טבלת ירקות

מתי העונה של הירקות שלכם ואיך כדאי לקנות אותם. המדריך המלא

88 שיתופים | 132 צפיות

 

שם הירק עונה בחירה אחסון
אבוקדו ינואר עד מאי כדאי לקנות בכמויות קטנות. רצוי לבחור ירק אחד רך למגע ומוכן לאכילה מיידית, והשני רך מעט פחות כדי שיהיה טוב לאכילה יומיים אחר כך. האבוקדו לא צריך להבשיל לחלוטין לפני קטיפתו, כדי למנוע מצב שבו הירק יתקלקל עוד לפני שיהיה מוכן לאכילה. דבר זה קורה לרוב לזן בעל העור המקומט, ולכן בקנייתו יש לבחור את הירקות הרכים, המוכנים לאכילה מיידית.

במקום קריר ויבש

 

 

אספרגוס נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה) על האספרגוס להיראות אחיד בצבעו, בעל עלים זקופים, נוקשים ורעננים. קצהו חייב להיות נקי מפגמים וכתמים וכן מוצק. במקרר
אפונה ירוקה ינואר עד פברואר האפונה מאבדת את טריותה במהירות לאחר קטיפתה והיא רגישה מאוד לכל שינוי במזג האוויר. עליה להיות מוצקה, ירוקה ורעננה וכדאי אפילו לקרב את התרמילים לאוזן ולשמוע האם הם חורקים בשעת החיכוך. אפונה בעלת גוון צהבהב, ירוק בהיר או כזו שתרמילה בעל משקל רב מהרגיל – אינה טרייה. הכי טוב לקטוף את האפונה ולהשתמש בה סמוך ככל האפשר לאותו רגע, או לפחות להזדרז הביתה מהירקן ולהכניסה למקרר.
אפונה סינית (אפונת שלג) נובמבר עד מאי תרמילים רכים מדי או כמושים מעידים על חוסר טריות. על הירק להיות פריך למגע ונוקשה, וצבעו חייב להתאפיין בצבע אחיד ובוהק. במקרר
ארטישוק נובמבר עד מאי עליו של הארטישוק צריכים להיות סגורים ככל האפשר, אחרת מדובר על ירק שאינו טרי. יש לבחור ירק חסר פגמים ולבדוק שהגבעול רענן. במקרר, בתא שהטמפרטורה בו אינה נמוכה במיוחד.
ארטישוק ירושלמי אוגוסט עד דצמבר ככל שקליפתו של הארטישוק הירושלמי דקה יותר, מדובר על ירק צעיר יותר ומוכן לאכילה. יש להימנע מירקות שנראים יבשים ולהקפיד שלא יהיו מקומטים בקצותיהם, דבר המעיד על זקנתם. במקרר, בתא שהטמפרטורה בו אינה נמוכה במיוחד.
בטטה כל השנה הגודל משמעותי מאוד בבחירת הבטטה. ירק גדול מאוד מרמז על סיביות והבשלת יתר שנגרמה לו עוד לפני האיסוף. גודל בינוני הוא האידיאלי ויש לחפש את הירקות שלא כורסמו. במקום יבש ומוגן מאור.
במיה יולי עד ספטמבר כאשר בוחרים בתרמילי במיה יש להקפיד כי ייהנו ממוצקות ומצבע רענן. חשוב לבחור בירק לא גדול (עדבערך 8 ס"מ), כדי שהפנים לא יהיה נוקשה יתר על המידה. הבמיה יכולה להישאר במקרר במשך כמה ימים בניילון ויש המשחילים חוט בין התרמילים ומייבשים אותם במקום קריר ויבש למשך כמה חודשים. כאשר מבקשים להשתמש בה לאחר הייבוש, משהים אותה כחצי שעה במים רותחים ולא מומלחים.
בצל כל השנה. בצלצלי "שאלוט": יוני עד ספטמבר (משווק כל השנה), בצל סגול: מרץ עד נובמבר. רצוי לבחור בצלים נקיים, כי ירקות מלוכלכים נותנים הרגשה כי לא טיפלו בהם כמו שצריך. על הבצל להיות נוקשה, חלק וללא גבעול המרמז על תחילת ריקבון. בקיץ עדיף לבחור בירק העוטה קליפה. בחורף זה לא הכרחי (הקליפה נוצרת מהחום). רצוי גם לקנות בצלים בגדלים שונים שיתאימו למתכונים הדורשים גדלים לא זהים. במקומות שאינם חשופים לאור ונעדרי לחות.
