תל אביב פינת מרקש: דירה משפחתית בלב העיר
אהילי פליז, אריחי פסיפס, בטון חשוף ומרפסת שהפכה ל"חצר פנימית". דירת ארבעה חדרים במרכז תל אביב משלבת אלמנטים מרוקאיים עם פרשנות מודרנית-עכשווית
הדיירים
זוג בפרק ב' לחייהם + ילדים בוגרים מנישואים ראשונים החיים בארצות הברית וילדה משותפת בת 11. המשפחה מחלקת את זמנה בין ארצות הברית לישראל.
הבית
דירת ארבעה חדרים על שטח של 180 מ"ר + שתי מרפסות מקורות במרכז תל אביב.
התכנון
הפרויקט התבצע בימי הקורונה, כשבני הזוג שהו בארצות הברית ולא יכלו להגיע לראות את הנכס שהוצע להם על ידי המתווך. השניים סמכו על המעצבים, מיכל אינדיצקי וחגי ויינבלום, שיבקרו בדירה במקומם ויחוו את דעתם המקצועית בהתאם לצרכים והחלומות שהועלו בפניהם. שטח הדירה מרווח מאוד ביחס לדירות במרכז תל אביב, אולם היא הייתה מוזנחת, החדרים היו קטנים, הקירות אלכסוניים והנגרות מיושנת וכבדה. המעצבים המליצו לחלק אותה מחדש בהתאם לצרכי המשפחה.
העיצוב
החזון העיצובי נשען על השורשים שמהם מגיעים בני הזוג. הלקוחות הם ממוצא מרוקאי, ומאוד מחוברים לתרבות, לאוכל ולמוזיקה המרוקאית. יחד עם זאת, שניהם אנשי עסקים, אנשי העולם הגדול, ולכן הקונספט שהותאם עבורם שואב השראה מאלמנטים מהתרבות המרוקאית עם פרשנות עכשווית ומקומית.
הדילמה הראשונה בתכנון הייתה איזו דלת מבין השתיים שנשארו בדירה כדאי להפוך לדלת הכניסה הראשית. לבסוף נבחרה הדלת שנפתחת לתוך החלל הציבורי, מול המרפסת. מכיוון שלבני הזוג מאוד חשובה הפרטיות, הוחלט לבחור בדלת המוצנעת יותר, שמצד אחד אפשרה לבצע חלוקה מוחלטת בין החלל הציבורי לפרטי ובמקביל לא חושפת את החלל הציבורי בפני מי שנכנס לדירה.
שני האזורים בדירה, הציבורי והפרטי, מתוכננים סביב מרפסת שיצרו המעצבים, מעין חצר פנימית המזכירה את ה"ריאד" שנהוגה בבתים מרוקאיים מסורתיים. שתי המרפסות קיבלו תחושה של חוץ, כאשר מרפסת חדרי השינה חופתה בפסיפס בעבודת יד שיובא ממרוקו, ובמרפסת הציבורית יצרו המעצבים מעין פרגולה מקורות עץ גושני.
בסלון שולבה ספה מודולארית המאפשרת מגוון סידורי ישיבה בהתאם לסוג האירוח ולכמות האורחים, כאשר אופן הישיבה הוא נמוך מהרגיל ומתאפיין בעומק של מרבצים אוריינטאליים. הספה נמשכת החוצה למרפסת, וכוללת חלק נוסף שמאפשר גם כן משחק של סידורי הישיבה והאירוח. שלושה שולחנות ברזל בעיצוב מרוקאי מודרני של המעצב גיל אלדור נמצאים בחלל הציבורי, ומאפשרים גם הם הזזה ושינוי לפי הצורך. אהיל עשוי פליז בעבודת יד בייבוא ממרוקו מאיר בטקסטורה מיוחדת את החלל, ותורם לאווירה המיוחדת. במרפסות החליטו המעצבים להתקין ויטרינות כפולות, מה שמאפשר גם כן גמישות בנוגע לגודל החלל הציבורי.
אחד הדברים שקיבלו התייחסות משמעותית בתכנון החלל הציבורי, היה מנהגי האירוח של משפחה גדולה ואירועים מרובי משתתפים. המשפחה מקדשת את ארוחות השישי, ולכן קיר פינת האוכל קיבל התייחסות מיוחדת עם אריחי בטון ופליז של איתי בראון – שני חומרים שחוזרים לאורך עיצוב הדירה. הבטון הברוטליסטי, התל-אביבי, והפליז המושחר המסורתי משתלבים יחד ויוצרים אווירה ייחודית. שולחן האוכל נפתח כמובן, ובמידת הצורך יכול להכיל אורחים רבים.
מכיוון שהחלל הציבורי מוכוון אירוח ושיחה, לטלוויזיה הוקדשה פינת טלוויזיה קטנה אך נוחה. אחד ההדומים תוכנן כך שיוכל להתחבר לספה, וליצור מיטה של ממש לצורך צפייה מפנקת. בקיר הטלוויזיה הותקנה דלת קו אפס שמובילה לחדר מערכות קטן, שבו נמצאים מערכת החשמל החכמה, ארון התקשורת ומערכתת הסאונד.
