ושכולם יקפצו

התקופות שבהן נדמה שהתינוק יונק ללא הפסקה נקראות קפיצות גדילה. מתי ומדוע הן מתרחשות?

88 שיתופים | 132 צפיות

"קפיצות גדילה הן השם שניתן לימים שבהם תינוק מתחיל לבקש לינוק לעיתים תכופות יותר, ונראה שהוא רעב עדיין גם לאחר שינק משני הצדדים", מסבירה עדי יותם, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, ומוסיפה שבספרות ההנקה אין תמימות דעים לגבי קיומן.

ד"ר אילה ירון, רופאת ילדים וגסטרואנטרולגית ילדים מבית החולים דנה, מסבירה שקפיצות הגדילה מתוארות בספרות הרפואית, ושהרופאים מעודדים בהן הנקות תכופות: "בתקופות אלה סדר היום של התינוק משתנה, הוא רוצה לאכול יותר והוא פחות רגוע, ייתכן שיישן יותר או פחות". היא מציינת שכשמדברים על קפיצות גדילה יש לשים לב שמדובר בתינוקות שנולדו במועד, ושהם בריאים.

היה או לא היה?

יותם מספרת שבספרות ההנקה המתייחסת לקפיצות גדילה, נכתב שהן לרוב מתרחשות בגיל עשרה ימים, שלושה שבועות, שישה שבועות, שלושה חודשים ושישה חודשים, אבל זה לא בסלע. יש אמהות שלא מרגישות בהן, ויש המרגישות בהן במועדים אחרים.

ד"ר מירה ליבוביץ, מומחית לרפואת המשפחה ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC, מנהלת המרכז הרפואי להנקה באודים, מפרטת: "יש לקחת בחשבון שמדי כמה ימים או כמה שבועות יכולים להיות כמה ימים או לפעמים חלקים מיום שבהם התינוק יונק לעיתים יותר קרובות. אמהות מנוסות שלא מסתכלות על השעון אפילו לא יידעו להגיד מתי זה היה, אם זה היה או לא. לטעמי זה לא בצורה שמופיעה בספרות. זו אולי דרך להסביר לאמהות את העובדה שפתאום נראה שהתינוק רעב כל הזמן.

"לא כל דבר בטבע אני מוכרחה להבין עד הסוף, אני רק יכולה להגיד שזה נורמלי ותקין. אפשר לקרוא לזה קפיצת גדילה והכל טוב ויפה, אבל אם פשוט זורמים עם התינוק אז הדברים בדרך כלל מסתדרים, ולרוב אחרי כמה ימים כאלה הכל חוזר להיות רגוע יותר".

מדוע יש קפיצות גדילה?
לדברי יותם, התיאוריה גורסת שתינוקות יונקים אינם גדלים בהדרגה, אלא שאחת לתקופה הם צריכים בבת אחת כמות גדולה יותר של חלב. "ייצור החלב משתנה בהתאם לביקוש, והגוף מגדיל את ההיצע כשהביקוש עולה", היא מרגיעה. "ההנקות התכופות והארוכות יותר הן הדרך של התינוק להבהיר לגוף שיש צורך בהיצע גדול יותר. הסבר חלופי הוא שכשהתינוק גדול ויעיל יותר, לא תמיד הקצב שבו נוצר ומשתחרר החלב מתאים להעדפותיו המשתנות".


בקפיצת גדילה התינוק צריך יותר חלב. אילוסטרציה: א.ס.א.פ קריאייטיב | shutterstock

קצב ייצור החלב

יותם מדגישה שבין אם קיימות קפיצות גדילה ובין אם לא, הדרך לטפל במצבי עצבנות של התינוק אינה משתנה: "אם האמא מאפשרת לתינוק להמשיך לינוק לפי רצונו בימים של קפיצת גדילה, הוא לא נשאר רעב ואין צורך להיעזר בתרכובת מזון תינוקות, כך רק מאריכים את הזמן שדרוש לגוף להגביר את ההיצע. ייצור החלב, בדומה לייצור הדמעות, אינו נפסק, ואם האמא מעבירה את התינוק מצד לצד, ואולי גם מסייעת לו לינוק בכך שהיא מפעילה לחץ רצוף על השד מכיוון בית השחי בעזרת היד, הוא ימשיך לקבל חלב, גם אם בטפטוף איטי יותר".

לאמהות שקל להן לשאוב היא מייעצת להוסיף כמה שאיבות קצרות לאחר ההנקות, הדבר יאותת לגוף להגביר את כמויות החלב באופן מהיר יותר, "ככל שהשד 'מרוקן' – כי השד לא מרוקן באמת אף פעם, כך קצב ייצור החלב מהיר יותר". ד"ר ירון מציינת שלרוב המונח קפיצות גדילה מתייחס לתינוקות יונקים, אך קיים גם אצל תינוקות הניזונים מתרכובת מזון תינוקות, רק שאצלם פחות שמים לב לכך כיוון שהדבר לא משפיע על האמא באופן פיזי. "במקרים האלה פשוט מוסיפים עוד 20 מ"ל. לתינוק המקבל תרכובת מזון תינוקות ניתן להגדיל את נפח המנה בקלות, ולכן לא תמיד מתייחסים לגדילה זו", היא מוסיפה.