בצל ירוק כל השנה בכל הקשור לעלים ירוקים: ככל שהם כהים יותר, הם מלאים יותר בערכים תזונתיים ובריאים יותר. בנוסף, על העלים להיראות רעננים ולהשמיע חריקה בעת שפשופם זה בזה. כדאי לבחור בעלים הקצרים יותר, כיוון שהארוכים לעיתים סיביים וקשים לחיתוך. על עלי הבצל להיות מלאים ולא להיצמד ולהתחבר בקצוותיהם. בשקית ניילון סגורה כדי למנוע התייבשות, ומחוררת על מנת למנוע רטיבות.
ברוקולי נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה) על הברוקולי להיות רענן, פריך למגע ובעל צבע ירוק בכל גופו. הצבע הצהוב המופיע לפעמים מעיד כי הירק ישן. כיפתו צריכה להיות עגולה ונאה ללא היפרדות הפרחים. במקום שבו יוכל לנשום בתוך המקרר. ניתן להשאירו בשקית עם חורים או בכלי עם רשת ועדיף לא לשמור אותו יותר משלושה ימים.
גזר כל השנה על הגזר להיות נוקשה למגע ונטול פגמים וכתמים. יש לשים לב שהירק לא צמח יתר על המידה והתבקע. אם הוא מתנדנד סימן שעבר זמנו. כאשר מופיעות שערות לבנות על גופו הדבר מעיד על בעיה בגידול ועדיף שלא לקנותו. רצוי לאחסן את הגזר במקום הקר ביותר במקרר בשקית ניילון פתוחה. מומלץ לקטום את חלקו העליון בעל העוקץ, כדי למנוע מהגזר להמשיך ולצמוח, ובכך לאבד אנרגיה וטעם.
דלעת ודלורית כל השנה מראה עיניים אינו מספיק לבחירת דלעת. גם דלעת כתומה ובוהקת עלולה להתגלות כקמחית ותפלה. מה שיכול לכוון להצלחה הוא קליפה אחידה, חלקה וקשה וכן התחושה שהירק כבד מכפי שהוא נראה. כאשר קונים נתח חתוך, יש לבחור כזה שהוא בעל כמות הסיבים הפחותה ביותר. בכל מקרה לא כדאי להמתין ויש להזדרז לאכול את הדלעת. אם הדלעת נקנתה בשלמותה, יש לאחסנה מחוץ למקרר. מהרגע שנפתחה – למקרר.
חמציץ ינואר עד מרץ, חמציץ חממה: כל השנה הירק הפופולרי מאוד בקרב חובבי הבורשט חייב להתאפייןברעננות. על העלים להיות ירוקים (ולא צהובים), נקיים, לא יבשים ושלמים ללא קרעים ושברים. אפשר לעטוף את עלי החמציץ במגבת נייר, לטפטף עליהם טיפות מים אחדות ולהניחם בשקית לא סגורה במקרר.
חסה כל השנה על כל סוגיהן וצבעיהן, החסות חייבות להיות בעלות עלים פריכים, רעננים ובעלי צבע אחיד. יש להימנע מעלים שהשחירו בקצוות וכאלו שנראים נבולים וכמושים. על החסה להיות ארוזה בשקית ניילון מחוררת אך סגורה. יש להרחיק את החסה ממקור אור ולהניחה באיזור הקר ביותר של המקרר.
חציל כל השנה בניגוד לירקות רבים, את החציל יש לבחור בירק קל למגע יותר ממה שהוא נראה. על הקליפה להיות חלקה ומבריקה ועליה להתאפיין בצבע חזק ועמוק. כאשר ממששים את החציל, צריך להרגיש שהוא גמיש אך מוצק. כדאי גם לבחון את גבעולו ולוודא כי הוא רענן. במקרר באזור הפחות קר של המקרר. עדיף בתא ולא בצפיפות רבה מדי.
כרוב כל השנה, כרוב ניצנים: נובמבר עד מאי, כרוב סיני: נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה). על הכרוב להיות רענן ובעל צבע אחיד. אם הוא אינו מוצק סימן שאינו טרי. כרוב שקולף מעליו והפך לקטן יותר מרמז כי מישהו הוריד ממנו עלים כמושים ורצוי שלא לקנותו. במקום קר במקרר הביתי, עטוף בניילון בעל נקבים צפופים.
