אודליה כרמון שהותקפה על ידי הנשיא קצב: "גם קמפיין METOO# ייעלם"

חולצה דורין פרנקפורט | צילום: ינאי יחיאל
חולצה דורין פרנקפורט | צילום: ינאי יחיאל

לפני כעשור היא הייתה א' ממשרד התחבורה בפרשת האנס-הנשיא לשעבר משה קצב. היום אודליה כרמון מסתכלת על ישראל 2017 והיא פסימית בדיוק כמו אז: לא מאמינה לדיבורים על מהפכה פמיניסטית, משווה בין ההתפרצויות של שרה נתניהו להטרדות מיניות ומאוכזבת מאיילת שקד ומירי רגב. ומודה שלפעמים גם מעצמה

88 שיתופים | 132 צפיות

 

ניקוי האורוות ששוטף את מחוזותינו לא מצליח לשכנע את אודליה כרמון, א' ממשרד התחבורה, שהמהפכה כבר כאן. להפך, גם אחרי שמאות נשים נחשפו וסיפרו על הטרדות מיניות שעברו בין השאר על ידי הארווי וויינשטין, קווין ספייסי, לואי סי. קיי, ואצלנו אלכס גלעדי, גבי גזית, והרשימה רק הולכת ומתארכת, כרמון פוסקת שמדובר בגל חולף.

"כשפרצה פרשיית קצב, חשבנו שנפל דבר בישראל אבל זה לא קרה. כל פעם יש גל חדש ששוטף אותנו עד שהוא נמוג ונזכרים בו בגל הבא. גם הקמפיין metoo# ייעלם".

את לא חושבת שהחשיפה מביאה לשינוי?

"יש אומנם צונמי אבל פוטנציאל ההטרדה עדיין קיים. עד שהנושא הזה לא ייפתר בקרב מקבלי ההחלטות ובארגונים הגדולים, גם הגל הזה, גבה גלים ככל שיהיה, ידעך ויישכח".

כמעט 30 שנה עבדה אודליה כרמון כיועצת אסטרטגית לראשי ממשלות ולפוליטיקאים בכירים, וכמעט 20 שנה עברו מאז שכרמון הוטרדה מינית על ידי מי שהיה אז שר התחבורה, משה קצב, בעת ששימשה יועצת אסטרטגית במשרדו, ועד שישבה על דוכן העדים במשפט נגדו ב־2009.

"הדבר החשוב בהטרדות מיניות הוא הסולידריות הנשית. אסור להשאיר את המתלוננת הראשונה בבדידותה", היא מסבירה את הרציונל שהוביל לחשיפתה, "חשוב להבין שאף אישה לא התלוננה ולא חלמה להתלונן נגד משה קצב שחי אז כמו הרבה גברים שהזחיחות והיוהרה עלו להם לראש. אבל לא יכולתי לעמוד מנגד כשראיתי את רצח האופי שמנסים לעשות לאורלי רביבו כשהתלוננה נגד קצב. כל מי שחוותה פגיעה מאותו אדם, ראוי ורצוי לסייע לה. ברגע שמתברר לרשויות שלא מדובר בבחורה אחת, היא מקבלת גושפנקה של אמינות, הפקפוק והשיימינג כלפיה פוחתים, ומתייחסים לעניינה ברצינות. כך עשתה גם הקצינה שסייעה לחיילת שהתלוננה במקרה של בוכריס או לאחרונה נרי לבנה שסייעה לאושרת קוטלר במקרה של אלכס גלעדי כשנחשפה עם ההטרדה שעברה".

חליפה לילך אלגרבלי, עגילים אוסף פרטי, צמידים איה עזריאלנט, נעליים אלדו | צילום: ינאי יחיאל
חליפה לילך אלגרבלי, עגילים אוסף פרטי, צמידים איה עזריאלנט, נעליים אלדו | צילום: ינאי יחיאל

 

כרמון יודעת שיחד עם קריאות על אומץ יש מי שמתרעמים, מה פתאום נשים נזכרות להתלונן אחרי כל כך הרבה שנים. "נקראתי לתת עדות למרות שעל תלונתי חל חוק ההתיישנות. מצאתי את עצמי עורכת חשבון נפש נוקב על בחירתי להבליג בזמן אמת כשחוויתי את מסכת ההתעללות וההשפלה".

למה הבלגת?

"כי מי ידע אז על זכויות נשים? החוק למניעת הטרדה מינית עבר בכנסת רק ב־1998, שנים אחרי שסיימתי לעבוד איתו. הטרמינולוגיה של הטרדה לא הייתה קיימת. יכולנו להגיד 'הוא נדבק אלי', 'הוא נטפל אלי', המינוח 'הטרדה מינית' נכנס לאוצר הלשוני שלנו רק כשנוצר החוק".

