הצגה ימית

עיצובים מסקרנים בהשפעת הים, שלא תמצאו בחדר האמבטיה

88 שיתופים | 132 צפיות

האדם הוא בעל חיים יבשתי, אך בד ובד עם מודעותו למגבלותיו הגופניות, הוא חדור אמביציה להתגבר עליהן. לפיכך הים תמיד ישרה עליו נוכחות מעוררת תשוקה וחרדה. רוב האנשים אינם חותרים להרחבת הכישורים הפיזיים שלהם, ורוב חוויות הים שלהם הן קולית או חזותיות, כאשר את רובן הם שואבים מסרטים, ספרים, מוסיקה ופרסומות. אך לנוכח שפע הקלישאות, יש יצירות אמנות נשגבות שנוצרו בהשראת הים וצריך רק לבחור ביוצרים הנכונים, ולא להיסחף אחר שפע התוצרים התרבותיים המציף אותנו.

אדם המפנה מבט אל הים, מפנה מבט אל עבר העתיד, אך כשגוו אל הים ומבטו אל היבשה, הוא פונה לכבוש את ההווה, להקים לו בית ולעצב אותו בהתאם לצרכיו. מזכרות מהים יעטרו את ביתו ויזכירו לו את מה שהשאיר מאחוריו ושבעצם מעולם לא היה שלו.

עיצובים בהשראת הים הם נפוצים ופופולאריים. כמעט בכל חדר אמבטיה ניתן למצוא סבון או מדבקות בצורת דגים או קונכיות, מושבי אסלה מפרספקס ובתוכם צדפות ואין ספור אביזרים אחרים ברוח ימית. מטבע הדברים, העיצובים היותר מסקרנים אינם מיועדים למתחם זה והם מופיעים במגוון גדלים, חומרים וסגנונות.

גופי תאורה

גופי תאורה הם אחת הדרכים להכניס הביתה צורות וצבעים מהאוקיאנוס ובעיקר לחקות עד כמה שאפשר את האור הסמיך שמתחת למים, שהוא אולי הניגוד המוחלט לאור הגז הפלואורסנטי שרובנו שוהים בו בשעות היום. תאורה ימית מזמינה אותנו לנוע במרחב בקצב איטי ובסגנון רך ורגוע יותר ומעניקה לנו תחושה של נינוחות ופנאי.

איילה צרפתי היא מעצבת שזכתה למוניטין בין לאומי. ב-1994 הקימה את הסטודיו שלה, "אקווה קריאשנס", בו היא יוצרת גופי תאורה ורהיטים בהשראת מים וצמחי ים. גופי התאורה שלה יוצרים אשליה של תנועתיות וזרימה, אפקט המושג על ידי שימוש בשילובי בדים קלים ושקופים כמו משי ואורגנזה המתאפיינים בצבעוניות עזה המדגישה את עדינותם. בדים אלו מורכבים על קונסטרוקציות מתכת המאופיינות בקו גמיש מעוגל, לא סימטרי בהכרח, באופן המזכיר עולם נטול גבהים וגבולות המתקיים במעמקי הים. בשונה מצרפתי, עיצובים אחרים כדוגמת אלו של Strand + Hvass ב"אולטרה תאורה", יוצרים תחושה סטטית עם הדמיה של שוניות אלמוגים בגוני בז' צהבהבים, שכמו נשלפו מהמים.



מנורה בצורת קונכייה העשויה מתערובות אורז ופוליאסטר, רוטנה ויטקין

מנורה בצורת קונכייה העשויה מתערובות אורז ופוליאסטר, רוטנה ויטקין



Strad + Hvass, אולטרה תאורה

Strad + Hvass, אולטרה תאורה



איילה צרפתי

איילה צרפתי

קומקום או ספסל

ניסיון להתחקות אחר הטקסטורה הסלעית שמתחת למים מופיע אצל בוגרת "בצלאל", דבורה אורגד. אורגד יצרה סדרת קומקומי קרמיקה בהשראת שוניות אלמוגים. לדבריה, הטקסטורות הסלעיות המשתנות מקומקום לקומקום הן נושא העבודה. לקומקומים אלו מראה גיאולוגי כבד, מחורר, מחורץ. בשילוב בין כלי המייצג תרבותיות "מעודנת" (קומקומי תה) לבין העולם הזר והלא נשלט, יש לפעמים משהו מעורר רתיעה הנובע מפחד קדום (ולא בלתי מבוסס), פן ישתלט "הטבע" על ה"תרבות" ויקבור אותה.

הגישה של מלי דולינגר מאופיינת באופטימיות. דולינגר לקחה את הבוהק הלבן הסניטארי המאפיין בתים ישראלים כה רבים, ועטפה בו פינת מחשב שעוצבה בהשראת סלעים הנושקים לים. היא עיצבה את פינת הישיבה בחול על החוף הים ובאמצעות יצירת תבנית ליציקה המשיכה את העבודה בסטודיו. לדבריה, כדרך שסלעים בטבע אינם מותאמים לישיבה וכל אחד מוצא את התנוחה המתאימה לו, כך גם ספסל הקרמיקה שעיצבה, מזמין את היושב לאלתר ולשנות פוזיציות – ועשוי להתאים לגינה או לגג או להזכיר את הספסלים ופינות הישיבה בנמל תל אביב.

