חלב מן הטבע

ביקור במפעל של סימילאק באירלנד. היה פסטורלי
הנקה היא ההזנה הטובה ביותר לתינוקות. הקביעה הזו נסמכת על מחקרים מדעיים ומאומצת על ידי ארגוני בריאות בכל העולם. ואכן, בישראל נרשמים אחוזי הנקה גבוהים. מדי שנה נולדים בארץ כ-148 אלף תינוקות וכ-90 אחוזים מהאמהות מיניקות אותם מרגע הלידה (לעומת 69 אחוזים בארצות הברית) לפחות בשלושת החודשים הראשונים. לאחר מכן אחוזי ההנקה פוחתים ואחוז השימוש בתרכובות מזון לתינוקות מתחיל לעלות. מאידך גיסא, יש אמהות שמסיבות רפואיות ופיזיולוגיות אינן מיניקות ומתחילות להשתמש בתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) כבר מרגע הלידה.
המיקום לא נבחר במקרה
שוק תרכובות המזון לישראל מגלגל 93 מיליון דולר לשנה. בישראל נצרכים כ-6 מיליון קילוגרם תמ"ל בשנה. לשם השוואה, בארצות הברית נצרכים כ-71 מיליון קילוגרם תמ"ל מדי שנה.
לגבי האיכות של חלב אם, אין כל ספק: זהו החלב הטוב והמזין ביותר שמכיל את כל הרכיבים הדרושים להתפתחותו של התינוק. אולם מה לגבי תרכובות מזון לתינוקות? מה אנחנו יודעים על התכולה שלהם? ממה הם מורכבים? מה ידוע לנו על אופן ייצורם?
חברת התרופות אבוט, יצרנית סימילאק, תרכובת מזון לתינוקות, פתחה את שערי המפעל שלה בקוטהיל, אירלנד, ואפשרה לראשונה לאורחים מבחוץ לעקוב מקרוב אחר אופן ייצור אבקת החלב ממנה ניזונים מיליוני תינוקות ברחבי העולם.
הבחירה למקם את מפעל הייצור הגדול ביותר של אבוט באירלנד, לא נעשתה במקרה. אירלנד היא מדינה כפרית וחקלאית בהווייתה, עם אוכלוסייה צעירה (40 אחוזים מתחת לגיל 25) ועם תעשיית מזון מפותחת במיוחד. היא נחשבת ליצואנית המזון השנייה בגודלה באירופה ולאחת מספקיות החלב הגדולות בעולם. 80 אחוזים מתוצרת החלב באירלנד מיועדים לייצוא, כש-15 אחוזים מכלל תרכובות המזון לתינוקות המבוססות על חלב, מיוצרים באירלנד.
אזור קוטהיל מתאפיין במרחבי טבע ירוקים רחבי ממדים, בצמחייה עשירה ובמקורות מים לרוב, התומכים בתעשיית החלב המשגשגת במדינה. באזור יש ריכוז עצום של מחלבות- כ-400 במספר, עם כ-20 אלף פרות שמפיקות כ-50 אלף ליטר חלב ביום. הפרות לא מצטופפות ברפתות והן ניזונות ממזון טבעי בלבד, ללא תוספות של אנטיביוטיקה והורמונים. רשות החקלאות והמזון האירית מפקחת באופן צמוד על תזונתן ובריאותן של הפרות ומפעילה מערכת סטנדרטים נוקשה כלפי בעלי הרפתות ויצרני החלב. הפיקוח ההדוק מתחיל ברפת עם תזונת הפרות, נמשך באופן החליבה, הובלת החלב באופן סטרילי למפעלי הייצור ועד להכנת מוצרי החלב השונים ושיווקם.
תיעוד אלקטרוני ומערכת בקרה קפדנית
מפעל סימילאק בקוטהיל, שנפתח בשנת 1975, הוא הגדול ביותר של חברת אבוט ומייצר את תרכובת המזון ל-130 מדינות בעולם, ובכלל זה לישראל. התרכובות מיוצרות על פי נוסחאות קליניות הנקבעות על ידי מחלקת מחקר ופיתוח במטה חברת אבוט בשיקגו, ובהתבסס על מחקרים קליניים שבודקים חדשות לבקרים את השפעת התזונה על התפתחות תינוקות.