המטבח גדול ומרווח, והוא מחולק לאזור עבודה עם משטח גרניט פורצלן דמוי בטון, פרקטי ועמיד, ואי ישיבה מחופה אבן טבעית ופראית. מצידו הפנימי של האי יש מקום לשרפרף בר נוסף עבור השף.
מעל משטח העבודה נתלו מדפי פליז בעבודת יד, אשר מספקים רקע מרשים לפרטי דקורציה ואוספים. קורת עץ נוספת נמתחה בין המרפסת לעמוד קונסטרוקטיבי שלא ניתן היה להורידו. העמוד נוקה ונחשף עד לבטון, וביחד עם הקורה הם מייצרים מעין שער, ומחלקים ויזואלית בין הפונקציות בתוך החלל הפתוח. גופי תאורה בגימור חלודה מעל פינת האוכל ומעל האי במטבח הוזמנו בלסרי תאורה ובוצעו על ידי אומן ברזל.
ארון הכניסה הגדול מתחבר לארונות המטבח הגבוהים, ומכיל מקום רב לאחסון, מדפי תצוגה ושתי דלתות סמויות – האחת לשירותי האורחים והשניה לחדר שירות מרווח עם מכונות כביסה, כיור וארון למוצרי ניקוי. דלת עץ גדולה בתכנון מעצבי הסטודיו ובביצוע של אומנים במרוקו, מפרידה בין החלל הציבורי והפרטי ומאפשרת פרטיות מוחלטת ושקט גם כאשר ישנם אורחים בחלל הציבורי.
שלושת חדרי השינה, עם חדרי רחצה צמודים, מתחברים להול קטן ונעים. המעצבים נתנו דגש רב לעיצוב חדרי הרחצה – כולם מרווחים, פונקציונאליים ומפנקים, בדומה לחמאם מרוקאי. כל חדרי הרחצה בבית חופו באריחי גרניט פורצלן דמויי טיח של החברה האיטלקית marca corona. לכל חדר נבחר גוון אחר מאותה קולקציה, בדגש על אריח זאליז' מרוקאיים בעבודת יד וברזים בגימור פליז. המראה בחדר הרחצה של הבת הצעירה תוכננה ויוצרה על ידי אומן ממרוקו.
בחדרה של הבת הצעירה תוכנן ארון משולב בפינת עבודה, וחדר רחצה עם אמבטיה מפנקת. חדר האורחים, שמשמש בעיקר את הילדים הבוגרים שבאים לביקור, אינו גדול במיוחד ולכן תוכנן בו גב מיטה המשמש גם כארון בגדים ואחסון. בחדר הרחצה הצמוד ניצב מקלחון גדול, שבו שולבו אריחים דמויי טיח. לחדר ויטרינה גדולה עם דלת יציאה למרפסת העורפית, ובכל יום נשקפת ממנו שקיעה חלומית.
בחדר ההורים תוכננו שני ארונות בגדים גדולים – אחד לו ואחד לה. לחדר הרחצה הצמוד נכנסים דרך דלת עץ שהוזמנה ממרוקו, ושני הכיורים והמראות משולבים ברהיט מרכזי גדול. החדר משמש גם כסאונת אדים רטובה, ובמקלחון הזוגי מוקמו שני ספסלי רביצה ושני סטים של ברזים. בחדר ההורים יש ויטרינה עם יציאה למרפסת העורפית.
הדירה הזאת היא בהחלט לא קונבנציונלית, הן במבנה שלה והן בעיצוב הפנים. כיף לראות שהמעצבים, בהחלטה קונספטואלית, בחרו לעבוד באופן ישיר עם כמה שיותר יוצרים עצמאיים, מקומיים ומרוקאים, ולשלב בעיצוב הדירה אלמנטים בעבודת יד ובעיצוב אישי, כמו, למשל, שולחן הפליז שבנוי מרגלי מכונת התפירה של אמו של בעל הבית, שנפטרה במהלך השיפוץ.
עיצוב פנים: WID STUDIO – מיכל אינדיצקי וחגי ויינבלום
https://www.wid.co.il/
https://www.instagram.com/wid_studio/
ספקים:
תאורה – לסרי
ריצופים, חיפויים וכלי הסניטציה – חזי בנק
אריחי בטון ופליז – איתי בר און
פרקט – דקו פלוס
משטחי גרניט פורצלן ואבן טבעית – פרביטל
שולחנות ברזל גיל אלדור
מיטה חדר הורים – הולנדיה
ספה וכורסה בסלון – ארט ריהוט
כורסאות במרפסת חזיתית – לאופרד
שולחן וכיסאות פינת אוכל – טולמנ'ס דוט
שטיחים – צמר שטיחים
אלומיניום – דוד גבאי אלומפרימיום בע"מ
דלת כניסה – רשפים
דלתות פנים – סטאטו