דור דיסקרטי

התגובה המושהית של נשים להטרדות במקום העבודה המשיכה להעסיק את כרמון, ובמסגרת לימודיה לתואר שני בפסיכותרפיה קוגנטיבית באוניברסיטת דרבי באנגליה, התרכזה בנושא זה בעבודת התזה שלה. "רציתי להבין מה גרם לנשים כמוני להדחיק ולהשתיק לאורך שנים חוויה שהיא בלתי חוקית ולא מוסרית. ניהלתי שיחות רבות ומעמיקות עם מוטרדות".

מה הבנת במהלך המחקר?

"נשים שדיברתי איתן חוו קושי להסביר מדוע שתקו לאורך השנים ומה מנע מהן להתלונן בזמן אמת על העוול שנעשה להן. קושי רב יותר היה להסביר מדוע המשיכו לעבוד באותו מקום עבודה ולקיים את מערכת יחסי העבודה בזמן שספגו כעס והשפלה מצד הממונה עליהן. הבנתי שאני לא יוצאת דופן בין הנשים שחוו הטרדות מיניות ויותר מזה – ושתקו, הדחיקו והכחישו, וכמו נשים רבות אחרות, גם לי היו רגשי אשם ובושה עצמיים. הטרדות מיניות בשנות ה־80 היו רעה חולה ידועה, אבל היינו דור דיסקרטי, פחדנו מההתמודדות הכרוכה בזה. עבדנו מול אנשים בעמדות כוח והיינו צריכות להתנהל מולם נכון ולהתחמק מהם באלגנטיות בשעת הצורך, מה שדרש אומנות בפני עצמה".

מה לדעתך הכי מפחיד נשים בלהתלונן?

"נטל ההוכחה והחשש מחשיפה, חשש מפגיעה בשמן, חשש מתגובת המעגל הקרוב, מעימות עם הנאשם, רצון להימנע מכאב מסירת העדות ולעבור שוב את הטראומה, חשש מפיטורין ופחד מפני התוקף. ישנן נשים הסובלות מרגשי אשמה בשל המסרים החברתיים שלהם הן חשופות ועל פיהם ההטרדה המינית היא תוצאה של התנהגותן ולא של התנהגות המטריד. בסופו של דבר, כל אישה בנפרד שואלת את עצמה: 'איך אפשרתי לזה לקרות?'".

מה המחיר ששילמת על החשיפה?

"במהלך המשפט בוצע בי רצח אופי. לא היה עלבון בספר העלבונות שלא הוטח בי. החל מ'פותחת רגליים' וכלה ב'אימא גרועה'. נאמר לי שאני שקרנית פתולוגית, מניפולטיבית, רכלנית, שוכבת עם גברים, בקיצור, בן אדם איום ונורא. היה ברור לי שמנסים לשבור אותי אבל התגובה שלי בבית המשפט הייתה שגם אם כל מה שהוא אמר נכון, אין לזה שום קשר לאבר המין השלוף של משה קצב".

שמלה סברינה | צילום: ינאי יחיאל
שמלה סברינה | צילום: ינאי יחיאל

 

סודות ממסדרונות הכוח

כרמון (57) משמשת היום כפסיכוטרפיסטית המתמחה בטיפול קצר טווח. היא חיה עם בעלה איציק לזר (67), אדריכל ויועץ הנדסי, ויש להם שלושה ילדים, נוהר (30), עומר (26) ונמרוד (22). בין טיפולים כרמון מרצה בארץ ובחו"ל על התמודדות עם הטרדות מיניות במקום העבודה, ולמרות שעזבה את הפוליטיקה והתקשורת והשאירה מאחוריה את הדרמות והתככים, את החוויות שצברה במהלך 30 שנות קריירה היא מעבדת כיום לפרוייקט חדש. אחרי שכתבה את הספר "אשת הסוד", שבו היא חושפת פרטים מהקריירה, מהחקירה ומהמשפט, היא כותבת סדרה לטלוויזיה, יחד עם המחזאי והתסריטאי אברהם שלום לוי. הסדרה תעסוק בחצר האחורית של הפוליטיקה בישראל: יחסי כוח, מרות, תככים, הטרדות מיניות וגם רומנים שכרמון הייתה עדה להם בצמרת הפוליטית. למרות שלא מדובר בסדרה דוקומנטרית, אין ספק שהרבה אנשים שיצפו בה, מהם שהיו או עודם רמי דרג, יזוזו באי נחת בכיסאותיהם. "הסדרה תעסוק בעיקר בקרקס ובשיגעון של הפוליטיקה הישראלית. ראיתי אנשים שהאמביציה והקנאה העבירו אותם על דעתם. הכמיהה לעמדת שליטה והשפעה והרצון בהכרה גורמים לכך שיש כאלה שמוכנים לדרוך על גוויות כדי להצליח".

