אחוזת התפעלות

הסלון מתפקד כאיזור סעידה בלתי פורמלי | צלם: Edward Hendricks
הסלון מתפקד כאיזור סעידה בלתי פורמלי | צלם: Edward Hendricks

אחוזה קולוניאלית מרשימה בת מאה שנה באי פננג שבמלזיה עברה שימור ושחזור והוסבה למלון בוטיק יוקרתי עם שמונה חדרי אירוח בלבד ואינספור פינוקים. עד חצי המלכות

88 שיתופים | 132 צפיות

אנשי העסקים דטו סין ודטין קארן נהגו ללון מתוקף עבודתם בבתי המלון היוקרתיים בעולם, אך לא שבעו נחת מחוויית האירוח. אי לכך, לאחר שיזמו את הקמתן של כמה מהמסעדות הנחשבות במלזיה ובעולם בכלל, בהן 32 at The Mansion ו-,Suffolk House החליטו השניים להקים את מיזם המלונאות הראשון שלהם שיביא את הבשורה החדשה בתחום. קבלו את אחוזת מקאליסטר, יעד תיירותי חדש ויוקרתי הממוקם באי פננג שבמלזיה. מלון בוטיק זה מונה שמונה חדרים בלבד ופונה לאוכלוסייה אנינת טעם שראתה כבר הכל.

דמות היסטורית להשראה

משרד העיצוב Ministry of Design שהופקד על המלאכה הוא בעל רשימת הלקוחות העשירים ביותר בעולם. המשרד עיצב ברחבי העולם קניונים, מבני משרדים וחללים מסחריים, בין היתר גם את בית המלון מג'סטיק החדש והמפואר בסינגפור. בזכות הקונספט המקורי שהגו סין וקארן זכה המלון החדש להיכנס לרשימה המכובדת של Design Hotels™, המפרטת את 230 המלונות הטובים בעולם ב-40 מדינות. לדברי בעליו, המלון שונה מכל מלון בוטיק אחר בזכות קנה המידה האינטימי שלו, העיצוב העכשווי המיוחד שלו ותשומת הלב לפרטים הקטנים, שבאה לידי ביטוי בגימורים נדירים באיכותם.

תהליך העיצוב נמשך כשמונה חודשים ומטרתו הייתה ליצור חללים שונים, המתפקדים כישות אחת ועם זאת מייצגים כל אחד מהם עולם מושגים שונה בסגנונם. הקונספט העיצובי מתמקד בשילוב יצירות אמנות של אמנים ממלזיה, שהוזמנו במיוחד לפרויקט, ואזכורים רבים של הדמות ההיסטורית סר נורמן מקאליסטר, יליד סקוטלנד, שהיה מושל האי פננג בשנים 1810-1808. מקאליסטר אחראי לכמה מהתמורות המשמעותיות שחלו בהיסטוריה של האי, והרעיון להקים מלון בהשראתו הגיע משמה של הדרך שעליה ממוקמת האחוזה – Macalister Road.


בריכת השחייה ובה בר חיצוני

התאמה להווה

המבנה הקולוניאלי המרשים בן כמאה שנה ומתפרש על פני 1,700 מטר רבוע. הוא היה שייך למשפחה מקומית שהתגוררה בו שנים רבות, עד שהציעה אותו למכירה. האחוזה עברה תהליך שימור ושחזור קפדני ועוצבה ברוח עכשווית, המבטאת איזון בין הנוסטלגיה לעבר ובין המגמות החדשות בעיצוב. 12 חודשי הבנייה כללו עבודת תשתית מקיפה שנועדה לשחזר את האחוזה על כל פרטיה הארכיטקטוניים המרשימים, כגון שמירה וחיזוק של העמודים, גרמי המדרגות והקשתות המקוריים, הסרת טיח לחשיפת קירות מקוריים לבנים וכרכובי קיר, תיקון ובידוד אקוסטי והחלפת חלונות מקוריים לחלונות שמישים.

תוך כדי נסיעה אל תוך האחוזה, אפשר להבחין מרחוק בלוגו האלגנטי MM על שער הברזל. השטחים הנרחבים שמקבלים את האורחים בכניסה חולקו לשביל גישה מתמשך המגיע לאזור החניה ולמדשאות ובריכה. העיצוב המרשים מקבל את פני האורחים כבר בכניסה, בדמות פסל רב עוצמה בגובה 2.5 מטרים של סר נורמן מקאליסטר. הפסל שואב את השראתו מפסלי דיוקנאות מסורתיים אך מפוסל בסגנון מודרני – בקווים חדים ובתצורה פרקטלית מושלמת. הוא עשוי מפיברגלס צבוע בלבן ובוהק תחת אור השמש.


