עיצוב פנים: דירת גג ברמת השרון

שיתוף פעולה מוצלח בין אדריכלית, מעצבת פנים וסטייליסטית הוליד דירת גג מרשימה ברמת השרון, המשלבת בין תכנון נכון ופונקציונלי לעיצוב מוקפד, אישי וייחודי
אדריכלות: אריאלה לביא
עיצוב פנים: עינת זוזובסקי
סטיילינג: שלומית סלוין
שטח הדירה: 270 מ"ר + 130 מ"ר מרפסת
משך הפרויקט: שנתיים

אנשי מקצוע בתחום האדריכלות והעיצוב נוטים להמליץ על היצמדות לבעל מקצוע אחד או שניים לכל היותר. לתכנון דירה ברמת השרון חברו שלוש נשות מקצוע – האדריכלית אריאלה לביא, מעצבת הפנים עינת זוזובסקי ומעצבת הפנים והסטייליסטית שלומית סלוין – שמוכיחות שלכל כלל יש יוצא מהכלל. לדבריהן, עבודת הצוות שהתבצעה בשיתוף מלא עם בעלי הדירה זרמה בצורה מצוינת והובילה לתוצאה שכל הנוגעים בדבר מרוצים ממנה.
הדירה ממוקמת בבניין רב קומות בשכונת נווה גן ברמת השרון. היא מורכבת משתי דירות קבלן שחוברו וחולקו מחדש לאזור ציבורי/אירוח ואזור משפחה, וחוברו כבית חכם עם מערכות חשמל ומיזוג מתקדמות. "הפרויקט התחיל כפנטזיה ליצור לופט אך מהר מאד הגענו להבנה שיש צרכים לענות עליהם, ילדים ואזורים שצריכים לאפשר פרטיות. לכן השארנו את החלל הציבורי פתוח ויצרנו חדרים אינטימיים", אומרת זוזובסקי. "היו אילוצים כמו איסור לשנות את המעטפת. לכן נשארנו עם הפתחים ועם חומרי הגימור וחיפשנו פתרונות כדי לשנות ולשלב אותם", מוסיפה לביא. שתיהן תכננו את חלוקת הפנים, הריהוט והנגרות והביאו את סלוין כדי ש"תוסיף את הנשמה" ותשלים את העיצוב. "צריך לדייק את הבית", מסבירה סלוין בחיוך. "לפעמים הבעלים הולכים וקונים על דעת עצמם דברים שלא תמיד מתאימים. למזלנו לבעלת הבית יש טעם טוב ונוצרה כימיה מצוינת".

