ג'פנדי למתחילות: הכירי את הטרנד הכי חם בעיצוב הבית
אם עוד לא נתקלתן בסגנון הג'פנדי, אז זה הזמן לשדרוג רציני בחיים: כשהמינימליזם היפני השליו פוגש את הפשטות החמימה והפונקציונלית של העיצוב הנורדי, הקסם קורה - כך תעשו זאת בעצמכן
בשנים האחרונות מגמת הג'פנדי כבשה בסערה מוקפדת את עולם עיצוב הפנים בעודה משלבת שתי פילוסופיות סגנון שהתהוו במקומות שונים בתכלית – יפן וסקנדינביה. הביטוי Japandi הוא מיזוג של המינימליזם השליו המצוי בחללי הפנים היפניים עם הפשטות החמימה והפונקציונלית של העיצוב הנורדי. התוצאה היא אסתטיקה נצחית ורגועה המרגישה בו זמנית גם מודרנית וגם מעוגנת במסורת שורשית.
>> קסם הצ'י: 5 טיפים לעיצוב הבית לפי תורת הפאנג שוואי
אחת המומחיות המקומיות בנושא היא מישל מאור, הבעלים של Enso Studio, סטודיו המציע פריטים לבית, לגוף ולנפש בשפה הג׳פנדית. "קודם כל המילה עצמה, ג׳פנדי, היא חיבור בין 'ג׳פן' ו'סקנדי' (קיצור של סקנדינביה)", מסבירה מאור. "ברמה הבסיסית והראשונית כשאומרים ג׳פנדי מתכוונים לפריטים בעלי מראה נקי ופונקציונלי בשילוב חומרים טבעיים. הסגנון מאמץ את העיקרון היפני של וואבי-סאבי, החוגג את היופי שבחוסר השלמות ואת חלוף הזמן, יחד עם המושג הסקנדינבי 'הוגה' – פילוסופיה המקדמת נוחות, חום והתאספות ביחד. בשורה התחתונה, הרעיון הג׳פנדי עוסק ביצירת חללים שהם לא רק יפים מבחינה ויזואלית, אלא גם שלווים מבחינה פונקציונלית. הוא מדגיש איכות על פני כמות, מזמין פשטות ונוחות ללא עומס". אלה האלמנטים המרכזיים שעומדים בבסיס סגנון הג׳פנדי.
חומרים טבעיים וגווני אדמה
עיצוב ג'פנדי שם דגש על חומרים טבעיים, ביניהם עץ, אבן, במבוק, פשתן וקרמיקה, המחברים בין הבית לטבע, לכדי תחושת שלווה אורגנית. פלטת הצבעים נוטה לכלול גווני אדמה שקטים, כמו גימורי עץ חמים, אפורים רכים, ירוקים עמומים, לבן, אבן ואוף-ווייט, המעוררים תחושה של רוגע ושלווה. "עיצוב יפני עוסק כולו בהערכת היופי של חומרים טבעיים ואיכויות המגע שלהם", ממשיכה מאור, "הרעיון הוא שכל רהיט או פריט צריכים לשרת מטרה, ובמקביל להיות בעלי אסתטיקה טבעית ונצחית שיכולה לעמוד במבחן הזמן".
קווים נקיים וצורות פשוטות
אחד מסימני ההיכר של המגמה הג׳פנדית הוא הגישה המינימליסטית לריהוט ולעיצוב. עיצוב יפני מעריך פשטות וקווים נקיים, המשתקפים ברהיטים הפונקציונליים והפשוטים של העיצוב הסקנדינבי. בחללי פנים ג׳פנדיים, אפשר למצוא רהיטים במראה שקט המתוכננים בסילואטות טבעיות עם הקפדה על פרקטיות יומיומית. "האסתטיקה הנורדית מבוססת על צורה לצד תפקוד", אומרת מאור, "ובשילוב עם הרעיון היפני של 'פחות זה יותר', מתקבלת סביבה שהיא גם פונקציונלית מאוד וגם מרגיעה ויזואלית. לרהיטים ג׳פנדים יש לרוב גימור חלק ומלוטש ללא קישוטים מיותרים".
