למה באמת כדאי לכם לצחוק?

למה הצחוק חשוב? איך מכניסים הומור לחיי המשפחה? מה מתאים לאיזה גיל? התשובות בכתבה

88 שיתופים | 132 צפיות

אחד מפלאי הגדילה המהנים ביותר הוא התפתחות חוש ההומור של ילדינו. ילדים צוחקים כל היום, ולעומתם המבוגרים צוחקים עד 18 פעמים ביום, מתוכם לא ברור אם 12 היו צחוק אמיתי, גיחוך ציני או הא-הא מעושה מבדיחה של הבוס. מתברר שהעובדה שאתה מבלה זמן עם ילדיך, מכסה לפחות חלק מאוברדראפט הצחוקים שלך.

חוש הומור משדרג את חיי המשפחה. זה מתחיל בחבישת כובע מצחיק ודגדוגים לתינוק, ממשיך במרדפים היתוליים ובהצגות כאילו נפלת על הספה, ואחר כך אתה כבר מחפש את הילד כשהוא מתחבא מתחת לשמיכה או ממציא משחקי מילים מטופשים כדי להצחיק ילדון בכיתה א'. ככל שהילדים גדלים, זה רק משתפר – ההומור שלהם נעשה מתוחכם יותר.

גיל אפס עד שנתיים: משחקי קו-קו ומחבואים

התפתחות: חוש ההומור מתחיל להתפתח קצת אחרי גיל אפס. "שבועיים אחרי הלידה התינוק מתחיל לחייך, אך זו תגובה פיזיולוגית ללא משמעות רגשית", אומרת עדית רונן-סתר, המתמחה בטיפול משפחתי, הדרכת הורים וייעוץ חינוכי, וכותבת סדרת הספרים "מתן הסקרן" (הוצאת רימונים).

"אחרי חודש החיוך הוא כבר תגובה למגע נעים, ובהמשך התינוק מגיב בחיוך לקול, למראה ולפנים מוכרות".

בהמשך מושמע הצחוק הראשון, שמגיע בתגובה למשפטים בניגון מסוים ("איזה ילד חמממווודדד!") ובצירוף מגע. "בגיל שמונה חודשים בערך כבר משתעשעים במשחקים פשוטים כמו קו-קו ומחבואים. התינוק מתחיל להבין מצבים קומיים, וזה כמובן חלק מהתקשורת במשפחה", היא מסבירה.

למה לצפות? קל להצחיק תינוקות. צריך רק לעשות פרצופים או להשמיע קולות מוזרים, והם בעניינים. לפי המחקרים, בין גיל שמונה חודשים ל-15 חודשים תינוקות כבר יודעים מספיק על העולם שסביבם כדי לקלוט שכאשר אבא חובש למשל כובע בצורת פיל או עושה קולות של ברווז, יש כאן אלמנט בלתי צפוי ולכן מצחיק. תינוקות לא באמת מבינים הומור, אבל הם מזהים מתי ההורה שלהם מחייך ושמח.

כשאתה עושה פרצופים, משמיע קולות מצחיקים ואז מחייך וצוחק, התינוק יחוש בעליזות שלך ויחקה אותך. הוא רגיש מאוד לגירויים פיזיים כמו דגדוג או נפיחות אוויר על הבטן, וגם אוהב משחקים פשוטים ומבדחים.


פעוטות נהנים מחידודים מילוליים ומתמונות משונות

גיל שנתיים עד ארבע: בואו נהיה פיזיים

ילדי הפעוטון עשויים למצוא יותר הומור בתמונות משונות – כמו אופניים עם גלגלים מרובעים או תנין עם משקפי שמש – מאשר בבדיחה או בחידוד מילולי. חוסר התאמה בין תמונה לצליל, כמו חילזון שעושה מיאו (תודה לבובספוג), גם הוא מצחיק מאוד את בני הגילים האלה. בערך סביב גיל שנתיים ילדים מתחילים לפתח עצמאות גופנית, הם פחות תלויים בהוריהם ומסוגלים כבר לבצע פעולות פיזיות מורכבות. ככל שהם נעשים מודעים יותר לתפקודי הגוף ולמה שגורם להורים שלהם להתפלץ, ילדי הפעוטון מתחילים בבדיחות שירותים ופיפי-קקי.

