בסימן קריאה

מרכז המידע לקוראים | צלם: Jeroen Musch
מרכז המידע לקוראים | צלם: Jeroen Musch

ספרייה מרשימה, שנראית ממבט ראשון כמו הר של ספרים, תוכננה כחלק מפרויקט התחדשות ידידותי לסביבה בעיירה הולנדית. הזמנה לספר

88 שיתופים | 132 צפיות

כרטיס ביקור

אדריכלים MVRDV
שטח כולל 9,300 מ"ר
שטח הספרייה 3,500 מ"ר
שם הפרויקט Book Mountain
לקוח עיריית ספיקניס Spijkenisse))
תחילת הבנייה מאי 2009
פתיחה אוקטובר 2012
עלות כוללת 30 מיליון אירו

העיירה ספיקניס (Spijkenisse) שוכנת במערב הולנד ונחשבת לחלק מהמטרופולין הגדול של רוטרדם. רוב בתיה נמוכים, והנהר, הרחובות הרחבים והטבע הירוק שסביבה הופכים אותה למקום מגורים נעים ואידיאלי עבור משפחות. לעיירה גם מרכז היסטורי עתיק לצד אזורי מסחר חדשים, המציעים למבקרים בה מגוון אטרקציות. לפני כעשור הוחלט לחדש ולהרחיב את מרכז העיר, במגמה למשוך אליה אוכלוסיות חדשות מהערים סביב.

אחת ההחלטות המשמעותיות בעניין זה הייתה להקים מבנה ציבורי גדול בעל נוכחות מרשימה, שיהיה מוקד משיכה למגוון תושבים ויכלול, בין היתר, ספרייה ציבורית, אודיטוריום, מועדון שחמט, מרכז לחינוך סביבתי, חדרי ישיבות ושטחי מסחר. משרד האדריכלות ההולנדי MVRDV, שמאחוריו פרויקטים גדולים באדריכלות ובתכנון עירוני בהולנד וברחבי העולם (ספרד, צרפת, סין, ארצות הברית ועוד), נבחר לתכנן את הפרויקט והוליד את הפירמידה השקופה שזכתה לכינוי "הר הספרים".
השראה מהחווה

הספרייה גלויה מכל הכיוונים ונראית כמו הר ספרים גדול, במיוחד מכיכר השוק הסמוכה. מלבדה תכננו האדריכלים גם את האזור שבסביבתה ובו 42 יחידות דיור ציבורי וחניון. לדבריהם, צורתו החיצונית של המבנה שואבת השראה מהחווה ההולנדית המסורתית ומתכתבת עם ההיסטוריה של המקום, אשר ב-40 השנה האחרונות הפך מכפר לעיירה מודרנית.

"היה לנו חשוב ליצור מבנה מעניין שהוא אינו ספרייה רגילה", אומרים האדריכלים. ואכן, המבנה שיצרו מעורר סקרנות וכמו קורא לתושבים לבוא במגע עם הספרים ובעיקר לשהות במקום. כדי להשיג מטרות אלו תוכנן מסלול ספירלי באורך 480 מטר המורכב ממדרגות ומשטחים מישוריים. המסלול מקיף חמש קומות של מדפי ספרים המיועדים לקהלים שונים, ומי שיעלה במדרגות יפגוש גם לאורכן בספרים כחלק ממסלול התנועה הטבעי.

מאחר שהמדרגות רחבות מאוד יוכלו המבקרים לעצור ולעיין בספרים ולגלות אולי תחומי עניין חדשים, וכל זאת בלי להפריע לתנועתם של העוברים ושבים. בכל קומה יש אזורי ישיבה המותאמים לצרכים השונים של הקוראים, כגון אזור ישיבה פרטנית, אזור ישיבה בצוותא, כורסאות המותאמות לילדים ועוד. כל האזורים הללו זוכים לאור הטבעי המגיע מבעד למעטפת הזכוכית ורובם אף פונים אל הנוף שמסביב, באופן המאפשר לעצור ולהשקיף עליו. בבית הקפה שנמצא בראש ה"הר", מתחת לגג הפירמידה, אפשר להתרווח וליהנות ממבט פנורמי על המרכז החדש של העיר.


