הכי יפה כשאת צנועה? מאחורי הקמפיין הזה מסתתר מסר מסוכן

קמפיין חדש מנסה לשכנע אותנו שאנחנו הכי יפות כשאנחנו צנועות. מאחורי המילים התמימות לכאורה - מסתתר מסר עתיק ומסוכן לנשים. כי זה מתחיל בגוף - ונגמר בחופש שרוצים לשלול מאיתנו
בשבועיים האחרונים, שלטי חוצות בערים כמו חולון ונתניה, החזירו אותנו לשיח מוכר: "את הכי יפה כשאת צנועה". מאחורי משפט תמים לכאורה, מסתתר מסר עתיק שמכוון את מקומן של נשים במרחב הציבורי: להיות פחות. פחות נראות. פחות קיימות. פחות חופשיות.
>> "הוא חנק אותי והכה במתלה בגדים": עדויות מזעזעות על הראפר המפורסם
זה לא מקרי. זו תבנית עמוקה. שוב ושוב, החברה הישראלית, מטמיעה את הרעיון שגוף נשי הוא בעיה. שהוא טעון. שהוא צריך להיות מכוסה, מתוקן, מרוסן. ההשלכות של התפיסה הזו ניכרות בכל מקום: מהערות בבית הספר על טייץ "לא צנוע" ועד לצנזורה על תמונות של נשים במדפים, במדיה, במודעות.
בתחילת המלחמה ראינו גל חדש ומדאיג במיוחד של האשמת נשים בגופן: נערות ונשים קרעו את בגדיהן ה"חשופים" ברשתות החברתיות, מתוך תחושת אשמה על מציאות שלא הייתה בשליטתן. זו לא תופעת שוליים – זו תוצאה ישירה של תרבות שמקשרת בין מראה חיצוני ובין מוסריות, בין נראות ובין אשמה.
השאלה האמיתית היא לא מה מופיע על שלט או על מוצר מסוים. השאלה היא מה ילדות, נערות ונשים צעירות לומדות מכל זה: האם הגוף שלהן הוא מקור לבושה? האם הן צריכות להצטמצם כדי להיות נוכחות? האם יש להן מקום בעולם כפי שהן?

>> תתביישו אתם: מסדר צניעות לתלמידות כיתה ז' בתל אביב
כשנחשפנו לקמפיינים החדשים ברחובות הקוראים לצניעות האישה, הבנו שזה הזמן להשיב. "בונות אלטרנטיבה" הובילו קמפיין תגובה ברור, קמפיין שביקש להזכיר לכולנו שהגוף שלנו הוא לא פרובוקציה, שהוא לא צריך להסתתר, שאורך הבד לא מגדיר אף אחת מאיתנו.
אחת התמונות בקמפיין, של אישה בגופייה, צונזרה תחילה בטענה שהיא "חשופה מדי". אבל בזכות לחץ ציבורי ותקשורתי, השלט עלה, במלואו, בדיוק כפי שתוכנן.
זה לא מקרה חריג. גם לפני כשנתיים, כששופרסל הדביקה מדבקות על מוצרים עם תמונות של נשים, קמפיין ציבורי נרחב שהובלנו, אילץ את הרשת לסגת. שוב ושוב, כשהציבור משמיע קול ברור, משהו זז.
אבל השאלה האמיתית היא לא מה מופיע על שלט או על מוצר מסוים. השאלה היא מה ילדות, נערות ונשים צעירות לומדות מכל זה: האם הגוף שלהן הוא מקור לבושה? האם הן צריכות להצטמצם כדי להיות נוכחות? האם יש להן מקום בעולם כפי שהן?
מנסים להחזיר אותנו אחורה למציאות שבה נשים ונערות צריכות לתת דין וחשבון על הלבוש שלהן, עם מי הן יוצאות, או איך הן בוחרות להשתמש בכסף שלהן. זה מדרון חלקלק שבקצהו עלולים לשלול מאיתנו את כל הזכויות שנלחמנו קשה להשיג.
הגיע הזמן לשבור את המעגל הזה, ואנחנו פה כדי לומר בקול: כל ניסיון למחוק נשים מהמרחב הציבורי – לא יעבור בשקט. כי הדרת נשים מהרחוב, מהמודעות, מהשיח – היא לא שאלה של אסתטיקה. היא שאלה של זכויות. כי זה מתחיל בגוף – ונגמר בחופש.
הכותבת היא מנהלת הקהילות הצעירות של בונות אלטרנטיבה