כרובית כל השנה אחד הסימנים לטריותה של הכרובית הוא כיפתה השלמה והיפה. אם הפרחים נפרדו זה מזה או כתמים שחורים זרועים בה – היא אינה טרייה עוד, או שנפגעה בזמן הקטיף ולא טופלה כראוי. הכרובית מגיעה עם העלים העוטפים אותה על מנת לשמור על טריותה. משום כך, עלים קמלים מעידים על חוסר טריות. במקום קר במקרר הביתי, עטוף בניילון בעל נקבים צפופים.
כרישה (לוף) כל השנה עלי הכרישה צריכים להיות זקופים ורעננים בעת קנייתם. צבע הירק צריך להיות מלא לכל אורכו והבסיס חייב להיות נוקשה ונקי מכתמים. במקום קר במקרר הביתי, עטוף בניילון בעל נקבים צפופים.
כרפס (סלרי) נובמבר עד אפריל ככל שהסלרי גדול יותר כך הוא סיבי יותר, ולכן יש להעדיף את הירקות הקטנים. העלים צריכים להיות ירוקים ורעננים ולא נפולים, נבולים או צהובים. עדיפים העלים הכהים יותר מפאת תכולתם הבריאה. בשקית ניילון פתוחה במקרר.
לוביה מאי עד ספטמבר יש לקנות את תרמילי הלוביה בעודם צעירים ורעננים. כדאי לנסות לשבור תרמיל אחד ולוודא שהוא מתפרק בקלות והפנים עסיסי ולא יבש. תרמילי לוביה נשמרים היטב במקרר בניילון פתוח כמה ימים.
לימון ליים (לימטה) לימון: כל השנה. ליים: אוגוסט עד ספטמבר. הקריטריון החשוב בבחירת הליים הוא כובדו. עדיף לברור את אלו שמשקלם רב מהרושם שהפרי מותיר. קליפת הליים צריכה להיות חלקה ונקייה ככל האפשר מכתמים חומים. במקרר או במקום קריר ומאוורר.
לפת ספטמבר עד יוני מוצקות הלפת היא העדות לטריותה. אם היא גמישה למגע, סימן שהבשילה יתר על המידה. יש לבחור בירק נקי מפגמים ולא גדול מדי ולבחון את העלים שיהיו טריים ורעננים. בטמפרטורת החדר. רצוי לאכול אותה כמה שיותר מהר.
מלוחייה יולי עד ספטמבר בדרך כלל לא ניתן למצוא את המלוחייה במרכולים כי אם בשווקים השונים. יש לבחור את העלים היפים, הפריכים והרעננים ביותר. רצוי לנקות את העלים, להרתיח ולאחסן בהקפאה.
למון גראס כל השנה גבעולו של הירק צריך להיות דק. גבעול עבה מרמז על הבשלת יתר. בקצהו צריכה להופיע פריחה קטנה ועגולה. במקרה של הלמון גראס, עדיף הצבע הירוק בהיר המעיד על טריות. בכלי פתוח במגירה במקרר.
מלפפון מלפפוני חממה – כל השנה. ככל שהמלפפון יותר נוקשה ומוצק, הוא יותר טוב. מלפפון צריך להיות בעל צבע עז ככל האפשר, רענן ובוהק. יש לבחור במלפפונים בעלי עוקץ, שכן חסרי העוקץ נפגעים לפעמים בקטיף ומתחילים להירקב. מלפפונים להחמצה קטנים יותר, כ-10 ס"מ אורכם ו-1.5 ס"מ קוטרם. הם בעלי קצוות משוננים וזרעיהם מועטים. אפשר לאחסן את המלפפונים במקרר, אך רצוי לאכול אותם כמה שיותר מהר. כלי ללא לחות יוכל להאריך מעט את חייהם.
מנגולד (עלי סלק) כל השנה יש להימנע מלבחור בירק בעל עלים צהובים ולהעדיף את הצבע הירוק כהה על הבהיר. עלי הסלק צריכים להיות רעננים ונקיים מחורים ומחרקים. רצוי לבחור בעלים הקטנים יותר, משום שקיים חשש שהעלים הגדולים נקטפו אחרי הזמן והם פחות טריים. בניילון נצמד במקרר.
