גדול מהחיים

איך מתכוננים לבואו של תינוק גדול במיוחד על פי הערכת המשקל, מהן הסיבות לגודל זה ובאילו מקרים נדרש מעקב מיוחד אחרי התינוק?

88 שיתופים | 132 צפיות

אין דבר יותר מתוק מתינוק שמנמן ועגלגל שרק נולד. אבל אם תשאלו את זו שילדה אותו, קרוב לוודאי שתשמעו על חוויית כאב או אף על לידה עם סיבוכים. "כ-10% מכלל הילודים נולדים במשקל גבוה מארבעה ק"ג", אומרת ד"ר דניאלה לנדאו, מנהלת מחלקת ילודים ופגים ב' במרכז הרפואי סורוקה.

"עובר או תינוק עונה להגדרה של 'תינוק גדול' כאשר משקלו נמדד ביחס לעוברים באותו גיל ההריון שלו. קיימות עקומות גדילה של עוברים ותינוקות בהתאם לגיל ההריון בשבועות, ואם משקלו של התינוק חורג כלפי מעלה בעקומות, אזי הוא ייחשב לתינוק גדול. במילים אחרות – משקלו גבוה מזה של 90% מהתינוקות שנולדו באותו שבוע הריון".

ד"ר לנדאו מוסיפה כי האבחנה של תינוק גדול נעשית אחרי הלידה: "במהלך ההריון אפשר לבצע הערכה של משקל העובר על ידי מדידות שונות בבדיקות האולטרה-סאונד ביחס לגיל ההריון בהתאם לאותן עקומות הגדילה. ההערכה הזו אינה מדויקת ברוב המקרים, אך מאפשרת היערכות לקראת הלידה".

גדול עלינו

מהן הסיבות לתינוק גדול בהרבה מהממוצע?
"הסיבה השכיחה למשקל גבוה של תינוק היא סוכרת של האם, אך לא רק. גם הורים גדולי מימדים יכולים ללדת תינוקות גדולים. גם עלייה גדולה במשקל של האם לפני ההריון ובמהלכו יכולה להשפיע על משקל העובר. בנוסף לכך, קיימות תסמונות גנטיות נדירות הקשורות לגדילת יתר של העובר. כמו כן, באופן כללי לעוברים בנים יש נטייה לשקול יותר מאשר בנות".

מתי תינוק גדול הוא עובדה מדאיגה?
"קודם כל, זה קשור לאופן היילוּד: הלידה עלולה להיות ממושכת יותר, קשה יותר, עם יותר סיבוכים לעובר, כמו פרע כתפיים וטראומות אחרות, שבהן עלול להיגרם נזק זמני, אך לעיתים גם קבוע, לגפה של הילוֹד או לאיברים אחרים. כמו כן, יש רמת סיכון גם מבחינת האם, כמו קרעים ברקמות בתעלת הלידה, דימומים וכדומה. לידה של עובר גדול מסתיימת לעיתים קרובות בניתוח קיסרי, בין אם מתוכנן ובין אם דחוף".

לדברי ד"ר לנדאו, גם לאחר הלידה משקל גבוה של התינוק עלול להוות מקור לדאגה: "לתינוקות גדולים יכולות להיות רמות סוכר בדם נמוכות מהנורמה בלידה (גם ללא סוכרת של האם), לעוברים של אמהות סוכרתיות יש יותר סיכון למומים מולדים, ולילודים הגדולים נטייה רבה יותר למצוקה נשימתית אחרי הלידה וכן לצהבת הילוד".

"הבשורה הטובה היא שאפשר להימנע מסיבוכים", מרגיעה ד"ר לנדאו. "חשוב לערוך מעקב הריוני מסודר בכל מקרה, ובמיוחד אם נולד תינוק גדול בעבר, בדיקות סונוגרפיות תקופתיות עם הערכות משקל העובר, שמירה על תזונה נכונה ומאוזנת. אם הערכות המשקל יעלו חשד לעובר גדול, אפשר יהיה לשקול את עיתוי הלידה ואת אופן הלידה".

האם תינוק גדול יגדל להיות ילד ומבוגר גדול?
"היום קיימות סברות שהסביבה הרחמית של סוכרת, לצד השמנת יתר של האם, הגורמות לתינוק להיוולד גדול לגיל ההריון – תשפיע על סיכויו לפתח בעתיד את 'התסמונת המטבולית', שכוללת השמנת יתר, סוכרת ויתר לחץ דם".


"גדילה היא אחד הסימנים של התפתחות תקינה"

בגודל המתאים

מה קורה אחרי הלידה, כשהתינוק עובר למעקב אחות טיפת חלב?
חיה גוטמן, אחות מוסמכת, רכזת הנקה בשירותי בריאות כללית ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC, טוענת שבדרך כלל למשקל הגבוה אין משמעות מיוחדת מבחינת המעקב: "כשאנחנו מקבלים תינוק למסגרת טיפולית, מתייחסים למשקל כמו שהוא, אלא אם כן היתה היסטוריה מיוחדת בהריון. בעיקרון, ההתייחסות היא שווה לכל התינוקות: גדילה היא אחד הסימנים של התפתחות תקינה, ולכן מקפידים עליה ובודקים באופן שוטף כל מי שמגיע למעקב".

