גברים יולדים

הגבר העכשווי מעורב לאורך כל ההריון. מדריך לגבר היולד

88 שיתופים | 132 צפיות

"נדיר לראות היום יולדת המגיעה לחדר לידה ללא מלווה. ברוב המקרים מלווה את היולדת ללידה בן הזוג, אבל בחלק קטן מהמקרים היולדת מגיעה עם אמא או חברה", אומר ד"ר מיכאל שנהב, רופא בכיר בבית החולים ליולדות "ליס", במרכז הרפואי תל אביב. "הבעלים מלווים את הנשים בעיקר לבדיקות. בני הזוג מגיעים ללידה עם המון אינפורמציה שאספו באינטרנט, בקבוצות דיון ותמיכה ובקורסים להכנה ללידה. הם יודעים מה קורה בכל שלב ושלב, החל מהמוניטור ועד אפשרויות האלחוש ותנוחות הלידה. חלק מהזוגות מגיע עם תכנית לידה שהם מכינים בבית, שבו הם רושמים את הציפיות שלהם מן הלידה. בהתחלה היה מוזר לקבל תכנית לידה, אך היום מדובר בנושא שהפך להיות חלק מהשגרה".

בחדר לידה, מסתבר, הצוות המטפל יכול ללמוד לא מעט על הזוגיות שלכם. ברגע האמת אנשים מורידים את המסכות ונשארים הם עצמם, נטו. וכצפוי, כל זוג ינהג אחרת.

בהלה ולחץ

מספר התגובות של הנשים בחדר הלידה הוא בערך כמספר הנשים המגיעות אליו. יש הרוצות מרחק מבן הזוג, ויש הזקוקות לחיבוק ולקירבה. גם הגברים מגיבים בקשת שלמה של רגשות. יש המגלים אמפתיה, ויש שמשדרים בהלה גדולה ולחץ, על גבול ההיסטריה, ויש הזקוקים להרגשת שליטה ומחלקים פקודות.

"זהו אירוע שיש בו המון רגש. כרופא אתה חשוף לכל הווריאציות האנושיות. הגברים הם למעשה שרי החוץ של המשפחה. הם מכירים הכי טוב את בנות הזוג שלהם, ויודעים כיצד לגרום להן להרגשה נוחה ולהרגיע אותן כאשר כואב להן. בזמן שהאישה מתמודדת עם הכאב, הבעל מקבל מהצוות את האינפורמציה. לכן, גם במקרים שבהם הגבר לחוץ ונמצא ברמת חרדה גבוהה, חשוב שיישאר בחדר הלידה. נדיר שגבר יוצא באמצע הלידה", אומר ד"ר שנהב.

חשוב לחזק את האישה בהחלטות שלה, ולהיות שם עבורה <br> אלוסטרציה: ASAP photos

חשוב לחזק את האישה בהחלטות שלה, ולהיות שם עבורה
אלוסטרציה: ASAP photos

בשלב האקטיבי של הלידה יש לגברים תפקיד חשוב בעידוד היולדת ובהקלה עליה. "הגברים שותפים פעילים בלידה עצמה. הם מתרגשים לא פחות מהיולדת. יש גברים שעסוקים בצילום, יש המלווים את הלידה בקריאות שמחה, ויש המגלים סימני חרדה אם התינוק לא בוכה מיד. אין ספק שהלידה הפכה לאירוע משפחתי", מסביר ד"ר שנהב.

כיום נהוג שהבעל מנתק את חבל הטבור. המיילדות מדריכות את הבעלים הנרגשים כיצד עושים זאת . ד"ר שנהב אינו יודע איך נולדה המסורת, אך לדעתו באקט הסימבולי הזה, האב מרגיש שהוא משתתף בלידה.

אך כאן לא נגמר תפקידו של הבעל. במקרים רבים היולדת מותשת לאחר הלידה, והבעל נמצא עם התינוק.

מקלחת משותפת

מירה ניסנבלט, מיילדת בבית החולים "ליס", אומרת שהלידה היא חוויה מאוד אינדיבידואלית וכל גבר מגיב אחרת. "יש גברים שמגיעים לחדר לידה עם בגד קצר, כדי להיכנס עם היולדת למקלחת. הם נושמים עם האישה שלהם ומעורבים בלידה מא' ועד ת'. יש גברים שפחות מעורבים. כל גבר מרגיש אחרת בסיטואציה הזאת. אבל דבר אחד משותף לכולם: הלידה מאוד מרגשת אותם, גם את הגברים הפעילים, וגם את הגברים הפחות פעילים. נוכחות הגבר חשובה גם לו וגם ליולדת, כיוון ששניהם עומדים לקראת שינוי בחייהם הזוגיים".

המסר העיקרי של ניסנבלט לגברים הוא לבוא עם המון אופטימיות ולהיות גמישים לשינויים: "צריך לדעת שגם אם יש דברים שבני הזוג הכינו ותכננו מראש, לא תמיד הם מתבצעים על פי התכנון המוקדם. לכן חשוב לחשוב בצורה חיובית, לחזק את האישה בהחלטות שלה, להציע לה מים, להזכיר לה לנשום בין הצירים ולהיות שם עבורה".

