הריבית הורגת אותך? זה מה שאת צריכה לעשות
שנה הלכה, שנה באה והעו"ש עדיין בשלו? ביקשנו מנשים בתפקידים פיננסיים בכירים עצות כלכליות עבור הקוראות שלנו לקראת השנה החדשה. שתזכו לעושר, ועוד עושר
ראש השנה מזמן לפתחנו את הפנטזיה על האישיות החדשה שנאמץ בשנה העברית הזאת: נשים שמתנהלות נכון כלכלית. אנחנו מפנטזות על עצמנו בתור נשים שמבינות בכסף ובשוק ההון, יודעות כמה הן מוציאות ועל מה, חוסכות לא מעט ואולי משקיעות בנדל"ן פה ושם, למה לא. הדרך להיות הנשים הללו היא לאמץ כמה טיפים כלכליים שיובילו אותנו להתנהלות מחושבת ויעילה יותר בעתיד. אז שאלנו נשים שמבינות בכסף, ומחזיקות בטייטלים מפוצצים בחברות שמתעסקות ללא הרף בממון – איך לשפר את עצמנו לקראת השנה הבאה? הנה מה שהן ענו לנו.
>> בגיל 26 היא קנתה דירה בתל אביב. איך היא עשתה את זה?
1. תחסכי לפחות 10 אחוז ממה שאת מרוויחה
"קחי אחריות על הכסף שלך. תמיד מפליא אותי שהרבה נשים אינן מודעות לכמה כסף יש להן ואיפה הוא מוחזק. אז לקראת השנה החדשה – קבלי החלטה לצעד ראשון בניהול נכון יותר של הכסף – קודם כל, להבין מה יש לך ואיפה. הטיפ שלי הוא לחסוך לפחות 10% ממה שאת מרוויחה. זה אולי נשמע מאתגר, בוודאי במציאות של יוקר מחייה והוצאות עולות, אבל באמצעות הוראת קבע לחיסכון שמנוהל בחוכמה, ניתן להבטיח עצמאות כלכלית וסכום שיגדל עם השנים ויעמוד לרשותך בעת הצורך. כדאי גם להבין על מה אתן מוציאות כסף ואיפה האזורים שבהם תוכלו לחסוך מעט. אולי פחות קניות בגדים? או אם את כמוני אז בטוח פחות קניות של נעליים… אולי מסעדה אחת פחות בשבוע? וזאת כדי לאפשר את החסכון החודשי שכל כך חשוב לתחושת הבטחון הכלכלי".
שגית מנור, סמנכ"לית הכספים של חברת הפינטק הישראלית נאייקס
2. הריבית הורגת? אז תשקיעי!
"הטיפ שלי הוא שכאשר יש לכן יתרת מזומנים בחשבון העובר ושב, ואחרי שחישבתן מהו התזרים השוטף שנדרש לכן, השקיעו את יתרת הכספים. במצב הריבית הגבוהה היום בארץ, חשוב להשקיע את הכספים העודפים בפיקדונות בנקאיים או בקרנות כספיות ועל ידי כך לא לשחוק את יתרות המזומנים שלנו. זה העתיד של כל אחד ואחת, וכדאי להבטיח אותו. טיפ לא פחות חשוב: במידה והחלטתן לרכוש ניירות ערך או קרנות, חברי הבורסה שאינם בנקים מציעים שירותים בעמלות זולות משמעותית מהעמלות הבנקאיות. שווה לבדוק לפני".
עינת רום, סמנכלית הכספים של מיטב בית השקעות
3. תעברי פעם בשבוע לפחות על ההוצאות שלך
"עם השנה החדשה אנחנו מבטיחות לעצמנו שהשנה נהיה מחושבות וזהירות יותר, אבל חשוב לעמוד לוודא שבחלוף הזמן ההבטחות לא נשכחות. הטיפ שלי עבורכן הוא כזה: רגע לפני שאתן מקבלות החלטה – תכינו את התשתית עבורה. כך לדוגמה כל נתוני האשראי שלכן נמצאים באפליקציית כרטיסי האשראי, אז חשוב שניכנס ונכיר כל שירות, הוצאה ופעילות כדי להימנע מחיובים מיותרים שעלולים להצטבר לסכום חודשי גבוה. אז השלב הראשון כדי לנהל טוב את ההוצאות הוא להיכנס אחת ליום או אחת לשבוע לאפליקציה ולהכיר את החיובים, כך שבכל רגע נתון נדע האם נדרש לעצור או לעשות שינוי כלשהו. טיפ נוסף הוא לוודא שכרטיסי האשראי שכל אחת מחזיקה מתאימים לשימושים הפיננסיים שלה. כך למשל, כרטיס המעניק החזר כספי יכול לצמצמם משמעותית את ההוצאות בכך שתקבלו חלק מהכסף חזרה. טיפ אחרון הוא שכל חברת אשראי מציעה ללקוחותיה הטבות למיקסום השימושים. ההטבות האלה הן עבורכן, הן יכולות לעזור לכן לצמצם הוצאות ולדייק את הקניות למוצרים רלוונטיים. אז רגע לפני שאתן מזמינות חופשה, סוגרות הצגה או אפילו יוצאות לסרט – אל תשכחו לחפש את ההטבה שיכולה לעזור לכן ברגע הזה ותמנע מכן להוציא כספים מיותרים".