חם־קר
הכניסה הראשית נבחרה מעצם קרבתה לחלל הציבורי המורכב ממטבח, סלון ומרפסת. ריצוף שנתן הקבלן עבר ציפוי במיקרוטופינג אפור, שסימני המשיחה נותרו בו כדי שייראה לא מושלם בכוונה. "היתרון שלו לעומת בטון מוחלק הוא שאין צורך בחריצה למניעת סדקים", מסבירה לביא. הרהיט המרכזי הוא שולחן אוכל שעיצבה זוזובסקי, וייחודו בקונסולה על גלגלים המאפשרת להתאים את הגודל לסגנון האירוח. השולחן עשוי פרופיל ברזל ופלטת עץ בחיפוי מיקרוטופינג במראה של בטון מתכתי (קנה קש). המטבח עצמו עשוי עץ אירוקו, שמשטח העבודה שלו עבר טיפול בלכה מיוחדת להגנה מפני כתמים. הארונות והמגירות מחופים בפסי עץ ללא ידיות היוצרים מראה שלם ואחיד. מתוך הבנה שהעץ יעניק תחושת חמימות תוכננו שאר הקירות בנירוסטה. מאמץ רב נעשה כדי לאתר נירוסטה זהה לחיפוי המקרר, והוא מוקף בארונות תואמים. באחד הקירות תוכננה נישה שבה נתלו מדפי נירוסטה רוחביים. על כל אחד מהם הציבה סלוין מגוון כלים דומים: מדף כלים לבנים, שקופים, אפרפרים וכך הלאה.
הנירוסטה ממטבח הפנים מופיעה גם במטבח חוץ הנמצא במרפסת שתוכננה כ"מיני-דירה" ובה פינת אוכל, פינת טלוויזיה, מטבח וסטיילינג משלים. "המשפחה מרבה לארח ולכן נתנו למרפסת תשומת לב רבה. נשקף ממנה נוף מדהים ולמרות שהיא בקומה גבוהה התעקשנו על צמחייה (גל גרין)", מסבירה לביא. גובה המרפסת 6 מ' והיא מחופה שיש שלא ניתן היה להסיר כדי לא לפגוע במראה החיצוני של הבניין. לכן נבחר קיר פנימי יחסית שבו הותקן חיפוי מקרשי בניין לא מהוקצעים. צמחייה מטפסת משווה לקיר מראה טבעי עוד יותר, שהושלם בעזרת כדי חרס גדולים שנרכשו בשוק הפשפשים. אותם קרשים מופיעים כפלטה מהוקצעת בשולחן בר בשילוב צינורות. לרצפה נבחר חיפוי אירוקו בגוון אפרורי המתיישן עם הזמן.
הסלון, המחבר בין המטבח למרפסת, עושה זאת גם באמצעות התקרה. חלקה הסמוך למרפסת הוא בגובה כשתי קומות, וכדי ליצור תחושת אינטימיות מבלי לאבד מהמראה המרשים בוצעה 'הנמכה' באמצעות קורות עץ אלון מעוגנות בחבקי פלדה. הקורות נראות כאילו הן תלויות על כבלי פלדה שנוספו על מנת ליצור נראות קלילה ומודרנית. רהיט בסגנון יפני בגוני עץ טבעי ולבן עוצב במיוחד לאזור שמתחת למסך הטלוויזיה. אורכו כ-4.5 מ' ובין היתר הוא משמש לאחסון מערכות האודיו. זוזובסקי, שבנוסף להיותה מעצבת היא גם אמנית, שילבה בבית יצירות אמנות מעשה ידיה כגון עבודות בחיתוך CNC במטבח וסמוך לשירותי האורחים. פסלי פרחים ממתכת של האמנית נירית לבב הוצבו בסלון, ומעין תמונת אופניים בתלת ממד שיצרה משרשראות אופניים ונתלתה מעל מטבח החוץ.