סלק אדום נובמבר עד אפריל (משווק כל השנה) הסלק צריך להיות ללא חתכים ופצעים, ושלא יבצבצו מגופו עלים. רצוי לבחור בירקות הקטנים. הגדולים עלולים להיות יבשים וסיביים. בטמפרטורת חדר.
עגבניה כל השנה על העגבניה להיות גמישה ומוצקה בעלת צבע בוהק ועמוק. אין להתייחס לכתמים הצהובים, אך יש לברור את אלו ללא הפגמים והשריטות. רצוי אף שמשקלן יעלה על הנראה לעין. אם יש אפשרות לאכול את העגבניה מהר, רצוי לשמור אותה מחוץ למקרר במקום קריר ויבש, שכן באופן הזה הן שומרות על טעמן טוב יותר.
עלי גפן מאי עד נובמבר עלי הגפן הרכים והצעירים אהובים במיוחד כעוטפים מילויים שונים או אפילו קצוצים ומושרים בכלים להחמצת ירקות אחרים. רצוי לבחור את עלי הגפן השלמים והרחבים על מנת להקל על העבודה עימם. טיפ נוסף לחיים קלים: השרו את עלי הגפן במים רותחים לשניות ספורות, על מנת לרככם.  
פול ירוק מרץ עד מאי הפול הירוק ממשיך להבשיל לאחר קטיפתו, ועל כן יש להישמר מירק רך מדי ומעור מקומט. כמו רבים מהירקות, גם כאן התנאי לקנייתו הוא מידת מוצקותו. במקרר, לא בצפיפות ובמקום שאינו קר מדי.
פטריות כל השנה יש לבחור בפטריות לבנות לגמרי וסגורות בחלקן התחתון. כאשר חלק זה נפתח ורואים את תווי הפטריה, הדבר מרמז על חוסר טריות. יש לאחסן את הפטריות במקרר, כך שיוכלו לנשום, על מנת שלא יהפכו לצמיגיות.
פלפל כל השנה לא חשוב מה צבע הפלפלים הרצויים, יש לבחור בפלפלים שצבעם עז ובוהק, בעלי עור ללא פגע ושיהיו גמישים וחזקים למגע. יש לוותר על אלו שכבדים מכפי שהם נראים. בשקית ניילון במקרר למשך כמה ימים.
פרחי זוקיני אפריל עד ספטמבר פרחי הזוקיני במיטבם כאשר הם סגורים, קטנים, רעננים וחלקים, מה שמעיד על גילם הצעיר. במקום פחות קר במקרר.
צנון וצנונית כל השנה הקשיחות והמוצקות הן הסימן לטריותם של הצנון והצנונית. אם איבדו את אלו – איבדו את טריותם. רצוי כמובן לבחור באלו שאינם סובלים מעיוותים והם חלקים ונאים. במקרר.
קולרבי אוקטובר עד מאי כאשר הקולרבי ישן הוא הופך לצהוב, ולכן הבחירה כאן אינה קשה. סימן נוסף הוא איכות העלים שלו: כאשר הם אינם רעננים ונפולים, הירק אינו טרי. במקרר ללא שקית יחזיק הקולרבי מעמד עד כשלושה שבועות.
קישוא וזוקיני כל השנה לקישוא זנים רבים, גדולים יותר או פחות, צרים או מעוגלים. כולם מוצלחים ביותר עם תחילת העונה, כאשר הם עדיין רכים ובהירים. קליפת הקישוא צריכה להיות דקה ועדינה, חלקה ומבהיקה. הקישואים הקטנים יהיו בדרך כלל הטובים יותר וגם כאן כדאי להעדיף את אלו השוקלים יותר ממה שהם נראים. לא רצוי להמתין זמן רב עד לאכילתם, ועד אז יש לאחסנם במקרר.
רוקט (ארוגולה) כל השנה ככל הצמחים ממשפחת העלים, על הרוקט להיות רענן, בעל עלים פריכים ובעלי גוון אחיד ללא הצהבה. יש להניח את הירק בניילון בעל חורים צפופים ואטום בפתחו.
רשאד כל השנה על עלי הרשאד להיות עדינים, דקים, רכים למגע ובצבע ירוק בהיר. גבעול עבה וקשה מעיד שהירק חריף מדי וקשה ללעיסה ויש להימנע מלקנותו. יש להוציא את הגומי המאגד את העלים, לנער היטב ולהניח בקופסת פלסטיק סגורה במקרר.
