עניין של זמן: איך לעזור לילדים להתגבר על חרדה חברתית

עצרי בטרם תעברי. איך לעזור לילדים להתמודד עם חרדה והימנעות חברתית | צילום אילוסטרציה: GettyImages
עצרי בטרם תעברי. איך לעזור לילדים להתמודד עם חרדה והימנעות חברתית | צילום אילוסטרציה: GettyImages

הילדים חוזרים למסגרות, אבל לא לכולם זה פשוט - במיוחד אחרי הטראומה מהשנה האחרונה. חלי אביר מעמותת רקפת המסייעת להתמודדות עם חרדה והימנעות חברתית מעניקה 5 טיפים מועילים להורים

88 שיתופים | 132 צפיות

המעבר למסגרת חינוכית חדשה הוא אתגר משמעותי עבור תלמידות ותלמידים רבים. מקום חדש, אווירה לא מוכרת וילדים חדשים, והיעדר העוגנים המוכרים שהקנו ביטחון בבית הספר הקודם, עלולים ליצור חרדה ופחד, אפילו מלנסות.

>> דור שלם דורש שגרה: משהו חשוב לחשוב עליו לפני 1 בספטמבר

עבור בני ובנות נוער שפונו מביתם ושנמצאים כבר חודשים ארוכים באי ודאות ובהיעדר אותם עוגנים, האתגר הזה מועצם פי כמה. מעבר שכזה בתקופה כה מורכבת ורגישה עלול להוביל לחרדה משתקת ולבחירה בהימנעות ונשירה, עמה מתמודדות רבות ממערכות החינוך בעת הזו, וכמובן הורים רבים – המנסים לייצר לילדיהם רצף, ודאות והמשכיות, ככל הניתן. התפקיד ההורי, לתמוך ולסייע לילדיהם בהתמודדות עם האתגרים הרגשיים והחברתיים הניצבים בפניהם, מאותגר היום יותר מתמיד.

החרדה שחווים ילדים מפונים מורכבת ורבת ממדים. היא משלבת אובדן וחוסר ודאות עקב הריחוק מהבית ומהשגרה המוכרת, טראומה מחוויות הפינוי שעלולות להשפיע על התמודדותם עם אתגרים חדשים, ניתוק מהחברה בה גדלו שמעצים את החשש מיצירת קשרים חדשים, ולעיתים, לחץ משפחתי הנובע מתחושת המתח והדאגה של הוריהם, מילואים של אחד ההורים ויתר הנסיבות, מורכבות ומאתגרות. כל אלה יחד יוצרים מארג רגשי מורכב, שמזין את תחושות חוסר הביטחון והחרדה מפני העתיד, ומקשה על הילדים להתמודד עם המעבר למסגרות חדשות.

בניית ביטחון ומסוגלות. מפגש של עמותת רקפת | צילום: ניר רוטמן
בניית ביטחון ומסוגלות. מפגש של עמותת רקפת | צילום: ניר רוטמן

כהורים, אנחנו יכולים להעניק לילדינו תמיכה, חיזוק וביטחון, ולסייע להם במעבר למסגרת חדשה בצורה מיטבית, למרות כל האמור. שוחחנו עם חלי אביר, רכזת תחום הורים בעמותת רקפת, המתמחה בחיזוק חברתי רגשי של ילדים ונוער החווים קושי חברתי, חרדה והימנעות חברתית. אביר ממליצה על מספר דרכים ישימות, מהן מומלץ להתחיל:

1. יצירת מרחב בטוח לשיח רגשי

הקשיבו ללא שיפוטיות: תנו לילדיכם להביע את רגשותיהם בחופשיות, גם אם הם קשים או מורכבים. נסו לקיים גם שיח משפחתי, הכולל מגוון רגשות ותחושות ואפשרו חוויה בטוחה בהבעת דעות שונות ואף סותרות.
נרמלו את החרדה: הסבירו שהפחד והחששות הם תגובות טבעיות למצב לא טבעי.

2. בניית ביטחון ומסוגלות

זהו כוחות: עזרו לילדיכם לזהות את החוזקות שלהם ואיך הן יכולות לסייע להם בהתמודדות עם המצב החדש. נסו לזהות גם כוחות משפחתיים – למשל: חוש הומור, יצירתיות, רציונליות, מוסיקליות, אהבת הטבע, הקשבה, חברות טובה וכן הלאה.
תרגלו תרחישים: שחקו משחקי תפקידים של מצבים חברתיים שונים כדי לבנות ביטחון ולייצר תחושת הצלחה בסיטואציות שעלולות להיות מעט מאיימות.

3. יצירת רציפות ושגרה

שמרו על ריטואלים משפחתיים: המשיכו במסורות ומנהגים מוכרים ככל האפשר.
צרו שגרה חדשה: בנו יחד עם הילדים סדר יום חדש שייתן תחושת יציבות.

4. טיפוח חוסן רגשי

לימדו טכניקות הרגעה: תרגלו יחד נשימות, מדיטציה או דמיון מודרך.
עודדו ביטוי יצירתי: ציור, כתיבה או מוזיקה יכולים לסייע בעיבוד רגשות.

5. חיבור לקהילה החדשה

עודדו מעורבות: חפשו הזדמנויות לילדים להשתלב בפעילויות קהילתיות במקום החדש. בדקו עם ילדיכם מה מרגיש להם נוח יותר – להזמין אליהם? לקבוע בחוץ? להיות מוזמנים? נסו לאפשר ככל הניתן גמישות והרחבה של ההתנסויות החברתיות הללו.
צרו קשרים חבריים ברמה המשפחתית: התחברו למשפחות אחרות בסביבה החדשה.
ההתמודדות עם חרדה והימנעות חברתית עשויה להיות מאתגרת ומורכבת, אך עם תמיכה הורית, הבנה וכלים מתאימים, ניתן לסייע לילדינו לבנות חוסן רגשי וביטחון ולהתמודד עם המעבר בצורה טובה יותר. זכרו כי גם אתם, ההורים, זקוקים לתמיכה. אל תהססו לבקש עזרה ולדאוג גם לעצמכם במהלך תקופה מאתגרת זו.

טיפוח חוסן רגשי. מפגש של עמותת רקפת | צילום: ניר רוטמן
טיפוח חוסן רגשי. מפגש של עמותת רקפת | צילום: ניר רוטמן

מרגישה כי הילד או הילדה שלך מתמודדים עם קושי חברתי, דפוסי הימנעות וחרדה הפוגעים בתיפקודם וברווחתם? ניתן לפנות לעמותת רקפת המתמחה בחיזוק חברתי-רגשי: טלפון: 054-7234568 או באתר