משחקים בגלידה

מבשלים עם הילדים: מדריך להכנת גלידה וארטיקים בבית
הצד של אמא
כשהטמפרטורות עוברות את הקו העליון במדחום והלחות מגיעה לרמה שבה בכל שאיפה אנחנו שותים יותר מאשר נושמים, גם אני נשברת. אני מפסיקה לחשוב על חלבונים בוני שריר, ופתאום גלידה ושני ארטיקים נראים לי לגמרי כמו ארוחת ערב. למרות זאת, האינסטינקטים ההישרדותיים של תרנגולת המגֵנה על אפרוחיה גורמים לי לנסות להפוך את המשבר הזה לקצת פחות מזיק, ואם אפשר אז גם ללמד את הילדות משהו על הדרך.
מתחילים בארטיקים קטנים וכך משלבים את חוק ילדים מספר אחת – "קטן זה טעים" עם חוק ילדים מספר שתיים – "אם זה קפוא, זה לא אוכל". אפשר להקפיא דברים טובים במגשיות קרח מסיליקון או בכוסיות חד פעמיות ולשווק לילדים קצת ערכים תזונתיים במסווה של ארטיק. הלהיטים הגדולים שלנו הם מיץ קלמנטינות (מתוק יותר ממיץ תפוזים) ויוגורט חלק בטעם תות. אחרי מילוי המגשית, מותחים על פניה ניילון נצמד ונועצים דרכו קיסם במרכז כל קוביית קרח – כך הקיסמים יישארו ניצבים במרכז. עבור הכוסיות, חפשו מקלות ארטיק קטנים ומעוצבים תחת השם "ספטולות למריחת שעווה לשפם" (באמת!) בפרפומריות הזולות. אם אין, מחלקים לשניים מקל ארטיק רגיל.
ועכשיו, טריק שמשלב כימיה, פיזיקה, כיף וגלידה – מחומרים טבעיים ועם שליטה על מה שנכנס. את הרעיון קיבלתי מאסנת סדן, מנחת סדנאות בישול לילדים. כמה ניסיונות ושכלולים משלי, הולידו תוצאה כיפית עד מאוד! העיקרון פשוט: מכניסים את החומרים לתוך מכל קטן מוליך קור, מכניסים אותו למכל גדול יותר מלא בקרח, מלח ומים, שולחים את הילדים להתעמל איתו 15 דקות ומקבלים ילדים עייפים ומוכנים לשינה. אה, וגם גלידה.
הצד של הילדה
אין כמו קיץ! המון בריכה, המון אבטיח ואמא מותשת שמוכנה שנאכל ארטיקים כל היום. היא אפילו נותנת לנו לעשות דברים שבימים ממוזגים יותר עונים להגדרה "מה זה הבלגן הזה???". מערבבים דברים, מוסיפים חומרים, משקשקים ומשתוללים ויש גלידה!
אמא אומרת שזה קסם. היא לא מבינה שזה עיקרון פיזיקלי פשוט: המלח מוריד את טמפרטורת הקפיאה של המים, וכך התמיסה יורדת מאפס המעלות המקוריות של הקרח עד למינוס 15 אפילו! התנועה המתמדת מונעת מהגבישים הקפואים לגדול, וכך הגלידה לא הופכת לגוש קרח אחד. ממש כמו במכונות הברד. פשוט, נכון? אבל עזבו, לא נציק עכשיו לאמא עם זה. גם ככה נראה שהיא עוד רגע נמסה. שתמשיך לחשוב שזה קסם. איזו חמודה, נכון?
גלידה "טריק" בקופסה
כשר, קל, מהיר, חלבי
זהו מתכון בסיסי, שממנו אפשר לצאת לגרסאות ככל העולה על דעתכם. אפשר להחליף חלק מהשמנת (או את כולה) ביוגורט. תוספות אפשריות: שוקולד מגורר, אבקת שוקולית, אבקת נוגט, אגוזים ופירות מסוכרים קצוצים, מחית או קוביות קטנות של פירות טריים, וניל, רום וצימוקים, שברי עוגיות, ממרח שוקולד ועוד ועוד…
הכלים הנדרשים:
- קופסת פח קטנה (כמו של קפה) או צנצנת זכוכית שנסגרת היטב
- קופסה עגולה גדולה
החומרים:
- 1/2 כוס חלב
- 1/2 כוס שמנת מתוקה
- 2 כפות סוכר (או לפי הטעם)
- תוספות (לפי בחירתכם)
- המון קוביות קרח (אפשר לקנות שק בתחנות הדלק)
- מלח גס
- מים
אופן ההכנה:
- מכניסים את החלב, השמנת, הסוכר והתוספות לקופסה (או הצנצנת) הקטנה וסוגרים היטב.
- ממלאים 1/3 מגובה הקופסה הגדולה בקוביות קרח ומכסים בשכבת מלח גס.
- מניחים את הצנצנת על המצע ומוסיפים סביבה עוד קרח ומלח עד לגובה 2/3 מהקופסה.
- מוסיפים מים קרים עד למחצית מגובה הקופסה הגדולה.
- מתמסרים בקופסה (כמו בכדור), מגלגלים, משקשקים ומניעים את הקופסה במשך כ-15 דקות. כדאי לפתוח פעם אחת ולהוריד מדפנות הצנצנת את הגלידה שנוצרה כדי לקבל מרקם אחיד.
חשוב מאוד: שטפו את הצנצנת ונגבו היטב משאריות המלח לפני הפתיחה!
טיפ: ב"הפעלה" קצרה יותר של כ-10 דקות, תוכלו לקבל גם ברד ממיץ טבעי ואפילו אייס קפה (לכם, ההורים).
כדור גלידה – גרסת המקור
כדור הגלידה שלפניכם פועל על פי אותו עיקרון של קופסת הפח הביתית, אך יתרונו הוא בהפרדה המוחלטת של מכל הגלידה מהמלח, המונעת זליגה ומליחות לא רצויה. יתרון נוסף הוא עיצוב אופנתי, שירשים בעיקר את המבוגרים שביניכם. הוא אינו זול (198 שקלים), ולכן מומלץ בעיקר כמתנה (הרי לא תביאו קופסה וצנצנת) או למי שמתכוון להכין גלידה פעמים רבות. להשיג באתר»