גוטמן מספרת כי הקפדה מיוחדת על מעקב המשקל נעשית דווקא ליונקים: "חשוב מאוד לשקול בעיקר את התינוקות היונקים, כדי להיות בטוחים שהם עולים במשקל כמו שצריך. אם המשקל גבוה, לא עושים דיאטות לתינוק ולא נוקטים בצעדים. המעקב הוא רק כדי לראות שהוא אוכל ועולה במשקל".

המדידה נעשית כמקובל על פי עקומות הגדילה, המתעדכנות מדי פעם בהתאם לעקומות ארגון הבריאות העולמי. "חשוב להבין שהעקומות הללו מהוות סטנדרט לגדילה תקינה ולא מיועדות לאף מטרה אחרת", היא מציינת. "מה שמטריד היום הוא מגפת השמנת היתר באוכלוסייה, ובכלל זה תינוקות, ועל פי מחקרים זה קורה לרוב אצל תינוקות שניזונים מתחליפי חלב, מכיוון שתינוקות יונקים אוכלים בדרך כלל בכמויות שהם זקוקים להן".

תנו לגדול בשקט

האם מעקב הגדילה של תינוק שנולד במשקל גבוה (מעל ארבעה ק"ג) דומה למעקב של תינוק במשקל ממוצע?
גוטמן: "בהחלט כן. אנחנו כמובן לא עוקבים רק אחרי המשקל אלא גם אחרי הגובה, היקף הראש, והקשר היחסי שבין כולם. מטרת העקומות היא לבדוק אם התינוק תואם את העקומה של עצמו ועולה באופן יחסי במשקל, בלי חריגות וקפיצות גדולות כלפי מעלה או מטה. גם כשמדובר בתינוק קטן וגם בתינוק גדול, שבירת עקומות היא דבר שעלול להטריד ולדרוש בירורים.

הכל על תינוק גדול
* כמה גדול? כ-10% מכלל הילודים נולדים במשקל גבוה מ-4 ק"ג.
* מי גדול? לבנים יש נטייה למשקל גבוה יותר משל בנות.
* למה גדול? הסיבות למשקל גבוה יכולות להיות: סוכרת של האם, גנטיקה (הורים גדולי מימדים), עלייה גדולה במשקל האם לפני ההריון ובמהלכו, וכן תסמונות גנטיות נדירות שקשורות לגדילת יתר של העובר.
* מהם הסיכונים לעובר? משקל גבוה של ילוד כרוך בסיכונים כמו פרע כתפיים ונזקים נוספים, זמניים או קבועים, לגפיים או לאיברים אחרים, וכן רמות סוכר בדם נמוכות מהנורמה, מצוקה נשימתית, בהמשך עלול לסבול מהתסמונת המטבולית ועוד.
* מהם הסיכונים לאם? לידה קשה וממושכת יותר, העלולה לגרום לקרעים ברקמות בתעלת הלידה, לדימומים וכדומה.
* כיצד מצמצמים סיכונים? על ידי הערכות משקל העובר במהלך ההריון ושמירה על תזונה נכונה. כשיש חשד לעובר גדול, תישקל האפשרות להקדים את הלידה ולתכנן את אופיה.
* איך עוקבים? אחרי הלידה, במעקב טיפת חלב, כל תינוק נבדק ביחס לעקומה של עצמו. במעקב הגדילה נמדדים בנוסף למשקל, גם גובה התינוק והיקף ראשו והיחס שבין השלושה.

"אם למשל תינוק שניזון מתמ"ל קופץ כלפי מעלה בעקומה שלו – בודקים כמה תוספות הוא מקבל, אם הוא מקבל הרבה דייסות וכדומה. ברוב המקרים, כשהתינוק ניזון מחלב אמו אנחנו פחות מוטרדים. בכל מקרה, המטרה היא לעקוב ולאתר שינויים. אין התערבויות דרמטיות. אצל נשים הבוחרות במעקב הריון במסגרת שירותי תחנות בריאות המשפחה, המעקב אחר המשקל שלהן ושל העובר מתחיל כבר שם.

"חשוב לנו לשקול את האישה ההרה בכל פגישה", מציינת גוטמן, "ובשיתוף פעולה עם הרופא אנחנו גם עוקבים אחרי הערכת המשקל של התינוק. ההתייחסות להערכת המשקל בשלבים המתקדמים של ההריון היא בעיקר בהחלטה אם לסיים קודם את ההריון, כי עדיף ללדת תינוק במשקל של פחות מארבעה ק"ג.

אבל שוב, מבחינת טיפת חלב – תינוק שנולד גדול לא יגרום לנו לעקוב אחרת. בהמשך, לקראת גיל שנה ואחר כך, כשהוא כבר הופך לפעוט, ממשיכים לעקוב ולראות איך הוא גדל והאם הוא סובל מהשמנת יתר, כפי שקורה בכ-17% מהאוכלוסייה בארצות הברית, ובאחוזים דומים גם בארץ".