חלל הקבלה

החללים

הכניסה למלון מובילה ישירות לחלל הקבלה, הכולל דלפק מרכזי בין קירות לבנים חשופים. על הקיר הפנימי מוקרנת עבודת וידיאו ארט שנעשתה על ידי האמן מנסור רמלי. הקולאז' החזותי המרתק מורכב מסצנות מרחבי האי פננג ומלווה בפסקול אלקטרוני אינדי. הקירות הלבנים המקוריים בקבלה ישמשו גם כמשטחי תערוכה זמניים לאמנים מקומיים. אזור הקבלה מקשר בין שלושת אגפי ההסבה המרכזיים של המלון: הברים, חדר האוכל ואזורי הישיבה, שעוצבו כל אחד בצורה שונה ושבהם אורחי המלון מבלים, סועדים ושותים.


קיר בחדר הביליארד

חדר אוכל קסום

חדר האוכל המרשים של המלון היה בעברו חצר חיצונית ללא קירוי. לאחר ששופצה האחוזה, הונח קירוי קבוע בצורת אוהל לבן מעל האזור הזה, המאפשר חדירת אור טבעי במהלך היום. בחלל הלבן בולט מגוון של כיסאות וכורסאות בצבעי תכלת ולבן. ברחבי החלל מוקמו פסלי בעלי חיים בצבעי פסטל, בהם צבאים, ארנבות ואיילות, שנוצרו בידי חברה מלזית בשם Sculptureatwork.

הפסלים כמו לקוחים מהאגדות וממלאים תפקיד מרכזי ביצירת חלל קסום ורב השראה. חדר האוכל נפתח אל חצר פנימית מוארת המשמשת כהרחבה שלו תחת כיפת השמים. הסכו"ם, המפיות והתפריטים עברו תהליך מיתוג ייחודי ועוצבו במיוחד ברוח המלון. את אחד הקירות מעטרים ציורים של האמן תומס פאוול ושל האמנים לאו צ'י פנג ורני צ'נג, שציירו מפות עתיקות בהשראת האי. בחלל שולבו מראות עתיקות בעלות מסגרות לבנות במגוון גדלים, תוצרת חברת Paris Home LLP.


חדר האוכל הרשמי של המלון

קונטרסט עיצובי

The Den Barהוא חלל בר אלגנטי המיועד לשתיית ויסקי ולעישון סיגרים משובחים – מקום מצוין להירגע ולשתות כוסית לפני ארוחת הערב. את רצפת המוזאיקה מעטרים פסיפסים גרפיים מיוחדים, ובמרכז החלל האינטימי והקטן, תחת נברשת מרשימה, ניצב ספסל ישיבה מעגלי מעור. ברחבי החלל ניצבים כורסאות וכיסאות שונים בצבע שחור של מיטב המעצבים והמותגים, כגון Sam Chair של המעצב פיט בון, כורסה המשלבת בין עיצוב מודרני לרגליים מעץ אלון וגב המרופד בעור משובח, או Artek Domus Chair, שתוכנן בשנת 1946 על ידי אילמרי טפיאוורה. המעצב הפיני תכנן אותו במקור למגורי סטודנטים והיום הוא מיוצר על ידי חברת ארטק.

הכיסא מגלם נוחות ומייצג בצורתו את העיצוב הסקנדינבי הטיפוסי. כיסא מסקרן נוסף הוא Swedese Cartoon Easy Chair, שעוצב בהשראת ציורי ילדים. הכיסא בעל מפרט מדויק מאוד ומתאפיין בקווים סקנדינביים מחמירים ובעבודת נגרות מסורתית באיכות גבוהה. במלון בר נוסף, Bagan Bar שמו, גלגול של הבר המקורי הפופולרי שנפתח על ידי יזמי המקום לפני כמה שנים. צבעי אדום ושחור שולטים בקירות וברצפה המרשימה ויוצרים קונטרסט מכוון לרוחו הארכיטקטונית של הבניין. הבר כולל אזור להופעות של מוסיקה חיה ושני אזורים פרטיים למחצה לבילוי באווירה אינטימית יותר. השפה הגרפית גיאומטרית וחדה ומשווה למקום מראה של מועדון לילה, אך ספרייה מרשימה, כלים עתיקים ופסלים ודיוקנאות של מושלים קולוניאליים לשעבר מזכירים למבקר את ההיסטוריה של המבנה.