"אשת הסוד": בקרוב אצלכן בטלוויזיה
"אשת הסוד": בקרוב אצלכן בטלוויזיה

 

זוג אחד שאולי ישב בבית ויחפש רמזים לעצמו, הוא הזוג נתניהו. כרמון עבדה עם ראש הממשלה נתניהו פעמיים במהלך הקריירה שלה, ב־86 היא שימשה כדוברת של נתניהו במשלחת לאו"ם. הסיבוב השני שלה בלשכתו היה קצר, שנה אחת בלבד, ועל פרטי העסקתה אפשר לקרוא בסיכומי החקירות בפרשת ביביטורס. כרמון שימשה כמנהלת קשרי החוץ של נתניהו בעת שהיה יו"ר האופוזיציה בשנים 2006-2007. את שכרה קיבלה מעמותה אמריקאית "ידידי הליכוד בארה"ב" בראשות ארי הרו, לימים ראש הסגל במשרד ראש הממשלה וכיום, עד מדינה בתיקים 1000 ו־2000. במהלך חקירות נתניהו, העסקת כרמון על ידי העמותה נחשדה כפיקטיבית. היא עבדה בלשכתו של נתניהו כמעט שנה עד שהוא נלחץ וביקש לטשטש את עקבותיו, "אודליה, בשביל שלא יגידו, תחזירי את הכסף", אמר לה על פי עדותה, והעביר לה סכום של למעלה מ־50 אלף ש"ח מחשבונו האישי, כדי ליצור רושם לפיו עבדה עבור העמותה ונתניהו במקביל.

הזוג נתניהו, מה יש להגיד שלא נאמר?

"תפיסת העולם שלו היא פטריארכלית וכשמדובר בשרה מדובר בסימביוזה של זהות אינטרסים מוחלטת. שניהם רוצים לשלוט. לשניהם השקפת עולם מלוכנית עם תפיסה עצמית מגלומנית. בדינמיקה שביניהם, ביבי, שהוא אישיות שכלתנית במהותו, חסר אונים לחלוטין מול ההתפרצויות האמוציונליות שלה והאנרגיה הרגשית חסרת הרסן".

היית עדה להתפרצויות שלה?

"כן. כמו בהטרדות מיניות, מדובר בהתנהלויות שכל הסביבה רואה, יודעת, עדה ושותקת. מה שהכי הדהים אותי בחיים הפוליטיים הוא ההתקרנפות וההתכופפות בפני הכוח. אין ספק שהם זוכים לאתרוג של קהלים גדולים שפוחדים מהיום שאחרי".

סימביוזה של זהות אינטרסים מוחלטת | צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ
סימביוזה של זהות אינטרסים מוחלטת | צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ

 

מה לדעתך הבעיה בתחום הפוליטיקה היום?

"אני רוצה לראות אישה בראשות הממשלה, הצבעתי בזמנו לציפי לבני. שלי יחימוביץ' היא מופת של מה ששליחת ציבור אמורה להיות. אני מאוד רוצה לראות את אורלי לוי אבקסיס מקימה מפלגה חדשה ויש בי צער רב שזהבה גלאון פרשה. רק לפני שנים אחדות שלוש נשים עמדו בראש מפלגות וכעת אנחנו בעיצומה של תקופה חשוכה. יש לנו שלוש שרות בממשלה שלכל אחת יש פה יותר גדול מלאחרת ואף אחת מהן לא יוצאת נגד ההטרדות המיניות. הציפיה שלי היא משרת המשפטים איילת שקד בעיקר, שביכולתה לחולל פלאים אם לא תתכופף בפני הרבנים. גם שרת התרבות מירי רגב לא השמיעה קול בפרשיות אייל גולן ומשה איבגי. היא לא משמשת דוגמה שנשים יכולות לשאוף אליה. אם רוצים שינוי, הוא חייב לבוא בהנחיה מלמעלה כדי שיחלחל לדרגים שמתחת וישפיע על תרבות ההתנהלות במקומות העבודה. צריך לשנות ולשדרג את חוק ההטרדות המיניות שאף אחד לא מבין אותו, צריך לטפל בעניין ההתיישנות, האכיפה, חידוד הקוד האתי, אחרת שום דבר לא ישתנה כאן".

לא עומדות בציפיות | צילום מתוך חשבון האינסטגרם ayelet.shaked@
לא עומדות בציפיות | צילום מתוך חשבון האינסטגרם ayelet.shaked@

 

צילום ינאי יחיאל
סטיילינג אודט קטן
איפור מורן אהרוני
שיער ליאור נסימוב