. למשל, בחיתוך ירק עם קליפה חלקה וקשה כמו עגבניה או פלפל, השתמשו בסכין עם להב משוננת, ובחיתוך ירקות בעלי קוטר קטן כמו מלפפון או גזר השתמשו בסכין עם להב קצרה.
  • השתמשו תמיד בקרש החיתוך. יש הנוהגים להחזיק את הירקות ולחתוך את כל הסלט "באוויר" ישירות לקערה. כשחותכים באוויר (ללא תמיכה) לאורך זמן, עלולה להיווצר פגיעה במפרקים הקטנים של האצבעות.
  • בעת החיתוך, מומלץ להניח סמרטוט רטוב מתחת לקרש החיתוך, כדי שלא תשקיעו מאמץ מיותר בייצוב הקרש.

איך לבחור קולפן?

  • סכין הקולפן צריכה להיות חדה כדי שהקליפה תוסר בקלות.
  • סכין הקולפן צריכה גם לזוז בעת הקילוף ולא להישאר קבועה, כך נחסוך תנועה למפרקים המשתתפים בפעולה.
  • הקולפנים נבדלים זה מזה גם בסוג האחיזה. לכל אדם מתאים קולפן אחר, למשל: למי שסובל מכאבים במפרק האגודל, מומלץ להשתמש בארבע האצבעות הנותרות ובשטח כף יד באמצעות קולפן עם ידית עגולה. לעומת זאת, למי שסובל מקושי בכיפוף האצבעות, מומלץ להשתמש בקולפן עם ידית מאוד רחבה או בקולפן טבעת שמתלבש על כף היד ואינו מצריך את כיפוף האצבעות.
  • בכל מקרה, מומלץ שפעולת הקילוף תיעשה על ידי קולפן ולא על ידי סכין. קילוף בסכין גורם לשחיקת מפרק האגודל, הקולפן בטיחותי יותר ובדרך כלל גם יותר חסכוני.

איך פותחים קופסת שימורים?

  • שימוש בפותחן "צבאי" – הפותחן הקטן שמחזיקים באמצעות האגודל והאצבע, לא מומלץ לשימוש כשאתם פותחים קופסאות בתדירות גבוהה, זאת משום שלאורך זמן עלול להיגרם נזק מצטבר למפרק האגודל.
  • כשפותחים קופסאות שימורים בתדירות גבוהה, כדאי לבחור בפותחן הדורש שימוש בשתי הידיים וכן בעל שיניים חדות, זאת כדי שבעת נעיצת השיניים בקופסה לא תשקיעו מאמץ מיותר.
  • שימו לב שכל פותחן חותך בצורה שונה את קופסאות השימורים ואף יש שמותירים את הקופסה החתוכה חדה מאוד. היזהרו שלא להיחתך.