מגיעה להם מדליה: הסרטים הכי טובים שנעשו על האולימפיאדה

"אני, טוניה" | צילום: יח"צ
"אני, טוניה" | צילום: יח"צ

המדליסטיות והמדליסטים שלנו בפריז עשו לנו חשק לחזור לסיפורים האולימפיים הכי ביג בהיסטוריה, אז אספנו את הסרטים הכי טובים שנוצרו על ובעקבות האולימפיאדה. למקומות, היכון, צפו!

88 שיתופים | 132 צפיות

המשחקים האולימפיים שמתקיימים בימים אלה הם אירוע אנושי מרהיב. הרגע שבו, מילולית, העולם מתאחד סביב הספורט על צורותיו השונות, וחוגג את השיאים האנושיים, הרגעים שבהם אנשים רגילים נכנסים אל הנצח. תאמינו לי, היוונים האלו עלו על משהו. הרבה סרטים נעשו על ובעקבות האולימפיאדות השונות – דוקומנטריים ועלילתיים כאחד. אז אם יש לכם זמן בין תחרויות השחייה לג'ודו, אלו עשרה סרטי אולימפיאדה ששווה לראות, על סיפורים גדולים מהאירוע הכי מרגש בעולם.

>> טוב שבאת: "אמילי בפריז" חוזרת ועוד סדרות חמות באוגוסט

"המירוץ" (2016)

כנראה שאין סיפור אולימפי, או ספורטיבי, גדול יותר מזה של ג'סי אוונס – האתלט השחור שהתעקש להתמודד, ולקלקל את החגיגה, של אולימפיאדת ברלין 1936 – האולימפיאדה שהיתה אמורה להיות שיר הלל למשטר הנאצי בגרמניה. אוונס, שזכה בארבע מדליות זהב באולימפיאדה, הפך לסמל הניצחון של הרוח האנושית על הרשע הנאצי. אבל הסרט מציג את המציאות היותר מורכבת: זו של אתלט (בגילומו של סטפן האדסון) שהתעקש להתחרות, לא רק מול האויב הנאצי, אלא גם מול לא מעט התנגדויות מבית – של מי שהגדירו אותו כ"משתף פעולה". ההיסטוריה הוכיחה מי ניצח, אבל הדרך לשם מרתקת לא פחות. גם ג'ייסון סודייקיס ("טד לאסו") וג'רמי איירונס מוסיפים אפיל לסרט המצוין הזה.

"אני, טוניה" (2018)

אולימפיאדות, כאמור, לא קורות רק בקיץ – וגם הסרט הזה מציב אור על האחות הקטנה והדחויה, היא אולימפיאדת החורף. וזה מגיע דרך הסיפור הלא ייאמן של טוניה הארדינג – המחליקה על הקרח, שהפכה מגיבורה אמריקנית לנבלית, ששלחה שכירים כדי לפגוע ביריבתה ננסי קריגן. הסרט המריר והמעולה הזה הוא תיעוד נהדר של הסיפור המטורף – עם לא מעט הומור, ובעיקר בכיכובן של שתי שחקניות גדולות. מרגו רובי, הפרצוף היפה של הוליווד שמוכיחה יכולת משחק אדירה, ואליסון ג'ני (שמוכרת גם כסי.ג'יי מ"הבית הלבן") שמגלמת את אמא שלה. סרט מהנה, מעולה, וגם כזה שמלמד משהו על התשוקה לניצחון – ועל מי שמוכן ללכת בשבילו עד הסוף.

"ג'מייקה מתחת לאפס" (1993)

כמו סרטים לא מעטים ברשימה הזו, "ג'מייקה" מגולל סיפור אמיתי – על האחות הקטנה של אולימפיאדת הקיץ הפופולרית, והיא אולימפיאדת החורף – וגם להפוך אותו לסרט קורע לכל המשפחה. סיפורם של ארבעה בחורים מג'מייקה שמחליטים לעשות את הדבר הבלתי צפוי – ללכת להתחרות בספורט המזחלות, במסגרת אולימפיאדת החורף שנערכה בקלגארי, קנדה ב-1988. הג'מייקנים, שמן הסתם הגיעו ממדינה חמה, לא ממש הבינו כלום בספורט הזה, אבל הצליחו למצוא בתוכם את הכוחות כדי להעפיל למשחקים בקנדה, ולהפתיע את כל המפקפקים. סרט מצחיק וכיפי במיוחד.

