איך לגרום לילדים לעזור בניקיון הבית? 7 טיפים של מירן בוזגלו

מירן בוזגלו על סט הצילומים של טאצ' | צילום: אור גפן
מירן בוזגלו על סט הצילומים של טאצ' | צילום: אור גפן

הכל הם יכולים בחופש הגדול, וכן, גם לנקות: למה לאפשר לילדים סתם עוד זמן מסך וללכלוך להצטבר, כשאפשר לגייס אותם למשימת הניקיון בבית ויותר מזה, להפוך את כל זה לחגיגת קיץ

88 שיתופים | 132 צפיות

החופש הגדול כבר כאן ולילדים יש מלא זמן בבית. את רוב זמנם הם מבלים מול המסכים, עם חברים, בים או בבריכה ובהתאם, מטלות הניקיון בבית רבות יותר, הלכלוך צפוי להצטבר ומשימת ניקיון הבית הופכת למאתגרת מתמיד.

>> מיכל הקטנה ואיתי לוי: כל הסלבס שמכורים קשות לדבר הזה

אז זה הזמן לשתף את הילדים בניקיון הבית, ולו רק במתן מטלות קלות כעזרה, שיאפשרו להם לפתח תחושת עצמאות ואחריות על מעשיהם וכלפי הסביבה הקרובה בה הם נמצאים. זה יקל עליכן, יוציא את הילדים מהמסכים וגם, ייתן להם תחושת משמעות ואפילו אולי יהיה קצת כיף. הנה כמה טיפים איך לנקות את הבית עם הילדים ולהפוך את כל הדבר הזה לחגיגת קיץ.

מירן בוזגלו ובנה על סט הצילומים של טאצ' | צילום: אור גפן
מירן בוזגלו ובנה על סט הצילומים של טאצ' | צילום: אור גפן

1. הכל בראש

הכל מתחיל בראש, בהיגיון, אז ראשית נסביר לילדים כמה חשוב לחיות בבית נקי, כמה זה כיף להיכנס מבית הספר, או מהגן לבית מסודר עם ניחוחות של ניקיון ואז נדבר איתם על הרגלים, ונגדיר לכל ילד מטלות.

2. נא לפנות בהתאם

פינוי שולחן זוהי משימה יומיומית חשובה, שהילדים צריכים לאמץ. זו יכולה להפוך למשימה משפחתית שהיא חלק מהבילוי של הביחד – אחרי כל ארוחה, כל ילד מפנה את הצלחת שלו לכיור, אפשר גם לבקש שישימו קצת סבון כלים ומים ויורידו את שאריות האוכל מהצלחת ואפשר אפילו לאפשר להם להדיח את הכלים בעצמם. גם אם זה יהיה כרוך בפעמים הראשונות ברצפה קצת רטובה, בטווח הארוך זה ישתלם, כל ילד לומד בסוף ללכת, לא?

3. האחריות עליהם

בזמן שאתן שוטפות כלים, או שמות כלים במדיח, תנו לילדכם את האחראיות לחלק ביניהם את שתי המשימות הנוספות; ניגוב השולחן וניקוי סביבת האוכל מתחת לשולחן. ילד אחד ייקח מטלית וינגב את השולחן – ניתן כמובן להשתמש במגבונים לחים לניקוי כללי או במטלית לחה, והילד השני יכול לשאוב את הרצפה או לטאטא ואז מה שנותר לנו המבוגרים הוא שטיפת הרצפה בסוף.

מירן בוזגלו על סט הצילומים של טאצ' | צילום: אור גפן
מירן בוזגלו על סט הצילומים של טאצ' | צילום: אור גפן

4. משחקיות, שם קוד

הפכו את משימת הניקוי למהנה על ידי שילוב של פעילויות ומשחקים, כמו למשל לשים את הצעצועים מאותו צבע בקופסה. הכינו להם בבקבוק שפריצר עם סבון כלים ומים ואפשרו להם לנקות אבק מהצעצועים (אין ילד שלא אוהבים להשפריץ עם השפריצר הגיע הזמן לסובב את זה לטובתנו).

5. מה שהילדים אוהבים

תנו להם משימות שהם אוהבים. ילדים אוהבים למשל, לשחק עם שואב האבק. תנו להם לשאוב את הרצפה, הראו להם איך באמת שואבים ואפשרו להם לשאוב את הבית, זו עזרה אמיתית! אפשר במרפסת למשל ביום קייצי לשפוך להם מים עם סבון לשטיפת רצפות ולתת להם לגרוף את המים זו מטלה הופכת לחוויה.

6. חדר משלהם

אם הבחנתן שהילדים מתחילים להיכנס לעניינים, בקשו מכל ילד ללכת לסדר את החדר שלו, אפשר להגדיר זמנים קבועים מראש ואפילו לעשות ביניהם תחרות מי יסיים קודם. כמו כן, אפשר להכין את כל הבובות לכביסה, או לארגן את השולחן ולהעביר מטלית לחה, או להוריד מצעים ולהכין ממש את החדר לקראת שטיפה.

7. לעגל פינות

אפשרו לילדים לנקות, אבל אל תהיו שיפוטיות, כלומר אם נתתן לילדים לנקות את החלונות עם השפריצר, קחו בחשבון שיהיו סימנים אבל מה שחשוב הוא שהם יתנסו, ילמדו ויקחו חלק במטלות הבית כדי שזה יגרום להם לתחושת מסוגלות, שייכות וגם חשיבות. ועוד טיפ קטן, תוסיפו קצת מוזיקה שהילדים אוהבים, תרימו את האווירה ותהפכו את כל הניקיון לחגיגה של ממש.

לסיכומו של עניין "ילדים זה שמחה, ילדים זה ברכה", הם רק צריכים את ההכוונה ובעזרת הרגלים נכונים ובריאים נוכל להשיג עזרה בסדר ובניקיון הבית, וגם נרווחים ילדים שמעריכים את סביבת מחייתם.