מדי יום מגיעים למפעל 30 מכליות של חלב טרי רזה, שנחלב במחלבות של קוטהיל ועבר את הבדיקות של רשות החקלאות המקומית. בשלב ראשון מודדים את כמויות החלבון, השומן והמינרלים בחלב, מחשבים את חומרי הבסיס הנדרשים לתערובות השונות לפי הגיל, ומשלימים את החסר במרכיבי הפורמולה על ידי תוספות של ויטמינים ומינרלים בהתאם לרשימת הדרישות של מדעני החברה. לאחר השלמת המתכון לתערובת הומוגנית, מגיעים תהליך הפסטור ולאחריו תהליך האידוי שהופך את הנוזל לאבקה.
הייצור מלווה במערכת רב תחומית של בקרת איכות הכוללת בדיקות ודגימות מיקרוביולוגיות סביבתיות קבועות במהלך כל שלבי הייצור, החל מקבלת חומרי הגלם ועד למוצר הסופי והפצתו, כדי למנוע מראש אפשרות של זיהום סביבתי. תיעוד אלקטרוני מאפשר לעקוב באופן ברור אחר כל קבוצת תרכובות שיוצאת מפס הייצור, ומערכת בקרה קפדנית מבטיחה את תקינותם של מכשירי הייצור, לצד הדרכות קבועות לעובדים.
קו המוצרים המשווקים לישראל וליתר מדינות העולם הוא כשר, כאשר כל קבוצת מוצרים מכל פס ייצור המיובאת ארצה עוברת בדיקות מקיפות על ידי משרד הבריאות הישראלי במעבדות מורשות.
חטיבת התזונה בישראל
חטיבת התזונה של אבוט בישראל הוקמה בשנת 2005 והיא משווקת את מוצרי סימילאק, בהם סימילאק טופ לתינוקות בשלושה שלבי התפתחות (0-6 חודשים, 6-12 חודשים, שנה עד שלוש שנים), סימילאק נאושור לפגים, סימילאק פרי ללא לקטוז לתינוקות רגישים, ואיזומיל, תרכובות מזון לתינוקות על בסיס סויה.
בימים אלה החברה משיקה בארץ את סימילאק אדוואנס, תרכובת מזון בנוסחה מתקדמת ביותר המכילה נוקלאוטידים – רכיבים טבעיים המצויים בחלב אם המסייעים בהתפתחות המערכת החיסונית, אומגה 3, אומגה 6, ורכיבים פרוביוטיים. התרכובת אינה כוללת שמן דקל, שמחקרים מראים כי הוא גורם לכאבי בטן ולמרקם צואה קשה.
הנוסחה החדשה נבדקה במשך שנים בקרב 500 תינוקות ונמצא כי היא מסייעת להתפתחות קוגניטיבית, שכלית, פסיכומוטורית וגופנית בדומה לזו של תינוק יונק. האספקטים שנמדדו הם מנת משכל, מזג התינוק, יכולת לעבד מידע, התפתחות אוצר מילים, מיומנות שפה, מיומנות מנטלית ומיומנות מוטורית. עוד נמצא כי הנוסחה מסייעת להתפתחות תקינה של מערכת החיסון, הגדילה והעיכול, שכן היעדרו של שמן דקל משפר על פי המחקרים את תהליך העיכול, מונע גזים וכאבי בטן, ומסייע לספיגה טובה יותר של הסידן ולצפיפות העצם.
מאז 1925
תרכובת המזון לתינוקות סימילאק פותחה לראשונה בשנת 1925 וקיבלה את שמה שנתיים לאחר מכן, בעקבות הצעה של ד"ר מוריס פישביין, עורך המגזין של האיגוד הרפואי האמריקאי, שהציע את השם סימילאק: קיצור המילים Similar to Lactation (דומה לחלב אם).
אבוט מדורגת במקום ה-160 ברשימת ה-2000 של פורבס (לפי מחזור מכירות, רווחים, נכסים ושווי שוק) ובין 20 המעסיקים המובילים למדענים מקרב חברות הביוטכנולוגיה והפרמצבטיקה הנחשבות בעולם. כמו כן, היא נבחרה לאחרונה כאחת מ-100 המעסיקות הטובות ביותר לאמהות עובדות.
חטיבת התזונה של אבוט בישראל מפעילה מוקד לקוחות "סימילאק Love", המופעל על ידי דיאטניות קליניות ואחיות טיפת חלב בטלפון 01-65-65-800-1 (שיחת חינם).
*הכותבת היתה אורחת חברת אבוט בקוטהיל, אירלנד
מתוך: מגזין הורים וילדים
לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה