העונה הראשונה של תכנית הריאליטי "מאסטר שף", שפותחת הערב (ה') עונה שנייה, סחפה אחריה צופים רבים שהזדהו עם הרצון העז להוציא את הכישרון והאהבה שלהם לבישול מהמטבח אל לב הפריים טיים. לרגל פתיחת העונה, התיישבנו עם עורכת מגזין הקולינריה "דרך האוכל", טלי אשחר גוטליב, לשיחה על תוכניות בישול, צוות השופטים וסוד המנה המוצלחת.
יש ריאליטי אחר
האם נהגת לצפות בעונה הראשונה של "מאסטר שף"?
"כן, בהחלט. ראיתי את הפרק הראשון מבלי לדעת על מה בדיוק מדובר, ואז 'נתפסתי', התלהבתי ועקבתי אחריה באדיקות לאורך כל העונה".
מה את חושבת על הקונספט של התכנית?
"הדבר שאני הכי אוהבת בקונספט של התכנית זה העובדה שמדובר בתחביב מרכזי בחייהם של אנשים, שהוא גם תחביב מרכזי שלי, ולכן קל לי להתחבר אליו. כל מי שאוהב את עולם האוכל והבישול יכול להתחבר לכל מה שעוברים המתמודדים בתכנית: החל משלב התכנון של המנה, דרך חיפוש חומרי הגלם המתאימים ורכישתם, עיבודם ובישולם, ועד לתוצאה המוגמרת – המנה המושלמת (לפחות בעיני הבשלן), הנמצאת על הצלחת. בכל התהליך קיימת התרגשות רבה, ושיאו במנה המוגמרת ובציפייה לכך שיטעמו ממנה ויאהבו אותה.
מעבר לרגשות הנלווים לתהליך ההכנה של המנה, מתווספים ב'"מאסטר שף"' הסיפורים האישיים של המתמודדים, שהם לעתים מרגשים מאוד בפני עצמם, ונותנים קונטקסט נוסף, מעשיר ומעניין למנות. כמובן שגם אלמנט התחרות תורם לעניין".
התכנית הצליחה לפנות לכלל הציבור. איך תוכלי להסביר את הקונצנזוס שהיא עוררה בקרב הצופים?
"לדעתי הקונצנזוס נוצר בזכות כמה דברים:
1. הסיפורים האישיים של המועמדים, במיוחד המרגשים מביניהם, יוצרים אמפתיה וגורמים לצופים להזדהות איתם.
2. בניגוד לתכניות ריאליטי אחרות, שבהן לעתים קרובות המועמדים צריכים להתחרות זה בזה תוך כדי כריתת בריתות, שקרים ומזימות, ב""מאסטר שף"" המועמדים נשפטים בעיקר על כישוריהם בתחום הבישול, וזה הופך את הצפייה לנעימה ול"איכותית" יותר.
3. הכנת המנות השונות, שחלקן נראות מורכבות ומושקעות מאוד, על ידי אנשים "רגילים" ולא על ידי שפים מדופלמים, גורמת לקהל בבית להרגיש ש"גם אני יכול", כלומר – יש לתכנית אפקט של השראה והעצמה של הצופים בתחום הבישול, וזה ערך מוסף נהדר".
צוות השופטים השתנה מעט בעונה החדשה. לחיים כהן, אייל שני, מיכל אנסקי, מצטרף השף יונתן רושפלד. מה דעתך עליהם ולמה את חושבת שדווקא הם נבחרו לשפוט בתכנית?
"צוות השופטים הוא קבוצה מגוונת ומוצלחת לדעתי. כל אחד מאנשי הצוות מייצג משהו קצת שונה, והשילוב ביניהם עובד טוב. חיים כהן הוא שף מפורסם מאוד ואהוב על הקהל הרחב, קודם כל בזכות אישיותו הלבבית והכובשת – החיוך החם שלו, היחס האישי שהוא מעניק לסובבים אותו, הדיבור שלו 'בגובה העיניים', המשפחתיות המאפיינת אותו, וכמובן – המקצועיות שלו.
