גלמפינג בסטייל, שופינג בזול וטיסה ישירה: כל הסיבות לטוס למרוקו

כיכר Djemaa El Fna במרקש, מרוקו. ברקע: מסגד קוטוביה | צילום: gettyimages
כיכר Djemaa El Fna במרקש, מרוקו. ברקע: מסגד קוטוביה | צילום: gettyimages

גלמפינג משגע במדבר, שוק שהוא גן עדן לחובבות שופינג ואוכל מעולה. אל על פתחה קווים ישירים למרוקו והפכה אותה ליעד המועדף עלינו לחופשה הבאה, אז שלחנו את כתבתנו לסיור מקדים

88 שיתופים | 132 צפיות

קורונה וחיסונים, ממשלה מתפקדת כן או לא, משבר האקלים ואלימות במגזר הערבי – בישראל אין רגע דל. חדשות טובות, שמגיעות בטפטופים, נוטות להיבלע בהמולה התקשורתית. פתיחת קווי תעופה מישראל למרוקו דווקא תפסה כותרות. אחרי תקופה ארוכה של "הילוך נמוך" בתחום התיירות, חיוכים ולחיצות ידיים בנתב"ג וקבלת הפנים רשמית במרקש צבעו את המציאות במעט אופטימיות, והעלו זיכרונות רחוקים. אי שם בשנת 1994 הצטרפתי לנסיעת צ'ופר במרוקו מטעם חברת הייטק שבן זוגי עבד בה. נטמענו בקבוצה ממדינות שונות מהעולם ונתבקשנו להסתיר את זהותנו למקרה ש. אלא שלא היה בכך צורך. מרוקו קיבלה גם אותנו הישראלים בזרועות פתוחות וכל מה שחלמתי על המדינה האקזוטית התגשם, פרט לעובדה שבאמצע הטיול חטפתי שפעת מבאסת. עם פתיחת קו אל-על למרקש קיבלתי הזדמנות שניה. דחפתי למזוודה תרופות נגד צינון לכל מקרה והתפללתי שהפעם הכול יעבור בשלום.

חתיכת היסטוריה: מטוס אל־על נוחת לראשונה במרוקו
חתיכת היסטוריה: מטוס אל־על נוחת לראשונה במרוקו

הזמן הכי טוב לטייל במרוקו הוא בעונות המעבר: סתיו ואביב. מבחינת קורונה, נכון לעכשיו, נדרשת בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 48 שעות לפני הכניסה למדינה, מחוסנים וילדים מתחת לגיל 11 פטורים מחובה זו (על פי קבוצת הפייסבוק: חו"ל זה כאן). כמו כן יש להוציא ויזה בשגרירות או דרך סוכן נסיעות. ברוב המקומות במרוקו יש תחושת ביטחון. אפשר לטייל גם לבד, ללא מדריך, אך כרגיל יש להפעיל שיקול דעת. רצוי מאוד להיעזר במדריך מקומי שידע לקחת למקומות המעניינים ביותר וגם יעזור לתווך ולהוריד במחיר, במיוחד למי שאינה דוברת צרפתית או מרוקאית.

כבר ממעוף המטוס – או ליתר דיוק מחלקת פרימיום במטוס הדרימליינר של אל־על – מרקש נראית שונה מכל עיר אחרת, צבועה בגוון אדמדם שמסעיר את הדמיון. הבירה ההיסטורית והתרבותית של מרוקו שראשיתה לפני יותר מאלף שנים מוקפת במדבר, והאוויר היבש מורגש מיד עם היציאה מהמטוס. דבר נוסף שמורגש מיד ולא נשתנה מאז הביקור הקודם הוא הלב המרוקאי החם של כל מי של כל מי שנתקלנו בו, ממלצרים במסעדה ועד אח"מים. כולם דיברו בשבח ישראל והזכירו קהילה יהודית בת מאות שנים. ואכן, מרקש והדת היהודית שלובות זו בזו. במלאח, הרובע יהודי בעיר העתיקה שהוקם במאה ה־16 כדי להגן על היהודים, בין חנויות ירקות לדוכני תבלינים נגלים שלטי רחוב תלמוד תורה, שער רבי מרדכי בן עטר ובית הכנסת אלעזמה שנבנה בשנת 1492 על ידי מגורשי ספרד, ומוזיאון קטן הצמוד אליו.