אפרת לייזר, סמנכ"ל לקוחות פרטיים בישראכרט
4. אל תעשי שטויות עם החיסכון הפנסיוני שלך
"במציאות של תוחלת חיים עולה, גדל הצורך בניהול אחראי של החסכונות שלנו לטווח הארוך. במיוחד בעת הזו, כשאנו חוות אי ודאות רבה בעולם בכלל ובישראל בפרט, חשוב לא לבצע מהלכים פזיזים וקיצוניים בכספי החסכון הפנסיוני ולא להיגרר אחרי אופנה כזו או אחרת. בשונה מכספי חיסכון מהכנסה שוטפת, החיסכון הפנסיוני הוא לטווח ארוך ומבטיח הכנסה ראויה בעת פרישה ועל כן, חשוב להתייחס אליו בשיקול דעת ולשמור על פיזור סיכונים נכון לאורך זמן – גם בבחירת מסלולי ההשקעה וגם בין גופים מנהלים, ולא לזגזג לעיתים קרובות. חשוב להבין שתשואות נקודתיות במסלול או גוף כזה או אחר אינן מבטיחות דבר לטווח ארוך ועלולות אף לתעתע ולהוביל להחלטות שגויות. לכן תמיד כדאי להיוועץ בנשות מקצוע לפני ביצוע שינויים משמעותיים. בנוסף, חשוב לשמור על פיזור נכון גם בין מכשירי השקעה שונים: קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות, כדי להקטין חשיפה לשינויים רגולטוריים כלכליים ודמוגרפיים אשר עשויים להשפיע על מוצר כזה או אחר (למשל, תוחלת החיים העולה שמשפיעה על קרנות הפנסיה). והכי חשוב לזכור – שכמו בדברים נוספים בחיים, גם בחיסכון ארוך טווח חשוב לא לשים את כל הביצים בסל אחד, בטח כשמדובר בעתיד שלנו".
מיכל גור כגן, מנהלת חטיבת חיסכון ארוך טווח ובריאות במגדל ביטוח
5. תצטרפי לקהילה פיננסית חזקה ברשת
"הטיפ שלי לכל מי שרוצה ללמוד התנהגות כלכלית טובה ובריאה יותר ולנווט נכון במציאות של יוקר המחיה, הוא להצטרף לאחת מהקהילות הפיננסיות החזקות שקיימות היום ברשתות החברתיות. במרחב הווירטואלי קיימים חברים וחברות שמתאחדים במטרה לחלוק תובנות, חוויות, מידע, טיפים וסיפורים אישיים. החברים והחברות דנים בגלוי לגבי התנהלות כלכלית, שיטות חסכון, השקעות ואפילו התמודדות עם חובות, ובכך מאפשרים לאחרות ללמוד מהצלחות ומכישלונות כאחד. קהילות אלה גם מקדמות אחריות ומוטיבציה. העידוד והחיזוק החיובי מחברות קהילה יכולים לספק את הדחיפה כדי להישאר ממושמעת ובמסלול. בעולם שבו אתגרים פיננסיים יכולים להיות מכריעים, הקהילות מציעות מקלט של ידע, סולידריות ועידוד. הם לא רק עוזרים לאנשים להתמודד עם סערת ההוצאות, אלא גם מנחים אותם לעבר נתיב של יציבות פיננסית והצלחה. בקהילה שלנו, 'להיות על זה ביחד עם רייזאפ', ישנם עשרות אלפי חברים שמסייעים זה לזה להתמודד עם אתגרים פיננסיים, החל מאיך הכי נכון לערוך את הקניות ועד חשיפת עוולות צרכניות שונות, שבזכות המודעות אליהן חסכו רבות מהקהילה מאות ואף אלפי שקלים".
תמרה הראל כהן, סמנכ"לית צמיחה ומייסדת רייזאפ