תקופת הנבטים

מהם היתרונות הבריאותיים של ההנבטה, איך אפשר להנביט בבית ומה הקשר לאנטי אייג'ינג? השקיה לטווח ארוך
בעבר הלא כל כך רחוק כשדיברו על נבטים היו שתי אפשרויות בלבד – נבטים עבים או נבטים דקים. כשאמרו נבטים עבים התכוונו לנבטים סיניים של שעועית מאש, וכשאמרו נבטים דקים התכוונו לנבטי אלפלפא. היום, לעומת זאת, אפשר למצוא בארץ סוגים רבים של נבטים כמו נבטי חמנייה, צנונית, ברוקולי, חילבה ואספספת, ובנוסף לכך אפשר למצוא על מדפי הסופר גם אריזות מוכנות עם נבטוטים, שהם בעצם קטניות מונבטות. אם תהיתם מאיפה הגיע הטרנד הלוהט של ההנבטות, מהם היתרונות הבריאותיים שלהן, איך אפשר לעשות את זה בבית ומה כדאי להנביט, הכתבה הבאה היא בשבילכם.
מהם היתרונות הבריאותיים
נבטים ונבטוטים נחשבים היום כ"מזון על", מה שאומר שהם מזון בעל ערך מוסף רב. הם מכילים ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו חיוניות, אנזימים וסיבים. נוגדי החמצון מסייעים לגופנו להתמודד עם נזקים של רדיקלים חופשיים, וכמותהוויטמינים שבזרע מכפילה עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה. יש אפילו ויטמינים שאינם נמצאים בזרע במצב היבש שלו אך קיימים בנבטים, כמו ויטמין סי למשל.
היתרון הכי בולט של הנבטים הוא העושר באנזימים – במזון מבושל או תעשייתי אין כלל אנזימים, ואילו במזון חי וטרי יש. בנבטים יש כמות די מכובדת של אנזימים הנחוצים לגופנו בתהליכי העיכול, חילוף החומרים והצמיחה. בנוסף לכך, הם מכילים חומצות גרעין התורמות לצמיחה ולהתחדשות של תאים, ובכך הם נחשבים למעכבי הזדקנות. לכן, אכילה של מזון מונבט על בסיס קבוע יכולה לתרום למערכת העיכול שלכם, למערכת החיסון שלכם ולבריאותכם הכללית.
איך מנביטים בבית
היום יש כל מיני כלים ייעודיים להנבטה, אבל בעיקרון אפשר להנביט גם בקערה, בצנצנת או במסננת פשוטה. לכל שיטה יש היתרונות והחסרונות שלה.
הנבטה במסננת ביתית לאחר ששוטפים את הזרעים או את הקטניות, אפשר לפזר אותם בשכבה אחת במסננת, לכסות במגבת ולתת להם לנבוט. צריך להשקות פעמיים ביום ולדאוג שיהיה ניקוז של מים, וכך אפשר להשיג תוצאות טובות. היתרונות: פשוט, קל, זול ונגיש. החסרונות: אי אפשר להנביט זרעים קטנטנים, קשה להשיג צמיחה לגובה, דרוש טיפול יומיומי והכמות שאפשר להנביט מוגבלת.
הנבטה בקערה אופן ההנבטה וגם היתרונות והחסרונות דומים מאוד להנבטה במסננת, רק שאין ניקוז של מים, כך שצריך לשים לב שהזרעים או הקטניות "שותים" את כל המים. אם יש יותר מדי מים הם עלולים להירקב.
הנבטה בשקית המפ רב פעמית ממלאים את השקית בזרעים או בקטניות, טובלים אותה במים למשך 30 שניות ותולים את השקית במקום מאוורר ללא שמש ישירה. חוזרים על הטבילה פעמיים עד שלוש פעמים ביממה. אפשר להשיג את השקית ברשת אורגניק מרקט ובאינטרנט במחיר של כ-40 שקלים. היתרונות: פשוט, קל וזול יחסית. החסרונות: מתאימה יותר לקטניות, קשה להשיג צמיחה לגובה, דרוש טיפול יומיומי והכמות שאפשר להנביט היא מוגבלת.
מנבטת שלושת המגשים מורכבת משלושה מגשים להנבטה וממגש אחד לניקוז נוזלים. שמים בכל מדף כמות מתאימה של זרעים ומשקים פעמיים עד שלוש פעמים ביום. אפשר להשיג את המנבטת בחנויות טבע ומחירה כ-160 שקלים. היתרונות: תפעול פשוט וקל. אפשר להנביט זרעים בכל הגדלים, אפשר לשים בכל קומה זרעים שונים ולקצור אותם בשלב שונה, וכך מקבלים נבטים מוכנים על בסיס יומיומי. החסרונות: מעט יקר, אי אפשר להנביט לגובה, דרוש טיפול יומיומי.
מנבטה חשמלית אוטומטית שמים בה זרעים ואפשר ממש "לשכוח" מהם מכיוון שיש למנבטה הזאת מערכת השקיה אוטומטית המייצרת לזרעים תנאי צמיחה אופטימליים. אפשר להשיג את המנבטה אצל היבואן ובמרכזי טבע ובריאות ומחירה כ-650 שקלים. היתרונות: זהו הפתרון המושלם. החסרונות: המחיר כמובן.
מה מנביטים
אפשר להנביט כמעט כל דבר, וכל זרע או קטנייה היכולים על פי המרקם הגנטי לייצר דור המשך של צמח חי יוכלו לעבור הנבטה. את הקטניות מנביטים עד שמבצבץ מהן "זנב" קטן. אפשר כמובן לגדל את הנבט עוד ועוד, אבל זה כבר דורש יותר תחזוקה. קטניות שקל להנביט הן עדשים, שעועית מש ואזוקי. לגרגרי חומוס, למשל, לוקח יותר זמן לנבוט (יומיים עד שלושה ימים). זרעים שקל להנביט הם חיטה, צנון, קינואה, אספספת וחילבה. זרעי ברוקולי קצת קשים יותר להנבטה,
אבל הפעילות הבריאותית ונוגדת הסרטן שלהם היא תמריץ טוב לנסות. אז קדימה, להנבטה!