החששות הגדולים בהריון

חששות בהריון זה טבעי | צלם: shutterstock, א.ס.א.פ קרייאיטיב
חששות בהריון זה טבעי | צלם: shutterstock, א.ס.א.פ קרייאיטיב

מה יהיו תוצאות הבדיקות, איך תעבור הלידה, מה יקרה לגוף ועוד הרבה שאלות וחששות מתעוררים במהלך ההריון. המומחים מייעצים ונותנים טיפים להתמודדות קלה

88 שיתופים | 132 צפיות

בתקופת ההריון אנחנו חולמות על הלידה שהיינו רוצות לחוות ועל האמא שאנחנו רוצות להיות. יש לנו תקוות רבות לגבי איך ייראו חיינו לאחר הלידה, ואנחנו מתרגשות מאוד לקראת המפגש עם מי שעכשיו מסתתר ברחמנו ובקרוב נפגוש פנים אל פנים. במקביל, בתקופת ההריון, הלידה וגידול התינוק – מלווים אותנו, האמהות לעתיד וגם האבות, חרדות ופחדים לגבי תקינות ההריון, בריאות העובר, הלידה והחיים לאחריה.

עכשיו בהורים וילדים:

איך גורמים לגבר לעזור?

טאבלט לכל זאטוט? בעד ונגד התופעה

מדריך חובה לנשים הרות

הפחדים הנפוצים בהריון

ד"ר שולמית בן יצחק, פסיכולוגית ראשית בבית החולים איכילוב בתל אביב, מפרטת:

* מה יהיו תוצאות הבדיקות?

תחום הפריון והלידה דומיננטי מאוד בחברה הישראלית, ונשים הרות עוברות בדיקות רבות. ריבוי הבדיקות האלה, שעל פניו אמור להרגיע – גורם לא פעם להעצמת החרדה לפני הבדיקה ועד קבלת התוצאות. בנוסף, לא תמיד התשובה היא חד-משמעית והחרדה לאו דווקא נפתרת, ועלולה להוביל לעוד בדיקות ולמעגל חרדה נוסף. גם בתקשורת מדווחים רבות על מה שהשתבש ומדאיג בהריון ובלידה. הכותרות האלה, בצירוף החשיפה למידע רב דרך האינטרנט, עלולות להעצים את החרדות. יש נשים הנודדות מרופא לרופא לפי המלצות שונות, ועוסקות ללא הרף בפן הרפואי של ההריון והלידה.

* איך אעבור את הלידה?

האישה חווה פחד וחוסר ודאות לגבי הלידה והתהליך עצמו – מתי ואיך תחל הלידה, כיצד תתפתח, אם תהיה כרוכה בכאב או בסיבוכים, חשש לגבי יכולת ההתמודדות וההישרדות שלה עצמה ושל העובר. שאלות כגון: האם תהיה תמיכה משמעותית ומספקת בחדר לידה? מי יהיו המיילדת והצוות הרפואי? עד כמה זה יכאב? ועוד.

* ואם החוויה הקשה תחזור על עצמה?

מי שחוותה הריון שהסתיים לא טוב, באובדן עובר או בתינוק לא בריא, חווה עלייה בחרדה בהריון העוקב. גם לידה טראומטית מובילה לחרדות גדולות יותר לקראת הלידה הבאה.

* האם הגוף שלי ישתנה?

בחברה שלנו, המדגישה ומעריצה דקיקות גוף, השינויים הפיזיים החלים כתוצאה מההריון יכולים להפריע לנשים רבות, המרגישות שהם הופכים אותן לפחות אטרקטיביות בכלל ובעיני בן הזוג בפרט. מי שסבלה מקושי בנושא דימוי הגוף לפני ההריון, תתקשה לשאת את השינויים הפיזיים שנובעים מההריון. בתוך זה כרוך גם הפחד מפני מראה הגוף לאחר הלידה, ושאלות כגון: "האם הגוף יחזור לצורתו ולממדיו הקודמים?", "האם יישארו סימנים בלתי הפיכים בגופי?".

* איזו אמא אהיה?

יש חשש מהשינוי המגיע לאחר הלידה, שהוא בהחלט בלתי הפיך, ואנחנו נתקלים במשפטים כגון: "אני רוצה את החיים שלי בחזרה". החודשים הראשונים כוללים מיקוד בתינוק, הנקה – כן או לא, עייפות, רשת תמיכה שאינה ברורה תמיד, שאלות כגון: "האם אהיה אמא מספיק טובה?". לא פעם, בנקודה זו עולים אצל האישה זיכרונות טובים יותר או פחות כתינוקת וכילדה מול אמא שלה. נשים שחוו קשיים בילדותן פוחדות לשכפל את דפוסי ההורות הבעייתיים של הוריהן, ותוהות אם יש להן הכישרון להיות אמהות טובות.

* מה יהיה על החיים שהכרתי?

איך משלבים בין קריירה לאימהות, איך ממשיכים לצאת וליהנות מהחיים כאנשים בוגרים האחראים לחיים נוספים, ואיך משמרים את הזוגיות בנפרד מההורות?

* הזוגיות לאן?

במהלך ההריון יכולות להיות חרדות מפני יחסי המין, אם יחזרו להיות כפי שהיו לפני ההריון והלידה, ואם בן הזוג יחשוק באישה כבעבר. לאחר הלידה החששות הם ביחס לשימור הזוגיות. לעתים לידה מעצימה את הקשר הזוגי ומעמיקה אותו, ולעתים היא מביאה למשבר או למתח ביחסים.