ישיבה נינוחה

הסלון נועד לאפשר לאורחים לסעוד באופן מזמין ונינוח בכל שעות היום, ממש כמו בבית קפה. החלל מעוצב בקלילות על רקע לבן. צמחים ירוקים וגופי תאורה רבים תלויים מעל פינות ישיבה מגוונות, המורכבות משולחנות של 8-4 אנשים ומכיסאות וספות בגוני ירוק ועץ טבעי במרקמים שונים. הסלון כולל גם חלל נפרד ובו שולחן ביליארד. בדומה ל-Den Bar, גם בחלל זה הכיסאות תוכנו על ידי מעצבים מהשורה הראשונה, כגון כיסאות העץ מדגםMatiazzi Osso שנרכשו ב-Pomelo Home וכיסאות מדגם Mademoiselle Lounge Chair של חברת ארטק. גופי התאורה שמעל שולחן הביליארד הם מדגם Golden Bell ותכנן אותם האדריכל והמעצב הפיני הנודע אלוור אלטו.


פינה בחלל חדר האוכל

אמנות בכל פינה

מי שמשוטט ברחבי האחוזה יבחין מיד באהבה לאמנות של יזמיה ובמעורבות האישית שלהם בבחירת כל יצירה, בין שהוזמנה במיוחד ובין שנרכשה כמות שהיא. חשיבות האמנות בעיצוב המלון ניכרת כשמבקרים בחדרים ומגלים שכל חדר נקרא על שם היצירה התלויה בו. כל אמן יצר יצירה שהוזמנה במיוחד ומבטאת את הפרשנות שלו לנושא האחוזה ולסיפור חייו של סר נורמן מקאליסטר. כל חדר משמונת חדרי השינה מעוצב בצורה שונה אך כולם משדרים יוקרה ונוחות. כיאה לאחוזה קולוניאלית לשעבר, החדרים רחבים ושטחם נע בין 45 ל-60 מטר רבוע (גודל של דירת שני חדרים ממוצעת בתל אביב).

לכל החדרים תקרות המתנשאות לגובה של 3.5 מטרים, חלונות גדולים ומרשימים ומרפסות. הם שטופים באור טבעי, מרוצפים בריצוף עץ ומעוצבים בגימור על בסיס צבעי לבן ועץ טבעי, כדי לאפשר ליצירות האמנות שבהם לבלוט. בין היצירות אפשר למצוא עבודה של לי מיילינג, שנתלתה בחדר מס' 3, המכונה Macalister’s Charm. מדובר באיור המבטא את יופייה של החזית האחוזה על פרטיה הנוסטלגיים וכולל בדים ותחרות עם הדפסים והבלטות. עבודה אחרת תלויה בחדר מס' 4 הנקרא Relation. האמן לאו צ'י פנג יצר אובייקט מחוטי פלדה, שנועד להמחיש את הקשר בין גברים לנשים בימי הקולוניאליזם הבריטי. יצירה של תומס פאוול – דיוקן של מקאליסטר, מעטרת אף היא את אחד החדרים אך אין מדובר בדיוקן במובן המקובל. הדיוקן כולל מידע חזותי ודימויים הקשורים לתקופה שבה היה מושל פננג ולמסעות שערך. בחדר 7 הנקרא Tartan Cube תלויה עבודה של האמנית גרייס טן.

היצירה היא בהשראת המורשת הסקוטית של מקאליסטר, ובייחוד בהשראת הטרטן, הלא הן המשבצות שמעטרות את החצאית הסקוטית הידועה. טן ארגה בתוך מסגרת חוטי כותנה עדינים בדוגמת המשבצות, בגוני אדום, ירוק, ארגמן וכחול כסוף.
כל החדרים מאופיינים בעיצוב עכשווי ומוקפד וכוללים אזור רחצה, סלון ומיני פינוקים, דוגמת מסך לד, גישה לאינטרנט, נגן תקליטורים ודי-וי-די, מכונת קפה של נספרסו, מקרר ובר משקאות וחטיפים.

אף על פי שהאי פננג הפך ליעד תיירותי משגשג, טרם נפתחו בו מלונות מעוצבים בולטים. מסיבה זו יזמי המלון מקווים שהוא יהווה אטרקציה חדשה בתחום ואינם ממהרים לפתוח מלון נוסף, אלא משקיעים את מרב הזמן והפוקוס כדי להבטיח שהסטנדרטים הגבוהים של אחוזת מקאליסטר יישמרו לאורך זמן.