למה לנשים אסור לאכול בננות ומהו "המס הוורוד"?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

מחירי המוצרים המיועדים לנשים גבוהים בממוצע בכ-30% מאותם מוצרים לגברים, למרות שהם עשויים מאותם חומרים. ד"ר גל הרמט מסבירה איך חפצים יומיומיים מקבלים משמעות שונה בהתאם למגדר

88 שיתופים | 132 צפיות

מעיל גשם חד פעמי לכאורה נשמע כמו פריט לבוש סתמי, אך תתפלאו לשמוע כי לעיתים מדובר בחפץ המשמש באופן שונה גברים ונשים. סטודנטית מיפן סיפרה שמדי יום היא לובשת מעיל גשם ברכבת התחתית בטוקיו כדי להגן על עצמה מנוזלי הגוף המזהמים תוך כדי תקיפות מיניות שהיא עוברת באופן קבוע ברכבות הצפופות. יתרה מכך, תקיפה והטרדה מינית ברכבת עמוסה היא נורמה חברתית ואפילו בשלטי חוצות שמנסים לחנך את הציבור להימנע מהטרדות נראה גבר חזק וגדול מציק לילדה שנראית כמו בובה. מדובר רק בחלק מהדוגמאות לאיך גברים ונשים משתמשים בחפצים באופן שונה לחלוטין.

בחיי היומיום שלנו ישנם היבטים מגדריים רבים שאנחנו לא מודעים אליהם והצורך בחשיבה מגדרית וביכולת לזהות אותה נראה עכשיו חשוב מתמיד, ועל כן ברורה החשיבות של העיסוק בה בתקשורת, בתרבות ובהכשרת נשות חינוך. אני רוצה לחשוב מגדר, במיוחד בגנים, בתי ספר ובמרחב הציבורי, והדרך לעשות זאת היא דרך לימוד נכון של התחום. 

להפתעתי, כחלק מהנחיית לימודי מגדר, גיליתי שקיימת התנגדות לשיח זה דווקא בקרב הסטודנטיות לחינוך. לכן התחלנו ל"מגדר את המציאות" ולנתח חפצים הנמצאים בשימוש יום יומי. חשבתן פעם למי ואיך מוצרי צריכה בסיסים משווקים? אילו דימויים וסמלים נקשרים בכל חפץ? מהם יחסי הכוחות המגולמים בו? מי מייצר אותו וכיצד גברים ונשים ממעמדות ולאומים שונים משתמשים בו? גילינו את "המס הוורוד" שמשמעותו היא שסכיני גילוח, שמפו, או מגבת פנים מעוצבים, מתוכננים ומיוצרים מאותם חומרים לגברים ולנשים אך ההבדל היחיד ביניהם הוא צבע הפלסטיק או הבד והעלות. מחירי המוצרים המיועדים לנשים גבוהים בממוצע בכ-30% מאותם מוצרים לגברים. וכמובן שמוצרי נשים יעוטרו בגוונים של ורוד.

סטודנט מקמבודיה סיפר שלא מקובל בחברה שלו שנשים יאכלו בננה הישר מהקליפה מכיוון שיש לזה קונוטציות מיניות ולכן בננות נמכרות לנשים חתוכות על צלחת

ניתוח מגדרי של חפצים כולל גם דוגמאות מתחום האוכל, האופנה והמרחב הציבורי. למשל סטודנט מקמבודיה הציג בננות וסיפר שלא מקובל בחברה שלו שנשים יאכלו בננה הישר מהקליפה מכיוון שיש לזה קונוטציות מיניות ולכן בננות נמכרות לנשים חתוכות על צלחת. סטודנטית שגדלה בערב הסעודית הציגה מזלג כסמל לכך שלנשים אסור לאכול במזלג במסעדות ונשים נאלצות להביא את האוכל לפה ביד ומתחת לכיסוי פנים. היא הציגה תביעה של מסעדה איטלקית בריאד שדורשת לאפשר לנשים לסעוד במזלג. על גברים, החוקים האלה לא חלים ונראה שגברים אוכלים לא נתפסים כאובייקט פיתוי.

גלובוס ורוד | צילום מסך מאמזון
גלובוס ורוד | צילום מסך מאמזון

אם תסתכלו על פסלים ושלטים במרחב הציבורי, תשימו לב שנשים וילדות נעדרות ממנו. הנשים מוצגות בעיקר כאמהות גנריות או עירומות כגוף שמקשט את החוצות ולא כאנדרטה לזכר אישה מסוימת. הטמעה מגדרית באה לידי ביטוי גם בכלים חינוכיים, לדוגמה בכלי למידה. בגלובוסים המשווקים לילדות הים צבוע בוורוד והמידע הניתן בו הוא על התלבושות הנהוגות בכל מדינה ובעלי החיים שגדלים בה, לעומת זאת לבנים משווק גלובוס בצבעים נייטרליים המציג מידע כלכלי-פוליטי של כל מדינה.

כשאנו רואות סכין חיתוך, מכשיר תדלוק או חגורת בטיחות, ברוב הפעמים נגלה שהחפץ לא נוצר עבור מידות הגוף של נשים וילדות

אני מאמינה שעל ידי חשיבה מגדרית נצליח ליצור שינוי תודעתי אמיתי. ניתוח מגדרי לחפצי יום יום מאפשר הטמעה של חשיבה מגדרית "על הדרך": כשאנו רואות סכין חיתוך, מכשיר תדלוק או חגורת בטיחות, ברוב הפעמים נגלה שהחפץ לא נוצר עבור מידות הגוף של נשים וילדות. העלאת המודעות הזו מאפשרת הנעה לפעולה ושינוי של חפצים או בחירה במוצרים שלוקחים בחשבון צרכים ואינטרסים של נשים ושל גברים באופן שוויוני. ניתן לחנך את כולם להשתמש בכל החפצים, או לבחור בחפצים על בסיס מגדר ולהבין שגם זה בסדר כל עוד אנחנו לא נותנים ערך שלילי למגדר, גזע, לאום או תרבות מסוימת.

* ד"ר גל הרמט השתתפה בימי למידה של מכון מופ"ת ומינהל עובדי ההוראה במשרד החינוך בנושא  "השטחת העקומה והעמקת הפערים בצל הקורונה" היא מנהלת את דף הפייסבוק הממגדרת