בית הכנסת אלעזמה ממוקם בתוך ריאד, מבנה מסורתי ובמרכזו חצר | צילום: שרון בן דוד
בית הכנסת אלעזמה ממוקם בתוך ריאד, מבנה מסורתי ובמרכזו חצר | צילום: שרון בן דוד

בית הקברות היהודי הוא אתר חובה גם ללא מורבידיות שבינינו: שורות לא סדורות של מצבות מסוידות, זהות זו לזו, חלקן בנות מאות שנים. הצדיקים זוכים למתחם קבורה מהודר, והמדריך המליץ לכולנו להדליק נר לברכה, לא רק לרווקות. הדלקנו, כי בתקופת קורונה חיסון לא תמיד מספיק ואין כזה דבר יותר מדי מזל.

בית הקברות העתיק במרקש | צילום: שרון בן דוד
בית הקברות העתיק במרקש | צילום: שרון בן דוד

לאחר שסימנו וי על קצת רוחניות מגיע זמן השופינג. במבוך סמטאות השוק בעיר העתיקה במרקש כל אזור מוקדש למלאכה שונה: צעיפים, גלביות, שטיחים ועוד ועוד באזור שמוקדש לצביעת בדים וטווייתם (כולל הדגמת מינרלים שיוצרים כל צבע), רובע רקעי הנחושת שמסנוור בגופי תאורה, שולחנות וכלי הגשה ממתכת, אזור קולעי הקש שמייצרים תיקים יפהפיים וכך הלאה. וכמובן חנויות תבלינים שכמו יצאו מאגדת אלף לילה ולילה.

תבלינים ותרופות סבתא | צילום: שרון בן דוד
תבלינים ותרופות סבתא | צילום: שרון בן דוד

אפשר למצוא כאן הכול, מפפריקה וכורכום ועד תרופות טבעיות לכל מכאוב, כולל כאלו להגברת האון (גברי ונשי כאחד). בפינות הרחוב אפשר לראות נשים מבוגרות מפעילות אבן ריחיים ומפיקות מאגוזי ארגן שמן, שנחשב לאחד ממוצרי הדגל במרוקו. שמן ארגן משמש בסיס למוצרי קוסמטיקה, ובחנויות המוקדשות לו אפשר למצוא סבונים, קרמים ומגוון רחב של מוצרים.

אגוזי ארגן כתושים בדרך להפוך לשמן | צילום: שרון בן דוד
אגוזי ארגן כתושים בדרך להפוך לשמן | צילום: שרון בן דוד

יומיים במרקש הם טעימה על קצה המזלג. שתינו מיץ פירות בג'מע אל פנע, כיכר ססגונית ותוססת שהיא סמל העיר; חלפנו על פני הכותובייה, המסגד הגבוה ביותר במרקש; וביקרנו במוזיאון איב סן לורן ובגני מז'ורל – מתחם שכולו מחווה למעצב הצרפתי האיקוני ולהשראה שהוא שאב ממרקש, כולל חנות מזכרות שווה במיוחד עם תיקים מעוצבים במחירים שגם בת תמותה יכולה להרשות לעצמה. והערת אגב בנושא זה: המחירים במרוקו מצחיקים. בחישוב גס שקל אחד שווה כשלושה דירהם, ולשם השוואה תמורת בקבוק קולה בקיוסק תשלמי חמישה דירהם, כלומר פחות משני ש"ח. תיק קש קלוע הורס שנרכש כמתנה לחברה עלה 120 דירהם (43 ש"ח), וגלביה רקומה משגעת לחברה אחרת עלתה 250 דירהם (89 ש"ח). זה המקום להתפרע, להתמקח ולפוצץ את המזוודה.