האזור הפרטי
בין המטבח לחדרי השינה תוכנן אזור חצי-פרטי שמוגדר כך באמצעות חיפוי המיקרוטופינג, שמטפס לקירות כדי ליצור טוטאל לוק. בכניסה לשירותי האורחים ובתוכם נתלו עבודות אמנות. כיור עילי הוצב על יחידת ריהוט שרגליה עשויות צינורות מתכת. סוויטת המגורים של הבן הבכור (19) נמצאת בסמוך ומופרדת בדלת. היא כוללת חדר שינה וחדר רחצה שהם מעין תעודת זהות לאזור הפרטי של הדירה: חיפוי פרקט במבוק לרצפה וציפוי מיקרוטופינג בגוון חום-אפרפר בקירות חדר הרחצה. הפרקט מחבר ויזואלית את חדר השינה עם פינת המשפחה, סלון אינטימי שיש ממנו יציאות אל ארבעה חדרים נוספים, שאחד מהם משמש חדר עבודה. שני בנים בגילים סמוכים (6, 8) חולקים חדר שינה מרווח הממשיך את הקו העיצובי. ראש מיטה מפסי עץ בגוון אפור תוכנן במיוחד ומחבר בין שתי המיטות. הקיר מעל שולחנות הכתיבה נצבע בצבע מגנטי שהופך אותו ללוח מודעות ולפינת יצירה. את חדר התינוק סגננה סלוין באווירה לא-תינוקית במכוון בעזרת מסכות של האמן צחי נבו ממותג Urbanmasquerade, פריטי טקסטיל של בבט ושטיח מכדורי צמר כבשים של המותג FUN LOVE DO. בכל החדרים הותקנו סורגים שקופים המספקים ביטחון ובטיחות בלי להפריע לנוף.
סוויטת ההורים משתרעת על כ-50 מ"ר וכוללת אזור שינה, חדר רחצה וחדר ארונות. הפרט הבולט ביותר לעין הוא טפט בדוגמת סריגת צמות בקיר שלמראשות המיטה. זוזובסקי עיצבה את הטפט כדי שדוגמת הסריגה הלבנה תוסיף לחדר הגדול מראה חמים ואינטימי. בין אזור השינה לחדרי הרחצה והארונות מפרידה יחידת ריהוט שאינה מגיעה עד לתקרה. מכיוון חדר השינה היא משמשת כקיר לתליית מסך טלוויזיה, שמתחתיו הונחו שטיח טלאים וכיסא נדנדה עמוק ונוח. מהצד השני זהו ארון לכל דבר ותוספת חללי אחסון לחדר הארונות. חדר הרחצה ייחודי בנראות שלו. הרצפה מחופה פלחי בלו סטון שנמשך אל תוך מקלחון מרווח המופרד בקיר זכוכית שקוף. יחידת הריהוט הנושאת את הכיור עוצבה בהשראת שנות ה-60 הבאות לידי ביטוי ברגליים זוויתיות. היא תואמת לשידות לילה הניצבות משני עברי המיטה, שנרכשו בשוק הפשפשים.
למרות האתגר הרב ממדי שניצב בפניהן, הצליחו האדריכלית והמעצבות ליצור בית נעים שכל פינה בו מותאמת למטרה שלשמה נועדה – אירוח פורמלי וא-פורמלי וחוויה משפחתית, זוגית או יחידה. טכניקות וחומרים חדשניים וכן דמיון ויצירתיות סייעו להעניק למאפיינים נתונים כמו הרצפה והשיש במרפסת מראה שמשרת את הקו הסגנוני שנבחר. גישת העיצוב, שדוגלת בחלל מונוכרומטי, מייצרת מראה מודרני קליל ולא-עמוס, המשתנה במשך הזמן ומשקף את בני הבית, אהבותיהם ואורח חייהם. לקראת התרחבות מתוכננת של המשפחה מוצעת הדירה למכירה, ובזכות הסגנון הנקי והוורסטילי אפשר יהיה להתאימה בקלות לדיירים הבאים.

על קצה המזלג – עם אריאלה לביא, עינת זוזובסקי ושלומית סלוין
אני מאמין (אריאלה לביא): "חשוב שיהיה קו מתווה בעיצוב הבית והחלל וקשר בין פנים לחוץ. בניגוד ללקוח שרואה נקודתית, האדריכל רואה את התמונה הגדולה. חשוב לקיים דיאלוג שבו האדריכל יתווה את הקו המגובש והלקוח ירגיש שרצונותיו נשמעים".
גישת עיצוב (עינת זוזובסקי): "עיצוב בית הוא כמו רומן ומהר מאוד אפשר להבין אם התהליך יצליח או לא. העיצוב אמנם מיועד ללקוח אך המעצב צריך להישאר באני מאמין שלו אחרת כל היצירה הולכת לאיבוד".
טיפ עיצוב (לביא וזוזובסקי): "ליצור פינות גם כשהחלל גדול כדי לתת תחושה מחבקת. בעזרת מיקום הקירות יצרנו פינות והריהוט משלים את חלוקת החלל". שלומית סלוין: "לבחור ריהוט וחומרים שיודעים להתיישן יפה כדי שיתאימו במשך השנים לבית".
לא כדאי (שלומית סלוין): "ליפול לטרנדים ולהעמיס בסטיילינג. לא להתפתות להעתיק מראה 'כמו בחנות' שאינו משאיר מקום לצביון האישי, ולאבזר באיפוק כדי שהחלל לא יהיה רועש מדי".