התפתחות: הפעוטות ממשיכים ליהנות מההומור הפיזי שהתחלנו בו בגיל הינקות, אבל הוא נהיה מתוחכם יותר. מרדף בבריכה, שבו אבא מגלם את התנין המסוכן שעולה בפתאומיות מתהומות הים כדי לתפוס את הילדון, בהחלט עושה את העבודה. פעוטות נהנים מאוד מהומור עם אלמנט של הפתעה: ילדיי, למשל, נהגו לאחוז בידיי, לטפס עליי, ואז הייתי הופך אותם "לפתע". על המשחק המצחיק הזה אפשר לחזור חצי מיליון פעמים, והוא לא נמאס.

בגילאים אלה מתעורר גם הקטע החברתי: ילדים מתקשרים יותר אלה עם אלה, מפתחים היטב את כישורי השפה, וכאן נפתח בפנינו שדה חדש ובלתי נדלה של הומור: משחקי מילים, נונסנס, מקצבים מילוליים או חרוזים עובדים היטב (יובל המבולבל שולט!), והפעוטות אף מנסים כבר להצחיק את ההורים שלהם. הילדים שלי, למשל, אהבו לנעול את נעליי הענקיות או ללבוש את הבגדים שלי כדי לשעשע אותי. בנוסף, מוכר המנהג להצביע לכיוון האוזן כששאלתי אותם איפה האף או הפה שלהם.

למה לצפות? "בערך בגיל הזה הפעוטות מתחילים ליהנות ממה שהחוקרים קוראים משחק סימבולי", מסבירה רונן-סתר. "למשל, משחק ה'מטבח'. הם משחקים סיטואציה שהם מכירים מהבית, לוקחים סירים וצלחות ומבשלים ארוחה לכל המשפחה. במשחק סימבולי הילד מתחיל 'לייצר' דברים – הוא מגלם את הטבח שמבשל ונותן לכולם. ההנאה נובעת מעצם המשחק, וגם מההבנה שזה משחק ולא מציאות. זו עליית מדרגה קוגניטיבית, כי הילד מייצר בעצמו מצב קומי, והוא לא תלוי במבוגרים בשביל זה".


משחקי מילים, נונסנס, מקצבים מילוליים או חרוזים משעשעים ילדים

תרומת ההומור לחיי המשפחה

ד"ר תמר שינבוים-אסייג, תרפיסטית באמנות ומחברת הספר "מותר לצחוק – איכות לחיים", מסבירה:

* גישה הומוריסטית לחיים: נוכל לעזור לילדינו לפתח חוש הומור מגיל צעיר מאוד. חיוכים וצחוק של תינוקות כל כך אטרקטיביים עבורנו, עד שאנחנו מנסים להצחיק אותם בצורה אינטואיטיבית. חשוב להמשיך לעודד אותם בדרך זו גם כשהם גדלים, כדי שיפתחו גישה בריאה והומוריסטית לחיים.

* יפה לבריאות: לצחוק ולהומור יש תועלת בהרבה מישורים. הצחוק משחרר בגוף אנדורפינים – חומרים הגורמים להרגשה טובה, משככים כאבים ומחזקים את מערכת החיסון, כך שהצחוק באמת יפה לבריאות כבר מגיל אפס.

* מסייע להתמודדות: אחד הדברים הטובים שאפשר לעשות עם הילדים בסוף יום לחוץ ועמוס זה לצחוק ביחד. ההומור עוזר להתמודד עם קשיים ומייצר אווירה חיובית ושמחה במשפחה.

* בהתאמה לגיל: מה שמצחיק תינוק או פעוט לא מדבר לילד בן שמונה. להורה כדאי לדעת מה משעשע ילדים בכל גיל, אבל גם איך לא לחרב את הרגע. ילדים נוטים לצחוק מאות פעמים ביום, אחד התפקידים הכי חשובים של ההורה הוא לא לקלקל להם את היכולת הזו.