שנקר 2021: הקולקציות שהכי אהבנו מתצוגת הבוגרים
34 בוגרי המחלקה ללימודי אופנה של שנקר הציגו אמש (שני) את קולקציות הגמר שלהם, שחתמו שנת קורונה סוערת. הנה תשעה פרויקטים שהותירו עלינו רושם חזק במיוחד
באוהל הקרקס המוצב ליד איצטדיון רמת גן התקבצו אמש (שני) בכירי תעשיית האופנה לצפות בתצוגת הגמר של בוגרי המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, שהונחתה על ידי שלמור שטרוזמן. האם קרקס גדוש קהל נלהב ומיוזע הוא מעין מטאפורה גסה למה שעברנו כולנו בשנת הקורונה המטורללת? לא בדיוק. "זירת קרקס מותחת את גבולות המחשבה למיומנויות יוצאות דופן" הסביר בנאומו אילן בז'ה, ראש המחלקה בשנתיים האחרונות, שהחליף את לאה פרץ אחרי 22 שנה. זוהי התצוגה הראשונה של בז'ה מאז נכנס לתפקיד, והוא התקבל על ידי הקהל בתשואות. חצי שנה לאחר שנכנס לתפקידו, פרצה המגיפה והלימודים עברו כמעט במלואם לגבולות הזום, מה שהשפיע על לוחות ההשראה של הסטודנטים וחלחל גם אל הקולקציות. למרות התנאים הקשים, בז'ה הביא הישג מרשים לבית הספר, כאשר המחלקה בניהולו נמנתה ברשימה שערך לאחרונה מגזין "פורבס", שציינה לטובה עשר מחלקות שהצליחו לבלוט ב-2020.
בשורה הראשונה ישבה נינט טייב, במערכת לבוש בעיצובו של דניאל מריאש, שצפתה בבעלה, יוסי מזרחי, שניגן מוזיקה חיה שליוותה את התצוגה כולה. עוד נכחו באירוע: גלית גוטמן, אשלי וקסמן בקשי, כוכב הרשת קווין רובין (שהגיע לתמוך באחיו, בוגר המחזור שון רובין) ושחר סאול, שגם צעד על המסלול. הנה תשע הקולקציות שהותירו עלינו את הראש החזק ביותר.
שקד לבנה
שקד לבנה החליטה לחקור את העולם מפרספקטיבה של מעוף ציפור, המטשטשת לדבריה את האובייקטים וגבולותיהם. על ידי שימוש בצמר, משי ושיפון היא הצליחה לפרק את מבנה החליפה גברית הקלאסי וליצור גזרות מעניינות ופרופורציות חדשות בהתאם לזווית הראייה החדשה.
שיר דני
הפרויקט של שיר דני שואל את השאלה "מה אם אלוהים הייתה לסבית?", תוך ניסיון לשחרר את העולם מהנרטיב ההטרוסקסואלי, האלים, הפטריארכלי והמיליטריסטי. היא מביאה בקולקציה את סיפורה האישי והתחושות שחוותה כלסבית במסגרת הצבאית, כשהיא מערפלת בתחכום את אלמנטים שמאפיינים את הקהילה הגאה, כמו מעילי עור ומכנסי ויניל, לצד שימוש במוטיבים צבאיים כמו יריעות ניילון, גומי ורשתות הסוואה.
ריבי אביבי
ריבי אביבי הציגה משחק מעניין בין קדמוניות לקדמה. את ההשראה לפרויקט היא לקחה מציטוט של חזאית הטרנדים לי אדלקורט: "הגיע הזמן לשינוי קיצוני, החברה העכשווית מוכנה להיפרד מראיית עולם חומרית ולהחליף אותה בחפצים שנעשו בעבודת יד, ובחומרים הקשורים לאדמה והמורכבים יחד בכדי ליצור צורות חדשות". כמו כן, גם תקופת הקורונה, בה הנפש הייתה צמאה לחופש אך היינו כולנו כבולים לבית, מצאה את מקומה בקולקציה. על ידי שימוש בחומרים כמו משי, חימר, סריגים וכדומה יצרה אביבי קולקציית ריזורט הממחישה את הגעגועים לחופש.