"מרכבות האש" (1981)

סרט אמוציונלי, מרגש ועוצמתי – בדיוק כמו הסיפור האולימפי. הסרט הופק ע"י דייויד פוטנאם, כשהבמאי יו האדסון מספר את סיפורם של שני אצנים שונים בתכלית – אריק לידל, נוצרי אדוק שהחליט לרוץ "למען האל", והרולד אברהמס, יהודי אמריקני שניסה להילחם באפליה. שניהם התחרו במציאות בדיוק לפני מאה שנה, באולימפיאדה (שגם היא היתה בפריז) של 1924. ואולי חשוב מזה, זה הסרט שהוליד את המנגינה הנצחית של ואנגליס – זו שהפכה לקלישאה של כל הילוך חוזר איטי, והגיעה אפילו עד הביצוע הנפלא של מיסטר בין, בטקס הפתיחה של אולימפיאדת לונדון 2012.

"מינכן" (2005)

כי בכל זאת, אי אפשר להתנתק מישראל או לנתק את האולימפיאדה מהסיפור הקשה של מינכן 1972. טבח הספורטאים במשחקים בגרמניה הוא לא רק טראומה לא קטנה עבור מדינת ישראל, אלא גם כתם לא קטן על הוועד האולימפי – שלא הצליח להנציח את האירוע כמו שצריך. מי שכן נחלץ לעזרה היה הבמאי סטיבן ספילברג, שהוליד את הסרט הזה – שתיעד את הרצח המזעזע של 11 הספורטאים, וגם את הנקמה הישראלית במבצעי הטבח השפל, גם שנים אחרי האירוע, במחירים כבדים.

"איקרוס" (2017)

לא מעט סרטים ברשימה מציגים את הצד היפה של המשחקים האולימפיים, אז הנה סרט שלא עושה את זה. "איקרוס" הוא יצירה דוקומנטרית פורצת דרך – שהדליקה זרקור על מכונת הסימום של המשטר הרוסי, לפני משחקי החורף בסוצ'י 2014. המשטר הרוסי רצה להראות את עצמו בגדול על הבמה הגדולה ביותר – ולא היסס גם לעבור על החוק, כדי להשיג את זה. סרט דוקומנטרי נהדר, שזמין עד היום ב"נטפליקס", ובעיקר נשאר עד היום – בכל פעם שאתם רואים אתלט רוסי שלא מופיע תחת הדגל של המדינה שלו, זה קשור גם לסרט הזה ולמה שחשף.

"9.79*" (2013)

הכוכבית במקור' והיא גם כל הסיפור. המשחקים האולימפיים יודעים להפוך בני אדם רגילים לגיבורים, אבל באותה מידה הם יכולים גם למחוק אותם. זה מה שקרה לאתלט בן ג'ונסון, בבמה המרכזית של המשחקים האולימפיים בסיאול 1988. ג'ונסון הדהים את העולם כששבר את שיא העולם בריצת מאה המטרים עם זמן של 9.79 שניות, אבל אחר כך התברר שמאחורי השיא הזה עמד זיוף, כשהוא השתמש בסמים ממריצים. בבת אחת ג'ונסון איבד את כל עולמו – והסרט, שנעשה ע"י ESPN בפרויקט "30 על 30" – מספר את הסיפור המלא בקולו של ג'ונסון עצמו, שנחשף ומדבר לראשונה. מסמך מרתק.

"סימון ביילס צומחת מהקרקע" (2024)

הכוכבת הבלתי מעורערת של המשחקים בפריז עשתה זאת בגדול – וממש בימים אלה, היא שוב מככבת על הבמה הגדולה ביותר. אבל זה לא תמיד היה כך – לפני שלוש שנים, בטוקיו, ביילס עוררה מחלוקת גדולה כשבחרה לפרוש מתחרות, מהסיבה שלא יכולה להתמודד עם הלחץ מנטלית. רגע לפני האולימפיאדה, יצא הדוקו שמתעד את הסיפור שלה – וגם ממחיש את מה שאנחנו רואים ממש עכשיו: מדוע היא היתה, ולנצח תהיה, המתעמלת הגדולה בכל הזמנים. לא למרות המסע, אלא בגללו.

"נס הנחישות" (2004)

ברבות השנים קשה לנו לחשוב על האמריקנים כאנדרדוג במשהו – תמיד הם נמצאים בעמדת הפייבוריטים. לא רק בספורט, בהכל (כמו שאמר מישהו אחר במבטא אמריקאי כבד). אבל ב-1980 הם אכן היו בעמדת נחיתות במשחקים שנערכו בלייק פלאסיד, ניו יורק. מדובר על נבחרת ההוקי האמריקנית, שנאלצה להתמודד מול האריות של התחום מברית המועצות, שזכו במדליית הזהב בהוקי בחמש משש אולימפיאדות החורף הקודמות. והסרט בכיכובו של קורט ראסל, מתעד את הנבחרת האמריקנית שנכנסה להיסטוריה – בתור זו ששברה את הטאבו, והדהימה את העולם. כמו שעושים באולימפיאדה.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר "טיים אאוט"