שום כל השנה על הירק להיות נוקשה וחסר עיוותים. קליפה סדוקה ופגומה מרמזת שהחל תהליך ההבשלה ואחריו תגיע ההנבטה. חשוב שהשום יהיה אטום ללא סימני נביטה. במקום חשוך ויבש.
שום ירוק מרץ-אפריל עונתו של השום הירוק מתקיימת בשעה שבה מוציאים אותו מהאדמה טרם התייבשותו. כאשר הוא ירוק אוכלים גם את הגבעול ולא רק את הראש. יש לבדוק שהעלים זקופים ורעננים ושצבעם אחיד ומלא. כדאי לשמור את השום הירוק בניילון מנוקב וסגור בפתחו באזור הקר במקרר.
שומר (אניס) ספטמבר עד אפריל השומר מורכב מראש ומעלים ויש לבדוק את שניהם. שומר טרי יתאפיין בעלים רעננים, ירוקים ללא כתמים צהובים ולא כמשים. הראש צריך להיות מוצק, נקי מפגמים וחלק למגע. בשקית ניילון סגורה ומחוררת במקום קר במיוחד במקרר.
שלפח (דובדבן יהודי) ספטמבר עד אפריל שיווקו בארץ החל לאחרונה. הוא שייך למשפחת העגבניות אך צבעו צהוב. הוא סגור במעטפת עלה ירוקה המעידה על היותו עדיין בוסר. כאשר העלה הופך לחום ומתייבש זהו הזמן המתאים לקנותו ולאוכלו. במקרר בתוך כלי הפלסטיק שבו הוא מגיע.
שעועית ירוקה כל השנה כדאי לבחור את הירקות שאינם גדולים משום שאלו נוטים לסיביות יתר. יש לבחור בשעועית ללא פגמים, רעננה ושטוחה. הצהבתה מעידה על הבשלת יתר. בשקית סגורה ומחוררת במקרר.
שעועית צהובה כל השנה מלבד הצבע הצהוב חי שיש להעדיף, חשוב לבחור בירק ללא נקודות קטנטנות המעידות על תולעים וללא לכלוך היכול לכלול הפרשות של זבובים. במקרר במקום שאינו קר מדי.
שקדים ירוקים אפריל, יולי עונת השקדים הירוקים קצרה. בתחילתה אפשר לקצוץ אותם ולהשתמש בהם לסלטים. אם רוצים לאוכלם בשלמותם, רצוי להמתין לאמצע העונה אז הם בשלים יותר. בכל מקרה יש לבדוק שהם נטולי פגמים וללא חתכים. בכלי פתוח מחוץ למקרר.
תירס דצמבר עד אפריל (משווק כל השנה) על מנת ליהנות מהתירס באופן האופטימלי רצוי לאוכלו סמוך ככל היותר למועד היקטפו. אפשר לוודא עובדה זו אם בוחנים את האזור שבו נקטם בשעת הקטיף. אם המקום עדיין לח – ניתן לשער שהוא אכן טרי. חשוב לקנות תירס עם העלים העוטפים אותו ושומרים על טריותו. על השיער הלבן לבצבץ ביניהם, והמגע עימו אמור להיות דביק מעט. עוד כדאי לבחון את התירס עצמו שצבעו יהיה עז ובוהק וגרעיניו תפוחים. יש להסיר את העלים רק לפני הבישול. אפשר לשמור את התירס בתוך המקרר או מחוצה לו, אך להשתמש בו מהר ככל האפשר.
תפוחי אדמה כל השנה על הירקות להיות נוקשים למגע וחלקים. סימני פגיעה מרמזים כי מתחתם עולה ריקבון, ועל כן יש להימנע מהם. עוקצים ירקרקים הגדלים על פני הירק מעידים על היותו ישן. כדאי לבחור באלו שאינם גדולים מאוד ואינם מעוותים וכן שקליפתם אינה מקומטת. כתמים ירוקים נוצרים לעיתים בעת חשיפה ממושכת מדי לשמש. כתמים אלו רעילים ואם מוצאים אותם לאחר שהירק כבר נקנה, יש להוציאם בעזרת סכין. במקום קריר ויבש
תרד כל השנה על עלי התרד להתאפיין בצבע ירוק כהה, ללא עלים צהובים ויבשים. יש לבדוק שאין על העלים סימני חורים וחרקים ושחזותם רעננה ופריכה. בשקית ניילון סגורה ומחוררת כדי למנוע התייבשות או רטיבות.