רותם כהן
הפרויקט של רותם כהן מכליא באופן מבריק בין שני עולמות שונים שהגבולות ביניהם התערערו בקורונה – בגדי בית ובגדי ערב. הקולקציה מיועדת למה שהפך לגיטימי ב-2020, חתונות זום, עם שילוב בין רקמות, חרוזים ובדים הלקוחים מעולמות שמלות הכלה, לבין סריגים, טרנינגים ושמיכות. מרבית חומרי הגלם בקולקציה הם שאריות בדים שנאספו ממעצבים שכהן פנתה אליהם. את הרקמות יצרה משקיות ניילון משומשות ופלסטיקים של אריזות טייק-אוויי שחתכה כפאייטים.
עדי טל
ההשראה לקולקציה של עדי טל היא הספר "1984" מאת ג'ורג' אורוול, והאופן שבו הוא הפך רלוונטי בעידן הרשתות החברתיות והפייק ניוז. ההשראה הזאת לא באה לידי ביטוי בפריטים עצמם, וניכר בהם דמיון לקולקציות עבר של בלנסיאגה, אך ללא ספק התרשמנו מהתפירה ומהטכניקות המדויקת, מההדפסים היפים ומהחיבורים שיצרו מראות פיסוליים מגובשים.
מאיה שריד
מאיה שריד בוחנת בפרויקט שלה את היחסים בין החלל הביתי, שמעניק תחושת חמימות והגנה, אל מול הרחוב הכאוטי והאפלולי. כמחווה לאוהלים שהיתה בונה בילדותה בסלון מרהיטים ושמיכות, היא השתמשה בקולקציה במוטיבים של אוהלים, כמו חוטים שחורים ועבים וחישוקים אפורים המחברים בין יריעות בד. שריד יצרה קולקציית בגדי יום שבכל אחד מהלוקים שבה ניתן לראות את ההסתתרות מפני העולם הסואן והמנוכר שבחוץ, כאשר פלטת הצבעים נשאבה מביתה הפרטי.
לי מרי
הפרויקט של לי מרי עוסק במפגש בין עיצוב ואדריכלות לבין בגדים והתפישה המרחבית שלהם. ניכרת בו השפעה חזקה מהמעצב הבריטי העולה קרייג גרין, שמטפל גם הוא בסוגיות האלה באופן דומה. ובכל זאת, מרי הצליחה לנתב את הקולקציה למקום משלה וליצור מראות ישראליים יותר, עם פירוק של הגזרות ויצירת מבנים חדשים ומעניינים.
זהר בן סימון
זהר בן סימון רואה בקולקציה שיקוף לתהליך האישי שעברה בשנקר והרצון שלה להפוך לאדם "רציני", כאשר תמיד הילדותיות ניצחה אותה. בפרויקט היא הציגה שילובים מתוחכמים בין פריטים שאמורים להיות בוגרים ורציניים – כמו חולצה לבנה מכופתרת, נעלי עקב או משקפיים – לסריגה ססגונית והומוריסטית.
אבירם פימה
הקולקציה של אבירם פימה היתה היהלום שבכתר התצוגה, והופעת האורח של הדוגמנית האיקונית עמית מכטינגר על המסלול ללא ספק תרמה לכך. הקולקציה מגוללת את סיפורו כעובד ביחידה בטחונית בשדה התעופה בן גוריון האמונה על איתור מסתננים בלתי חוקיים למדינה. פימה נתקל בדרכי פעולה ושיטות הסתננות יצירתיות במיוחד, וכך מצאו את מקומם בקולקציה אלמנטים מעולם התעופה, כמו מדי דיילות או עובדי נמל התעופה, לצד בדי משי מודפסים עם דוגמאות שעוצבו בהשראת אמצעי מעקב טכנולוגיים ששימשו אותו בעבודתו.