מבט אל הפנים

בין ישן לחדש

אף על פי שממבט ראשון המבנה נראה מודרני מאוד ואולי אף מעט מנוכר בשל מעטפת הזכוכית שלו, היה חשוב למתכננים ליצור הן מבפנים והן מבחוץ אווירה חמימה, שתתכתב עם האדריכלות בעיר וגם תבדל את האזור המסחרי מהספרייה עצמה. לשם כך הונחה "שמיכת" בריקים אדומים על אזור המגורים (42 יחידות הדיור) ועל חלקו התחתון של הר הספרים (שאינו מחופה בזכוכית).
הרצפה, הקירות, התקרות ואפילו הדלתות חופו בבריקים. כך ידוע וברור שמאחורי הר הזכוכית נמצאת הספרייה, ומאחורי הבריקים – שאר חלקי הפרויקט.

דרך נוספת של המתכננים לחבר בין עיצוב הפרויקט לאדריכלות המקורית של העיירה היא מדפי הספרים, העשויים מדליי פרחים ממוחזרים – חומר חסין אש וחסכוני, המספק רקע מושלם לספרים, משמש אלמנט חומרי נוסף על העץ, על הזכוכית ועל הבריקים וממלא תפקיד חשוב בנראות של כל הקומפלקס.

ההחלטה להתבסס על סקאלת צבעים טבעית מרכזת את עיקר תשומת הלב באופן שבו מסודרים הספרים ומקלה את ההתמצאות, מאחר שהשטח נקי מאובייקטים ומצבעים המסיחים את הדעת. קורות עץ בגוון טבעי הנמתחות מתחת למעטה הזכוכית משנות את הכיוון שלהן בהתאם לכמות האור המגיעה מבחוץ: בימים עם קרינה חזקה הן מתהפכות על צירן וחוסמות את קרינת השמש, ובימים עם קרינה חלשה הן מאפשרות כניסה אופטימלית של אור טבעי. הן יוצרות מראה נקי ומרווח וממתנות את המראה הקר של הזכוכית. הרהיטים שנבחרו לפרויקט מאופיינים בגוונים כהים, חלקם של החברה האיטלקית Viabizzuno Bologna, אשר לה מוניטין רב בעבודה בפרויקטים רחבי היקף.


בית הקפה שמתחת לקצה הפירמידה מאפשר מבט פנורמי על הנוף

פנים וחוץ

הספרייה תוכננה כך שהספרים הרבים שבה חשופים לאור שמש ישיר המגיע אליהם מבעד למעטפת הזכוכית. לדברי המתכננים, הם אינם מודאגים מבלאי שייתכן וייגרם לספרים כתוצאה מהחשיפה לשמש, משום שגם כך אורך חייהם של ספרים בספרייה ציבורית הוא כארבע שנים בממוצע, עקב הבלאי הנובע מהשימוש התדיר בהם (בניגוד לספרייה בבית, שעדיף שתמוקם במקום מוצל).

ההחלטה להכניס את החוץ פנימה ועם זאת לחסוך באנרגיה חייבה את המתכננים לדאוג למערכת אקלימית, שתווסת את הטמפרטורה בבניין. מערכת זו מאפשרת שחרור אוויר חם בקיץ וחימום אוויר קר בחורף, באמצעות מערכת מתוחכמת המותקנת בתוך מעטה הזכוכית והתקרות בחלקים הפנימיים של המבנה.

צמחים ועצים המשולבים בין הקומות מוסיפים צל וקירור ותורמים להנאתם של השוהים בספרייה. התאורה ברובה מבוססת בשעות היום על אור טבעי הנכנס מהחוץ, ועל התכנון ההנדסי שלה אחראית חברת ARUP מאמסטרדם. ספוטים בין מדפי הספרים וגופי תאורה עומדים משתלבים היטב עם המדפים באזורי הקריאה השונים, שיוצרו גם הם על ידי החברה האיטלקית Viabizzuno Bologna, משתלבים היטב עם המראה הכולל.