את הפודקאסט של יעל פוליאקוב כבר שמעתן? ועוד כמה מומלצים
הקליל, האינטלקטואלי, המדעי והמטורלל: פודקאסט בעברית הוא התוכן הראוי לצרוך כרגע, כשהחדשות הן טו מאץ׳ אבל גם אין חשק לאסקפיזם על מלא. בחרנו לכן את ההסכתים המומלצים לתקופה הנוכחית
אנחנו אומנם מצהירות שאנחנו בסך הכל פותחות חדשות כדי להתעדכן, אבל אז מוצאות את עצמנו בוהות בשידורים ממושכים ומייגעים, או גוללות עוד ועוד אייטמים שמחוררים לנו את הלב. לצפות בסדרה אסקפיסטית או לרקוד למוזיקה מרימה מרגיש קצת מנותק מהוייב הכללי של התקופה, ובכל זאת אנחנו תרות אחר תוכן שמצד אחד יפריש את ההורמונים הנכונים ומצד שני לא יגרום לנו להרגיש אשמת ניצולות. הפתרון? פודקאסט בעברית, כזה שעדיין מחובר למצב, אבל לא כופה עלינו תיאורים מזעזעים ופרשנויות פסקניות. הנה ההמלצות הנבחרות שלנו לתקופה הנוכחית:
המטורלל: ניאו-פוליאקוב
החודש החייתה יעל פוליאקוב את חשבון האינסטגרם שלה. מדובר באירוע תרבותי שמעריציה חיכו לו במשך שנים, אפיק מדיה נוסף לטעום בו מהצחוק הפרוע ותובנות החיים של היוצרת והשחקנית בת ה-47. לאחרונה מתניעה פוליאקוב מחדש את מעמדה כאישיות ציבורית, ונדמה שהיא נמצאת בכל מקום: מנחה תכנית לייט ניוז עם תם אהרון ברשת, משתתפת קבועה ב״מה שתגידו״ בכאן11 וכעת גם מגישה פודקאסט בשם ״ניאו-פוליאקוב״ יחד עם חמותה, הגורו השנויה במחלוקת, יהודית מילוא. שיטת הניאו-המנולוגיה בה דוגלת מילוא היא אמנם היסוד לשידורו של ההסכת, אבל כרגיל, עם יעל פוליאקוב – יש גם לא מעט צחוקים. ניכר שפוליאקוב נאמנה לניו אייג׳ הפופוליסטי שמרביצה בה חמותה בכל פרק, ובכל זאת היא מצליחה לשמר את הפרסונה שלה, עם חיקויים איקוניים ותועפות של הומור עצמי. ״ניאו-פוליאקוב״ מספק כמה מחשבות חיוניות לעת הזאת, אבל כמו עם כל כת, מומלץ שלא להיכנע עד הסוף.
פרק מומלץ: ״ציון ברוך באולפן: מי ששולט במוח זה תוכנות קטנות עם מעבדים קטנים ואתם בטוחים שזה החיים״, פרק מס׳ 8.
האינטלקטואלי: נסחפים
שני גברים ואישה נפגשים בבית אריאלה מדי שבוע ומדברים על ספרות, שירה והזיקה שלהן לחיים עצמם. מדובר במרצה וחוקר הספרות ד״ר אורי ש׳ כהן, בסופר זוכה פרס שרת התרבות ערן הורוביץ ובסטנדאפיסטית עמית הרשקוביץ – הטריו המושלם להאזין לו בתקופת המלחמה. השיח הקבוצתי ביניהם עדין ומפכח, ובעיקר מתבונן במציאות באופן ישיר וחד, תוך התמקדות בסוגיות שמעסיקות את רובינו כעת, גם אם אנחנו לא בדיוק מודעות לכך: אלימות, שפה, צורה ומוסר. הבונוס? ״נסחפים״ יצית בכן את החשק לקרוא ספרים, ויספק תובנות מקוריות לגבי היצירות שתוכלו להתרברב בהן בפני הזולת.