* איך יודעים מתי החששות הם טבעיים ומתי כדאי לצאת לחפש תמיכה בחוץ?

כמו בכל בעיה רגשית – כשהתפקוד היומיומי נפגע. ד"ר גילאי-גינור מפרטת: "האישה וסביבתה הם אלה שיכולים להעריך אם החרדה היא טבעית ואם האישה מצליחה להתמודד עימה. האישה צריכה לבחון אם היא שולטת בחרדה או שהחרדה שולטת בה, ובמיוחד אם חיי היומיום שלה משתנים. למשל: אם אינה מצליחה לנוח ולהירדם בלילה או שהיא מתעוררת ומתקשה לישון, מתלוננת על מחושים גופניים רבים ונוקטת באמצעי הגנה כפייתיים, כגון: מפתחת חרדה כפייתית מהרעלה, המונעת ממנה לאכול במסעדות או אצל חברים".

ד"ר בן יצחק מדגישה כי כשהשגרה והתפקוד היומיומי נפגעים, רצוי לקבל עזרה חיצונית. "יש כמה אפשרויות לתמיכה, כגון: טיפול קצר מועד, שיחות, קבוצות תמיכה ועוד", היא אומרת. "התמיכה המקצועית חשובה מכיוון שזהו שינוי עצום. שיחות בנושא יכולות להקל ולעזור בהכנה הנפשית לקראת השינוי, לעבד את החרדות והפחדים, לתת לגיטימציה למה שקורה ולאפשר לעבור הלאה. אנשים מתלבטים לפני תהליכים משמעותיים בחיים, כגון: גירושים, חיפוש עבודה וכדומה, אבל בנושא ההריון יש פחות לגיטימציה, אף שזה השינוי הכי משמעותי ובלתי הפיך שיש. המורכבות אינה מבטלת את השמחה שבדבר".

ד"ר בן יצחק מסבירה על קבוצות התמיכה: "בקבוצות התמיכה עולות כל החרדות. החוויה של אחיות לצרה, שיש עוד נשים שמרגישות בדיוק כמוני, היא משמעותית מאוד, מכיוון שהיא הופכת את המחשבות והפחדים לנורמליים. חשוב להגיד שקשה, אין מה להתבייש. מבחוץ לעתים נראה שלנשים אחרות ההריון קל מאוד, וכך עולות מחשבות של כישלון וכדומה. הקבוצה נותנת הזדמנות לראות נשים נורמטיביות החשות אותו הדבר. זה מעצים ומרגיע, ונותן תחושה שמותר להרגיש שקשה, בלי הביקורת הסביבתית והלא מקבלת. הקבוצה גם נותנת אפשרות ללמוד מנשים אחרות דיאלוג פנימי המפחית חרדה".

יגיל, המלווה נשים בתקופת ההריון, עוזרת להן להגדיר את החרדה ולהבין מהי. "אני חושפת את ההורים לעתיד לסיפורי לידה חיוביים, לידע טכני ואנטומי על הגוף, לידע על לידה ללא התערבות. בנוסף, עובדים על היכולת להתחבר לעובר – הרי אנחנו אמהות כבר משלב ההריון, ומתרגלים את תהליך הלידה, בין היתר תנוחות לידה ותנועתיות. המטרה הסופית היא לצאת ממעגל הפחד. הליווי הוא משמעותי, מסייע לנשים לקחת אחריות על הלידה ונותן להן ביטחון בגוף ובעצמן".

אילו חרדות נפוצות בהריון ומתי לפנות לטיפול?

* חרדות נפוצות חרדות בהריון מקיפות מגוון נושאים – מהשינוי הפיזי ("האם הגוף שלי יחזור לעצמו?"), דרך הדאגה לשלום העובר ("מתי אמורים להרגיש תזוזות?") ועד הלידה עצמה ("איך אעמוד בכאב הזה? האם הכל יעבור בשלום?") והחיים החדשים שלאחריה ("אני רוצה את החיים הקודמים שלי בחזרה!").

* עומס מידע נשים בהריון מוצפות במידע רב, כולל ידיעות חדשותיות מרתיעות ומעוררות חרדה. חשוב לזכור שאף על פי שיש מקרים לא נעימים, מרבית ההריונות מסתיימים בטוב, אבל על כך לא כותבים בכותרות.

* תופעה טבעית כל עוד החרדות אינן מפריעות לתפקוד היומיומי, הן טבעיות ונורמליות. לידה היא שינוי דרמטי ובלתי הפיך, והגיוני לחשוש ממנה. אבל אם את מרגישה שהחרדות מדירות שינה מעינייך, פוגעות בשגרת היומיום ומעיקות מדי, אל תהססי לפנות לקבלת תמיכה.

* למי פונים? יש סוגי תמיכה רבים. אפשר לפנות לייעוץ לפסיכולוג או לאיש טיפול המתמחה בנושא, אפשר לקחת דולה שתלווה אותך ותפיג את חששותייך בעזרת ידע ומגע, ואפשר להצטרף לקבוצת תמיכה לנשים עם חרדות זהות.

עכשיו בדרך האוכל : אוסף פשטידות לשבועות

עכשיו בחיים אחרים: איך תהיו לחוצים פחות?

עכשיו בנישה: 10 צימרים רומנטיים