היא אישה, היא יהודייה ובזכותה אנחנו יכולות להתלבש יפה וגם נוח
היא הלכה לעולמה לפני עשר שנים, קצת לפני שבר רפאלי התחתנה בשמלה מבית האופנה שייסדה, אבל המורשת של גבי אגיון עדיין חיה ובועטת. הסרט התיעודי על מייסדת "קלואה" יוקרן לראשונה בפסטיבל הקולנוע היהודי בירושלים, וכדאי לכן לצפות בו
פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים חוגג השנה את מהדורתו ה-26 עם שורה של אירועים ייחודיים, ואחד המרכזיים שבהם הוא הקרנת הסרט התיעודי "מחפשים את קלואה" ("Looking for Chloé"). הסרט, בבימויה של איזבל קוטנסו, עוסק בדמותה המרתקת של גבי אגיון – המעצבת שהגדירה מחדש את מושג האופנה במאה ה-20 – ומשרטט דיוקן של אישה חכמה ושאפתנית, ששילבה בין כישרון אומנותי לחזון חברתי.
>> האישה שנכנסה לאמבטיה של היטלר: את הסרט הזה אתן חייבות לראות
אגיון, יהודייה ילידת מצרים, ייסדה בשנת 1952 את בית האופנה קלואה בפריז. היא בחרה לקרוא לבית האופנה על שם חברתה, ולא על שמה שלה, מתוך רצון להעניק למותג אופי נשי, רך ורומנטי. בתעוזה יוצאת דופן היא טבעה את המונח "פרט-א-פורטה" (Ready to Wear), ובכך שברה את מוסכמות עידן האופנה העילית של אותם ימים. האג'נדה שלה הייתה פשוטה אך מהפכנית: אופנה יכולה וצריכה להיות נוחה, נגישה ומשקפת את עוצמתן של נשים.
אגיון הלכה לעולמה לפני עשור בגיל 93, אבל המורשת האופנתית שלה עדיין חיה ובועטת. סגנון הבוהו-שיק שלה – שהציג גישה נשית חדשה קלילה ומשוחררת – משך לקוחות איקוניות כמו בריז'יט ברדו, ג'קי קנדי ומריה קאלאס. כל אחת מהן מצאה בקלואה לא רק בגדים, אלא גם הצהרה של העצמה נשית ושיק נטול מאמץ.
אגיון ידעה לזהות סטייל בכל מקום. היא העבירה את מושכות הניהול האמנותי לקרל לגרפלד ב-1966, ולמעשה הייתה הראשונה שזיהתה את הפוטנציאל האדיר של מי שלימים הפך לאחד המעצבים הגדולים בדורו. אל הנעליים הגדולות והאופנתיות הללו נכנסו בהמשך סטלה מקרטני, פיבי פילו, קלייר ווייט קלר ועוד נשים מוכשרות שהקריירה שלהן הוזנקה בעקבות כניסתן לתפקיד המעצבת הראשית של קלואה.
דמותה של אגיון, כמו העיצובים שלה – שילבה נשיות משוחררת וסגנון בוהמייני בלתי מתאמץ, והשפיעה על נשים איקוניות כמו בריז'יט ברדו, ג'קי קנדי ומריה קאלאס – שכולן נמנו עם לקוחותיה הנאמנות. בין הלקוחות המפורסמות של קלואה כיום, ניתן למצוא את מייגן מרקל, איוונקה טראמפ, מלניה טראמפ, ראניה מלכת ירדן, אנג'לינה ג'ולי ובר רפאלי, שבחרו בפריטי המותג להופעות פומביות ואירועים חשובים. רפאלי אף בחרה להינשא בשמלת כלה של קלואה.
שנה, החיבור של קלואה לישראל מקבל רובד נוסף עם שיתוף הפעולה של פסטיבל הקולנוע היהודי וחברת האופנה פקטורי 54, שתשיק בינואר את קולקציית קלואה החדשה.
פסטיבל הקולנוע היהודי עוסק בנושאי זהות ותרבות יהודית וביטוייה בקולנוע המקומי והעולמי, והוא יערך בסינמטק בירושלים. במסגרת הפסטיבל יוקרנו מעל 40 סרטים מ-15 מדינות שונות, ובמקביל יתקיימו שלל אירועים מיוחדים – כמו הרצאות, פאנלים ומפגשים עם אורחים, יוצרים ושחקנים מהארץ ומהעולם, והדלקת נרות משותפת לכבוד חנוכה.
מועדי הקרנה של הסרט "מחפשים את קלואה" בפסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים: רביעי 1.1 בשעה 18:00; חמישי 2.1 בשעה 20:30. מחיר כרטיס לסרט בודד: 41 ש"ח, לסטודנטים: 25 ש"ח