פרק מומלץ: ״החיים הם סיפור של אורלי קסטל-בלום״, פרק מס׳ 13.
הקליל: שומעת רגע?!
קורין קיציס, מנחת הפודקאסט המצליח ״פותחות הכל״ ואחותה של השפית ואושיית האינסטגרם דניאל קיציס, העבירה את המותג שבנתה בשנה האחרונה לגוף השידור החדש רלוונט, בו משודר ההסכת שלה מדי שבוע תחת שם חדש. ל״שומעת רגע?!״ אין קונספט מתוחכם או תמה ספציפית, והוא מתבסס בעיקר על הפרסונה הכובשת של קיציס, אשר מנהלת שיחות עם נשים בכנות הרדיקלית המאפיינת אותה, כולל השמעת דעות לא פופולריות בעליל. האזנה קלילה ומנרמלת שגרה לתקופה הזויה במיוחד.
פרק מומלץ: ״באנו להרים״ עם דניאל קיציס, פרק מס׳ 6.
המאפס: מכורים
משבר בריאות הנפש בישראל החל הרבה לפני המלחמה; תקופת ההמתנה לטיפול נפשי מסובסד ארוכה לאין שיעור, המיון הפסיכיאטרי נסגר בשעה 16:00 והאשפוזים הכפויים נודעו לשמצה עקב התעללות והזנחה של המטופלים. המלחמה מחריפה את המצב הרעוע גם ככה, וההערכה היא שעשרות אלפי אזרחים ואזרחיות יתמודדו עם הפרעה פוסט טראומטית בדרגה זו או אחרת לאחריה. מה עושים אנשים במצוקה שאינם מקבלים מענה ראוי? רבים מהם מתמכרים לחומרים מסוכנים והתנהגויות פוגעניות – כל מה שמשכך ולו במעט את הכאב, אך אינו פותר את הבעיה מהשורש. הפודקאסט ״מכורים״ מבית כאן11 מציג בכל פרק מכור או מכורה משוקמים, אשר מספרים את התגלגלות חייהם עד לשימוש ולמשבר שבעקבותיו. ההגשה הנעימה של אורי ואילן, מכורים-נקיים בעצמם הופכת את השיח למאפשר, חומל ומלא בתקווה. בדיוק האור שאנו זקוקות לו כרגע.
פרק מומלץ: נופר, מכורה למין, פרק מס׳ 19.
המדעי: חושבים טוב
שמה של יהודית כץ, מאמנת פסיכולוגית ובוגרת המחלקה למדעי המוח באוניברסיטה העברית, נודע לחובבות העזרה העצמית הרבה לפני המלחמה. פודקאסט החשיבה החיובית שלה, ״חושבים טוב״, זכה לכמות השמעות חסרת תקדים ביחס לשוק הפודקאסטים הישראלי, ונחשב לאחד ההסכתים המצליחים בארץ. בכל פרק פוגשת כץ מומחית או מומחה מתחום בריאות הנפש והסלף-קייר, לשיחה כנה בת כשעה, הכוללת מחקרים ותיאורי מקרה בשטח. כץ היא מנחה מצוינת, בעלת קול מתקתק והגשה צנועה אשר מקפידה על תחקיר מדעי מהודק – מצרך נדיר בימינו המאופיינים בלא מעט מומחים מטעם עצמם. ״חושבים טוב״ מפרק את המנגנונים האנושיים המורכבים ביותר, ומציע דרכים להתבונן מחדש במציאות על מנת לשפר את חיינו. רובו, כאמור, הוקלט לפני המלחמה, אבל התכנים כמו נועדו לתקופה הזאת בדיוק, בה אנו נדרשות לפתח הרגלים חדשים שיחזקו את החוסן הנפשי.
פרק מומלץ: ״כאב בלי סבל – על הפסיכולוגיה של הכאב עם עדי דוידוביץ׳״, פרק מס׳ 58.