הזדמנות לרענן את הבית | צילום: שרון בן דוד
הזדמנות לרענן את הבית | צילום: שרון בן דוד

כדי לראות מרוקו אחרת ולנקות את הראש לפני העונג הבא קפצנו ללילה במדבר ב-Agafay, שעה נסיעה ממרקש. White Camel Lodge נמצא פשוטו כמשמעו באמצע שומקום. דרך עפר משובשת מובילה אל מתחם שהמילה גלאמפינג קטנה עליו – אוהלים מפוארים מאובזרים במיטה הכי נוחה שפגשנו בטיול, מזגן, שירותים ומקלחת צמודים, ומרפסת תחת חופת הכוכבים. אם חיפשת התבודדות רומנטית – זה המקום, כ-250 דולר לילה לזוג. צעדים ספורים מהאוהל ממוקמת בריכת אינפיניטי שמשקיפה ממרום גבעה על עמק רחב ידיים. מי מהקבוצה שנשבה בקסמה עלה על בגד ים וצלל למים הקרירים. אחרים, חדורי שליחות עיתונאית, יצאו למסע טרקטורונים בנוף סוריאליסטי ב-50 גוונים של חול. החלטה קשה, לא נכחיש, אך דהירה בטרקטורון במדבר אינסופי תיזכר כחוויה חד פעמית.

גלאמפינג במדבר. The White Camel | צילום: שרון בן דוד
גלאמפינג במדבר. The White Camel | צילום: שרון בן דוד

בתחנה השלישית והאחרונה במסע שלנו למרוקו הגענו לאסווירה (Essaouira), עיר ציורית ושונה ממרקש בכל פרמטר. האוויר בה צונן יותר, הרחובות רחבים והאדריכלות אחרת (במאה ה-15 נשלטה אסווירה על ידי הפורטוגלים ונקראה מוגדור). יש בה רובע עתיק מוקף חומה ציורית שבסופי שבוע משמשת על תקן טיילת, ומהמסעדות שלחוף האוקיינוס האטלנטי עולים ניחוחות דגים בגריל.

חוף הים באסווירה | צילום: שרון בן דוד
חוף הים באסווירה | צילום: שרון בן דוד

המשותף לשתי הערים, ולמקומות רבים אחרים במרוקו, קשור לנקודה היהודית. באסווירה התקיימה קהילה יהודית מבוססת שסיפורה מוצג בבית ד'אקירה, מוזיאון שאותו יזם והציג בפנינו לא אחר מאשר אנדרה אזולאי, יועץ בכיר למוחמד השישי מלך מרוקו ויהודי גאה.

אנדרה אזולאי, יועץ בכיר למלך מרוקו, בבית הכנסת בבית ד'אקירה | צילום: שרון בן דוד
אנדרה אזולאי, יועץ בכיר למלך מרוקו, בבית הכנסת בבית ד'אקירה | צילום: שרון בן דוד

בין צילומים ישנים, פריטים עתיקים ותצוגות מולטימדיה תופס את העין צילום של סטלה קורקוס, מייסדת בית הספר הראשון לבנות יהודיות במדינה. קורקוס האמינה שנשים זכאיות להשכלה הרבה לפני שהמושג "העצמה נשית" נולד, ובמקום שבו לגברים הייתה המילה האחרונה. יותר ממאה שנים לאחר מכן מעמדן של הנשים במרוקו שונה, אם כי ההבדל בין המינים עדיין מורגש. נשים רבות עוטות רעלה וביגוד מסורתי אך לצדן צועדות צעירות באאוטפיט אופנתי (רשמי לפנייך את Menara Mall במרקש).

פראית ומסעירה. מרוקו | צילום: שרון בן דוד
פראית ומסעירה. מרוקו | צילום: שרון בן דוד

הדיכוטומיה הזו היא חלק מסוד הקסם של מרוקו. מסורת ומודרנה, ים ומדבר, בתים מטים ליפול וקלאב מד מפנק ברמה לא הגיונית נמצאים זה לצד זה. כתיירת נותר לך רק לבחור איזו מרוקו תרצי לראות, ועכשיו – כשמזג האוויר נעים והגיע זמן לחופשה שלך – כולה פרושה בפנייך מזמינה, פראית, מסעירה ומפנקת עד אין קץ.

טיסה ישירה באל על במהלך חודש אוקטובר למרקש וקזבלנקה: $499 
המדריך המקומי שליווה אותי והיה נהדר ממש: Abdelwahad Khayami +212-661-344135
הכותבת הייתה אורחת חברת אל על

>>> מלון "פרא" נפתח: האם הבאזז היה מוצדק?

מלונות נוספים במרוקו:



Booking.com