ביציות הזהב

פרשיית ביציות חדשה? | צלם: Fotolia
פרשיית ביציות חדשה? | צלם: Fotolia

בעקבות מעצרו של פרופ' רפאל רון-אל, מנהל היחידה להפריה חוץ-גופית בבית החולים אסף הרופא, במרפאה ברומניה החשודה בקניית ביציות בניגוד לחוק, חזרנו אחורה בזמן לשתי פרשיות דומות מהשנים האחרונות

88 שיתופים | 132 צפיות

שוב חשדות נגד ישראלים לסחר בלתי חוקי בביציות ברומניה. מנהל היחידה להפריה חוץ-גופית בבית החולים אסף הרופא, פרופ' רפאל רון-אל, נעצר ברומניה בפשיטה של משטרת רומניה על מרפאה פרטית בבוקרשט, שעובדיה חשודים במעורבות בשאיבת ביציות מנשים מקומיות, ובמכירתן למטופלות הנזקקות לתרומת ביצית. זהו הליך האסור לפי החוק הרומני ונחשב לסחר באיברים.

פרשיית הביציות 2000

באוגוסט 2000 נחשף בעיתונות כי פרופ' ציון בן רפאל נהג לתת למטופלות שלו שעברו הפריה חוץ גופית, מינונים גבוהים במיוחד של הורמונים כדי לייצר כמות מוגזמת של ביציות. לפי הדיווחים, פרופ' בן רפאל לא עדכן את המטופלות במספר הביציות שנשאבו מגופן, והעלים מהן את הנתונים הנכונים על כמות הביציות שנלקחו כתרומה עבור נשים אחרות. את הביציות מכר פרופ' בן רפאל לנשים שנזקקו לתרומה.

מלבד העובדה שבן רפאל עשה שימוש לא נאות בביציות של המטופלות, נטען כי הוא סיכן אותן בסיבוכים העלולים להיגרם כתוצאה מגירוי יתר של השחלות. גירוי העלול לגרום לנפיחות, כאבים, סיבוב של השחלה ועד מוות. בעקבות הפרשה נשלל רשיונו של פרופ' בן רפאל לשנתיים וחצי, אבל הנזק הגדול שנעשה בא לידי ביטוי בכך שמאז הופסקו כמעט לחלוטין תרומות הביציות בישראל ומטופלות רבות איבדו את אמונן במערכת.

פרשת הביציות 2009

ב-20 ביולי 2009 פרצו שוטרים רומנים למרפאת סאביק ברומניה. המרפאה, בבעלות הישראלים ד"ר הארי מירון ובנו ד"ר יאיר מירון, הוקמה ברומניה מתוך מטרה לתת מענה לטיפולי פוריות שאינם אפשריים בארץ, ומותרים ברומניה. במשך שנים הגיעו למרפאת סאביק מאות נשים שנזקקו לתרומת ביציות. את הביציות הן קיבלו מנשים רומניות צעירות תמורת סכום כסף. מלאכת התיווך בין התורמת לנתרמת נעשתה במרפאה, ולמעשה לא היה קשר ישיר בין שתי הנשים.
את הישראליות שהגיעו לטיפול ליוו באופן קבוע רופא ישראלי ואמברויולוג (מומחה ברפואת העובר) ישראלי. בין הרופאים

הישראלים נעשתה תורנות, ובכל שבוע הגיעו למרפאה רופאים אחרים. ביום שבו נערכו המעצרים היו אלה ד"ר נתן לויט, רופא בכיר ביחידה לטיפולי הפריה חוץ-גופית בבית החולים בני ציון בחיפה, וד"ר גניה זיסקינד, מנהלת המעבדה להפריה חוץ-גופית בבני ציון וחוקרת בעלת שם עולמי בתחום ההפריה החוץ-גופית, שנכחו במקום. השוטרים שפרצו למרפאה, בלי לכבד את פרטיות המטופלות שהיו ערומות בחלקן במהלך הטיפול, עצרו את כל הנוכחים. בהמשך שוחררו המטופלות.

ד"ר לויט וד"ר זיסקינד נחקרו, ולאחר מעצר קצר שוחררו עם עיכוב יציאה מרומניה. בני משפחת זיסקינד אף נאלצו לדחות את חתונת הבן, משום שאמו לא קיבלה אישור לצאת לישראל. בעקבות לחצים דיפלומטיים ופעילות של מטה מאבק שהוקם לשחרורם, הם הורשו לבסוף לשוב לישראל. ד"ר הארי מירון וד"ר יאיר מירון היו עצורים עד סוף אוגוסט, ולאחר מכן שוחררו למעצר בית כדי להמתין להגשת כתב האישום נגדם. בנובמבר 2012 גזר בית משפט ברומניה חמש שנות מאסר על ארבעת הנאשמים בפרשה בהיעדרם.