יותם מצטרפת: "אצל תינוקות שאינם יונקים דפוסי הגדילה הם כנראה אחרים ויותר הדרגתיים. ייתכן שהם פחות מורגשים, מפני שמכינים את תרכובת מזון התינוקות בבקבוק בכפולות של 30 או 60 מ"ל, ואם ההורים מציעים בקבוק של 90 מ"ל, הם לא בהכרח ירגישו בהבדל אם התינוק יאכל 72 מ"ל או 84 מ"ל".


הנקות תכופות הן סימן לקפיצת גדילה. אילוסטרציה: ingimage

אולי אין לי מספיק חלב?

מה בנוגע לאמהות שחוששות (או ש"נשמות טובות" דואגות להגיד להן) שאין להן מספיק חלב?
ד"ר ליבוביץ: "באופן טבעי ותקין אמא שהיה לה מספיק חלב עד עכשיו יהיה לה גם מספיק חלב הלאה, אלא אם קרה משהו בלתי צפוי – היא מאוד חולה (לא איזו הצטננות/ שפעת), אם היא שוב בהריון או אם התחילה לקחת גלולות למניעת הריון. צריכה להיות סיבה רצינית לירידה בייצור החלב".

על קפיצות גדילה
* מועדים לשמחה: הקפיצות מתרחשות בגיל עשרה ימים, שלושה שבועות, שישה שבועות, שלושה חודשים ושישה חודשים, אבל הדרישה להנקות בתדירות גבוהה יכולה להתרחש במועדים אחרים. גם ההנקות עצמן עשויות להתארך, וקפיצת הגדילה יכולה להימשך על פני חצי יום, יום או כמה ימים.
* חלב על הזמן: אם האמא היניקה בהצלחה ובאופן מלא, לא סביר שלפתע ייצור החלב ייפגע. לשם כך צריך להתרחש שינוי מהותי (הריון חדש, גלולות למניעת הריון, מחלה קשה). בהנחה שבריאות האם והתינוק תקינה והתינוק עולה במשקל באופן תקין, מומלץ להיניק לפי דרישת התינוק ולא לפי זמנים קבועים, ולא לתת תרכובת מזון תינוקות (כך גוף האם לא יקבל את האיתות להגברת ייצור החלב). בכל מקרה, אצל תינוקות יונקים יש לעקוב אחר העלייה במשקל, וכשזו אינה תקינה, לפנות לרופא.
* שביל החלב: מדובר בתקופה אינטנסיבית שבה האם מתמסרת להנקה. ככל שהאם תוריד הילוך בעבודות הבית ותמלא מצברים, כך עולה הסיכוי שהתקופה תתקצר. לתשומת לב הסביבה הקרובה – כל עזרה תתקבל בברכה. במקרה שאין עזרה, מוטב לדחות את עבודות הבית ולעשות רק מה שדחוף. בכל מקרה, חשוב לשתות, לאכול ולנוח. אל ייאוש, מדובר בתקופה קצרה.

איך יודעים שמדובר בקפיצת גדילה ולא בבעיה בהנקה?
יותם מסבירה שאם ההנקות תכופות אבל יש מספיק חיתולים רטובים ויציאות, כנראה שזו קפיצת גדילה. אם התינוק לא ממלא חיתולים כנדרש, יש סיכוי שקיימת בעיה. "אפשר להבדיל בין קפיצת גדילה לבין בעיה בהנקה אם עוקבים אחרי כמה מדדים פשוטים: עד גיל חודש, צריכות להיות לתינוק שיונק הנקה מלאה יציאות בכמות מצטברת של לפחות ארבע כפות עד רבע כוס ביממה, ואחרי גיל חודש היציאות יכולות להיות גם פעם בכמה ימים עם כמויות משתנות", היא מפרטת.

"מגיל שישה ימים צריכים להיות לו שישה חיתולים רטובים בשתן שקוף וללא ריח חריף, והוא צריך להמשיך ולעלות במשקל באופן סדיר. אם אחד המדדים האלה אינו תקין, כדאי להיפגש בהקדם עם יועצת הנקה מוסמכת. העלות הכספית של פגישה כזו תתקזז בסופו של דבר עם ההוצאה על תרכובת מזון תינוקות במקרה שההנקה תיפסק טרם זמנה".

ד"ר ירון מדגישה שבכל מקרה חשוב לעקוב אחרי העלייה במשקל, ואם התינוק לא עולה מספיק יש לעודד את האמא לנוח, להתרכז בהנקה ולהיניק לפי דרישה. "כמו כן, על רופא הילדים לבדוק שאין סיבה רפואית לכך שהתינוק לא עלה מספיק במשקל, למשל, אם הוא משלשל, פולט הרבה או מקיא, האם התפתחותו תקינה וכו'. לעיתים יש לעודד את האמא לשאוב חלב כדי לעודד ייצור, ולעיתים רחוקות, אם התינוק לא מקבל מספיק חלב וזה עלול לפגוע בבריאותו – להציע תחליף", היא מסבירה.