פלטות נייטרליות עם נגיעות צבע
בעוד שהאסתטיקה הג׳פנדית מאמצת גוונים נייטרלים וטבעיים כבסיס, היא גם מזמינה מדי פעם אלמנט של צבע נועז. זה יכול לבוא לידי ביטוי בגוון קיר במקום מסוים, ביצירת אמנות או על ידי אביזר תוסס יחיד, כגון כרית או אגרטל. עם זאת, מומלץ לשמור על איפוק תוך הימנעות מהניגודים הקשים הנראים לעתים קרובות בסגנונות עיצוב אחרים. "המפתח להצלחה פה הוא לצאת מההרמוניה", מדגישה מאור. "הגוונים הנייטרלים מספקים את הרקע לאווירה שלווה, בעוד נקודות עדינות של צבע או מרקם – כמו צמח ירוק עמוק או אגרטל ססגוני – מכניסים חיים ואישיות לחלל".
יצירות פונקציונליות בעבודת יד
בחללים ג׳פנדים נוכל למצוא לא פעם פריטים העשויים לעיתים קרובות בעבודת יד. הדגש הוא על עמידות ואומנות, המשקפים ערכים יפניים וסקנדינביים כאחד של עיצוב בר קיימא ואריכות ימים. הרהיטים יהיו לרוב פשוטים למראה אך מעוצבים במומחיות, עם תשומת לב לפרטים, מה שיוצר תחכום בסופו של דבר. "לחפצים בעבודת יד יש איכות נצחית ומתמשכת שזוכה להערכה עמוקה בשתי התרבויות", מוסיפה מאור.
מרחבים בהשראת זן
עיצוב יפני שואב לעתים קרובות מפילוסופיית הזן, המתמקדת בפשטות, איזון ותשומת לב. החללים לא עמוסים, תוך התמקדות ביצירת סביבה המתאימה להרפיה, להתבוננות ולרווחה. זה לא קשור רק לאסתטיקה; מדובר ביצירת מקום שמטפח את הנפש והרוח. "הגישה היפנית לחלל הפנים עוסקת לעתים קרובות ביצירת מרחבים המאפשרים רגעים של הרהור ושלווה", מסכמת מאור. "הסגנון הג׳פנדי מתעל את השלווה היפנית הזו להקשר מודרני באמצעות האהבה הסקנדינבית לחללים נעימים שאפשר לחיות בהם".
>> הבית הירוק: דירה מעוצבת עם זריקת הצבע הכי יפה שראינו
אז איך מתחילות לעצב?
הכי חשוב זה בסיס נייטרלי; קירות בגוונים רכים ובסיסיים כמו אוף-וויט, אפור בהיר או בז'. זה מספק רקע רגוע ומזמין עבור שאר האלמנטים של החדר. בחרו ריהוט עם קווים נקיים המציגים עיצובים פשוטים ופונקציונליים. חפשו רהיטי עץ עם גימורים טבעיים המהווים מרכיב יסוד בשתי התרבויות. נסו לשלב טקסטורות טבעיות בטקסטיל, כמו למשל שטיח צמר קטיפתי, כריות פשתן או סלים ארוגים. וכמובן לא לדלג על צמחים המהווים דרך נפלאה להכניס חיים ויופי לכל חלל. לבסוף, בחרו בכמה פריטי עיצוב איכותיים המשרתים גם מטרות פונקציונליות וגם אסתטיות. חשבו על אגרטלי קרמיקה צבעוניים, קערה מגולפת ביד, או יצירת אמנות המשקפת את היופי השליו של הטבע. "בעולם המהיר של ימינו, שבו הלחץ והעומס יכולים בקלות להציף את המרחבים והמוח שלנו, השפה הג׳פנדית מהווה תזכורת לכך שפחות יכול להיות יותר, ושיופי ניתן למצוא בדברים הפשוטים ביותר".