מרגישות נבגדות

ניסנבלט ממליצה לבן הזוג להיות בעניינים: לשאול את הצוות הרפואי שאלות, לדעת אלו תרופות ניתנות לאישה במידת הצורך, איזה התערבות מתכוונים לבצע, מה מטרתה וסיכוניה. "גבר רשאי לקבל את כל המידע, ובמידת האפשר לבקש זמן לקבלת החלטות. כיוון שהאישה עסוקה בלידה, לא תמיד היא יכולה לקחת חלק בקבלת ההחלטות".

גילה רון אל, מנהלת תחום הריון ולידה ברשת "דיאדה" ומחברת הספר "טבעי ללדת", בהוצאת "כתר", אומרת כי לידה היא חוויה שכדאי להתכונן אליה מראש. ככל שהגבר יידע יותר, כך יוכל לעזור לאישה, ולא לחוש חוסר אונים שעלול לגרום למצוקה. בין השאר, היא ממליצה לזוגות לקיים שיחה הכנה ופתוחה שבה יתאמו ביניהם ציפיות.

האישה תוכל להגיד למה היא מצפה מהגבר, אך תאפשר גם לו לבטא את החששות שלו מפני הלידה. "בלידה עצמה חשוב שהגבר יהיה קשוב לצורכי האישה", אומרת רון אל. "הוא צריך להמתין בצד, לבדוק מה היולדת צריכה, ולא לכפות את עצמו עליה. לעומת זאת, היולדת צריכה לחוש ביטחון שהוא יהיה איתה לאורך כל הדרך. לעתים נשים מרגישות "נבגדות" על ידי הגבר, כיוון שהוא עובר "לצד" של הרופאים או הצוות הרפואי.

איך כדאי שגברים יתכוננו ללידה?

  • להשתתף בקורס הכנה ללידה יחד עם בת הזוג, כדי להכין אותם למה שעומד להתרחש.
  • ד"ר שנהב ממליץ לגברים לערוך סיור מתואם בבית החולים שבחרו, כדי להכיר את המחלקה, את חדר המיון ואת חדרי הלידה. "כשהם יודעים לאן הם צריכים להגיע, זה מקל מאוד על בני הזוג בזמן אמת", הוא אומר.

כדאי לגברים לערוך סיור מתואם בבית החולים שבחרו, כדי להכיר את חדר המיון ואת חדרי הלידה <br> אלוסטרציה: stock.xchng

אלוסטרציה: stock.xchng
כדאי לגברים לערוך סיור מתואם בבית החולים שבחרו, כדי להכיר את חדר המיון ואת חדרי הלידה

  • בשבועיים האחרונים להריון, בן הזוג צריך לנסוע עם האישה לחדר מיון גם אם נדמה לו ששוב אשתו מזעיקה אותו לשווא לבית חולים. ד"ר שנהב מעדיף שבני הזוג יגיעו לבית החולים גם אם מדובר ב"אזעקת שווא". "גברים צריכים להקשיב לנשותיהם, כיוון שהם אינם יכולים לחוש בצירי הלידה. גם אם הנסיעה לבית החולים לא תסתיים בלידה, היא איננה מיותרת. בני הזוג מתכוננים לזמן אמת, הם לומדים להכיר את הדרך לבית החולים, דרכי הגישה למחלקת הילדות ואת צוות הרופאים והאחיות".
  • לקחת אחריות על הבאת קלסר מעקב ההריון לחדר הלידה.
  • ניסנבלט ממליצה שגם הגבר יכין עבור עצמו תיק לידה שבו יהיו שתייה וחטיפים, מצלמה, מטען לטלפון הנייד ותעודת זהות של שני בני הזוג.
  • להכין מראש טנק דלק מלא במכונית, כדי לא להיתקע ביום הלידה עם מכל ריק.
  • להצטייד מראש ביריעות ניילון ומגבות במכונית, למקרה שירידת המים תתרחש שם.
  • רצוי שהגבר יביא עמו בגדים להחלפה לכל מקרה.

מה גברים יכולים לעשות בחדר הלידה

"הגבר יכול לסייע ליולדת בעזרה מעשית", אומרת קסטין. "בלידה טבעית הוא יכול להיכנס איתה למקלחת, לשבת איתה באמבטיה ולעזור לה בטלטולי אגן על הכדור. הוא יכול גם לעסות את גבה התחתון בתוך המים או על המיטה, לפי בחירתה. בבית החולים "ליס", למשל, אפשר לקבל שמני עיסוי, אך הרבה זוגות בוחרים להביא איתם שמנים שלהם. גבר יכול לעזור לאשתו לנשום נשימות בטן לכיוון הרחם, ולעודד את היולדת לחשוב מחשבות חיוביות כיצד להוריד את העובר לתעלת הלידה ולקדם את הלידה בעזרת דמיון מודרך".

ליולדת שאינה מגיעה עם בן זוג, מומלץ לבוא עם אמא, אחות או חברה. "נוכחות של אדם נוסף חשובה, וכדאי שנשים שעומדות ללדת יגיעו עם מישהו שהן מכירות לחדר לידה", אומרת ניסנבלט. "אבל אם אישה מגיע לבד לחדר הלידה, הצוות ילווה אותה לאורך הלידה ויהיה שם בשבילה", מבטיחה מרגלית.