"אייל שני הוא העוף המוזר שבחבורה, והוא מפורסם בזכות הגיגיו על האוכל – יש כאלה שאוהבים אותו ויש כאלה ששונאים, אך מה שבטוח הוא שאי אפשר להישאר אדישים אליו. מיכל אנסקי היא הצלע הנשית. החושים שלה, האינטואיציה והאבחנות המקצועיות תורמים להשלמת התמונה. יונתן רושפלד הוא שף מדופלם, מצליח וידוע, וקשה לי לחזות איך ישתלב בצוות הקיים.
כל אחד יכול
מהם לדעתך שלושת הקריטריונים שהופכים מנה למוצלחת במיוחד?
מה שהופך מנה למוצלחת במיוחד הוא, לפני הכל, הטעם שלה. מנה יכולה להיות מורכבת מחומרי גלם בודדים ופשוטים, אך בעלת טעם מעולה.
"אחרי כן חשובה גם היצירתיות; מנה שיש בה חומרי גלם מעניינים, שילובי טעמים חדשניים או תיבול ייחודי, יכולה להפוך למוצלחת מאוד בזכות זאת.
"הדבר השלישי שיכול להפוך מנה למוצלחת הוא צורת ההגשה שלה, מה שנהוג לכנות ב"מאסטר שף" ובכלל "צִלחות". הרי ידוע שאנחנו אוהבים לאכול גם עם העיניים, ומנה שמוגשת בצורה מקורית במיוחד, אסתטית ומגרה היא מנה מוצלחת (בהנחה שהטעם גם הוא מוצלח, כמובן).
כיום קיימות לא מעט תוכניות בישול, והמון ספרי בישול רואים אור מדי שנה. למה לדעתך תוכניות וספרים אלה זוכים לכל כך הרבה הצלחה? האם חל שינוי בתפיסה שלנו בנוגע לאוכל?
אני חושבת שכל הזמן חל שינוי בתפיסות שלנו בנוגע לאוכל. התחום הזה נמצא בהתקדמות מתמדת, והראיה לכך היא ההצלחה המתמשכת, ולעתים גם ההולכת וגוברת, של תכניות הבישול השונות, של ספרי הבישול שלא מפסיקים לצאת לאור ולהציף את מדפי החנויות, ושל מגזיני האוכל, כמו "דרך האוכל".
"יש לכך הרבה סיבות לדעתי, ואציין את המרכזיות שביניהן; בעולם המודרני, המנוכר והאינדיבידואלי הסובב אותנו, לאוכל יש תפקיד משמעותי בתור אלמנט מאחד, מקרב ומנחם. זה בא לידי ביטוי בארוחות משפחתיות, בארוחות רומנטיות או בארוחות עם חברים, שבהן האוכל הוא השחקן המרכזי שסביבו מתכנסים כולם וחווים רגעים אינטימיים וכיפיים ביחד.
"סיבה נוספת לכך היא שתחום הבישול הוא תחום שפתוח לכ-ו-ל-ם, כלומר – כל אחד יכול להיכנס למטבח ולבשל, ואין צורך ללמוד בבתי ספר מיוחדים בשביל להכין מנות מוצלחות. ""מאסטר שף"", כפי שציינתי, מחזקת את התחושה הזאת וגורמת גם לאנשים שבישול אינו תחביב קבוע שלהם, לרצות להיכנס למטבח ולהכין מנה מיוחדת כמו שהם ראו בטלוויזיה".
כדאי לדעת:
"מאסטר שף" היא אחת מהתוכניות המצליחות בישראל עם גמר שהפך למשדר הנצפה ביותר בטלוויזיה מאז 2004. למעלה מ- 10,000 איש נרשמו לאודישנים במטרה להגשים את החלום ולהיות "המאסטר שף" הבא של ישראל. מדובר בעלייה של 30% לעומת מספר הנרשמים בעונה הקודמת.
גם בעולם "מאסטר שף" זוכה להצלחה יוצאת דופן: באוסטרליה מדובר מדי שבוע במשדר הנצפה ביותר במדינה (למעט שידורי ספורט), עם 4 מיליון צופים בממוצע בפרק. בארצות הברית עלתה "מאסטר שף" ברשת פוקס ורשמה את הרייטינג הגבוה ביותר לרשת עד כה בעונת הקיץ, עם גורדון רמזי בראש צוות השופטים.
הכינו את הסירים…
לקבלת גיליון דיגיטלי של מגזין דרך האוכל היכנסו