אלמנט מעניין בעבודתה הואdisk on key הנראה כקיפוד ים והופך לחפץ שנעים להחזיק בו ולשחק בו בזמן הישיבה מול המחשב. אלמנט משחקי מאפיין גם את קערת כוכב הים ובה שקעים המזכירים משחקי לוח. שקעים אלו מופיעים בגבהים שונים והתוצאה היא יחסי גודל-צורה-צבע בין הדברים השונים המונחים בשקעים (שאינם חייבים להיות דווקא פירות), היוצרים בכל פעם אובייקט פיסולי חדש.



סיאם

סיאם



Element clay studio

Element clay studio



West coast sea glass's

West coast sea glass's



יוסי דר

יוסי דר



Sarah Peters

Sarah Peters

כלי פורצלן וקרמיקה

בוהק לבן מאפיין גם את עבודותיה של הת'ר נייט ( ,(Heather Knightבעלת"Element clay studio". נייט יוצרת כלי פורצלן מאופיינים במראה פריך ושביר ה"מקפיא" אלמוגים, קונכיות, קיפודי ים וצמחי ים והופך אותם לזיכרון מאובן. עבודותיה יוצרות תחושה של ניקיון הרמטי שכל פעולה – או נוכחות לא זהירה – כלומר נוכחות חייה תפגום בשלמותם. יוצא מכך שתהליכי הטבע היוצרים יופי מושלם, אך משתנה ורגעי המשמש כמקור לחיקוי והשראה, הם גם מקור לאסון והשמדה של האובייקטים המושלמים שנוצרו בהשראתם.

גישה סלחנית יותר לתהליכי הטבע ניתן למצוא בעבודות הקרמיקה של M.W.Moses's, היוצר כלי קרמיקה המתארים חיים בהשראת החופים החמימים בדרום ארה"ב, ורבים מהם הנם יצורים שעין לא מקצועית לא תזהה בקלות. כלים אלו מאופיינים בצבעוניות עזה ובעיבודים שאינם מנסים לחקות בדיוק מוחלט את הטקסטורה המקורית של אותם יצורים. נוכחותם של הכלים היא מוחשית וביתית ושואבת ממסורות של אמנות וציור עממיים שבהן עסק היוצר במהלך חייו, כאשר במקרים מסוימים מזכירים שילובי הצבעים והדוגמאות אלמנטים הלקוחים מאמנויות אתניות.



איילה צרפתי

איילה צרפתי



M.W. Moses's

M.W. Moses's



Star Of The East

Star Of The East

תכשיטים בהשראת הים

חיבור נוסף של העולם הימי לחיינו היבשתיים ניתן להשגה באמצעות תכשיטים השואבים השראה ממים ומהעולם הימי. מאיה ידגר, בוגרת "שנקר", יצרה סדרת תכשיטים עשויה כסף ומשובצת זירקונים. היא מספרת שסדרת התכשיטים נוצרה לאחר התבוננות מיקרוסקופית במצבי צבירה של מים. התוצאה היא רבידים גדולי ממדים המורכבים מחוליות דמויות פתיתי שלג, בועות מים, צמחים, ובעלי חיים מיקרוסקופיים המאכלסים מאגרים ימיים (פלנקטונים).

כך למשל, ענק פתיתי שלג מהווה את הממד הקפוא של יסוד המים. השרשרת מדמה את צורתו הטבעית והמדעית של פתית השלג ואילו ענק חלולים מציג הסתכלות בהגדלה של בועות מים.

אמנים אחרים משתמשים בחומרי גלם שנלקחו ישירות מהים. בגלריה "Star of the east", בבעלות שתי נשים יהודיות החיות במרמריס שבטורקיה, מייצרים תכשיטים מקיפודי ים וצדפות שאותם הן מלקטות לאורך החופים הסמוכים לביתן. את קיפודי הים הן ממלאות בפוליאוריטן ומצפות בציפוי אפוקסי, כאשר התוצאה היא תכשיטים אוריינטליים המשלבים בנדיבות צבעים וצורות ומשקפים רוח של סקסיות נשית ברוח הים התיכון.

עוד על עיצובים בהשראת הים

בחופי הים ניתן גם למצוא שברי בקבוקים של משקאות אלכוהוליים – זכר לרומנטיקה, שכרות, דיכאון (לעתים הכול יחד) או סתם התפרקות. יוסי דר, מעבד בקבוקים, מטמיע אותם בחומצה המשווה להם מראה של זכוכית ששהתה זמן רב בים ויוצר מבקבוקים "שבורים", עגילים, מפיות בקבוקי בירה ודגים.

ועם כל היצירה האנושית שנעשית בהשראת הים, שום דבר לא ישווה לאופן שבו הים עצמו מעבד את הפסולת האנושית ומדי פעם הופך אותה ליצירת אמנות מרהיבה באמת.

""West coast sea glass's, שייכת לשתי נשים, Mary Beth ו-Lindsay, המאתרות בחופי האוקיאנוס השקט שבצפון ארה"ב זכוכיות ישנות ונדירות, הנראות כאבנים יקרות. זכוכיות אלו הגיעו ממקסיקו, איי אלסקה ומקומות נוספים. הן משוטטות ברגל או באמצעות קיאק ואף איתרו זכוכיות ים יפות בחופים שלנו, במדינת ישראל.

לא נותר אלא להיענות לקריאתן של בנות הים ולשקוע במצולות היופי הטהור המתקיים לעולם כהווה נצחי של פנטזיה, שבהיותה אלמנט המרכיב את עולם הדימויים התרבותי שלנו, היא מקלה על ההתמודדות עם הסבל שבחיינו היבשתיים ומאפשרת לנו לשוב ולטפח את הסביבה שבה אנו חיים.

 

מתוך: מגזין נישה

לעשיית מנוי, לקבלת מגזין מתנה