הפיצרייה הביתית שלכם

השיטות והטריקים להכנת פיצה בבית

88 שיתופים | 132 צפיות

 

אם יש טרנד שיהיה מזוהה עם חורף 2008-2009 זהו טרנד פיצת הגורמה. לא עוד בצק מדולדל, רוטב אדום שלא ראה עגבנייה טרייה מימיו, גבינה נחותה ותוספות עצובות מפחיות שימורים. הפיצריות החדשות מפיקות בסיסי בצק מתפצפצים עם או בלי רוטב עגבניות משובח ושלל תוספות של ירקות, בשר ופירות ים, והכל מחומרים איכותיים וטריים. הפאסט פוד האמריקאי-איטלקי הוא כבר לא ג'אנק כי אם אוכל אמיתי.

גם החזרה לבישול הביתי היא מגמה קולינרית שבאה עלינו לטובה בשנים האחרונות. עוד בטרם נחת עלינו המיתון, נראה כי הציבור הרחב גילה מחדש את המטבח. עם שלל תוכניות טלוויזיה העוסקות בבישול, ערוץ אוכל ואינסוף אתרי אינטרנט העוסקים באוכל ואירוח, אין שום בעיה לקבל הדרכה מדויקת בכל רגע להכנת כל מנה שתעלה בדעתכם. צריך רק לרצות להיכנס למטבח.

חוזרים הביתה

כנראה שהחיים, שהפכו מורכבים ומהירים יותר, החזירו אותנו לבסיס, לחיק המשפחה ולאינטימיות של המטבח הביתי. היכולת להחליט מה אנחנו מכניסים לגופנו ולהתאים את מזוננו לצורכי הבריאות שלנו, גם היא גורם חשוב במעבר לבישול בבית.

עם הידע והמצרכים שיש בידינו היום, אנחנו יכולים להכין במו ידינו אוכל צנוע אך משובח, בעל טעם עשיר אך עם אופן הכנה פשוט, לשלב את הטעם המוכר עם חדש, ולהשקיע בחומרים ובהכנה במידה המתאימה לנו. התייקרות מוצרי המזון והמיתון שנותן אותותיו, דוחקים לצמצם את ההוצאה על אוכל ומחזקים את התופעה.

שתי מגמות אלה מזמינות מאי פעם להכין פיצה בבית. זה ממש קל, טעים וכיפי. זה מחמם את המטבח ואת הלב, וזה יכול להפוך לאירוע משפחתי או חברתי כשמשתפים את הילדים או החברים בלישה, ברידוד, בציפוי ובאפייה. אין עונה מתאימה מהחורף לבילוי כזה במטבח, כשהתנור דולק וריח האפייה מתפשט בבית. בסופו של דבר יוצאים מהתנור מאפים שחומים עם ציפוי טעים שאנחנו בוחרים בעצמנו.

איך מכינים פיצה כמו בפיצרייה?

כדי שתצא פיצה משובחת באמת, כזו שכאילו יצאה מתנור אבן, פריכה מבחוץ ובעלת מרקם של לחם מבפנים, חשוב לשמור על כמה כללים:

משתמשים בקמח ללחם – אפשר בהחלט להשתמש בקמח לבן רגיל וגם בקמח מחיטה מלאה, אבל מומלץ להשתמש בקמח ללחם שנמצא כיום בכל סופר באגף הקמחים. זהו קמח בעל רמת גלוטן גבוהה מזו שבקמח לבן והוא מיועד למאפי שמרים. הגלוטן הוא חלבון שעם הלישה מתפתח לרשת אלסטית של סיבים שביניהם חללים. הרשת היא זו שנותנת למאפה את המרקם האוורירי שלו.

מקפידים על לישה ממושכת – רשת הגלוטן, זו שדואגת למרקם שיתקבל לבסוף, נוצרת בעת הלישה. כדי שזו תתפתח, יש ללוש את הבצק חמש דקות לפחות (מסתכלים בשעון) ועדיף שבע דקות.

אופים בתנור לוהט – אפייה בחום גבוה מקנה לבצק הפיצה את השילוב המוצלח של פריכות מבחוץ ומרקם אוורירי מבפנים. מומלץ להיעזר באבן שמוט אך אפשר גם בלי. שימו לב להוראות האפייה.

משדרגים עם תוספות משובחות – אחרי שמכינים בצק משובח, לא כדאי לוותר על איכות הציפוי – התוספות. זה יכול להיות רוטב עגבניות (שממש קל להכין), רוטב שמנת (אפילו יותר קל להכין), ואפשר גם בלי רוטב בכלל. לתוספות שמעל הרוטב אפשר לבחור בין ירקות טריים או צלויים, בשר או עוף מבושלים, נקניקים וגבינות.



שבלולי פיצת חצילים, עגבניות ומוצרלה

שבלולי פיצת חצילים, עגבניות ומוצרלה

שיטות לאפייה בבית

אבן שמוט – בתנאים אידיאליים, פיצה כמו גם פוקצ'ה, פיתה ומאפי בצק שטוחים אחרים נאפים אפייה קצרה בחום גבוה של 300 מעלות ואף יותר. התנור הביתי אינו יכול להגיע לחום כזה, ולשם כך נעזרים באבן שמוט. האבן שגודלה מותאם לתנור הביתי, אוגרת בתוכה חום רב. מניחים אותה בתחתית התנור במשך כחצי שעה לפחות לפני האפייה בחום תנור מקסימלי, ומאפשרים לה לאגור חום. מניחים את המאפה ישירות על האבן הלוהטת, והוא נאפה בתנאים הקרובים לאלו של תנור אבן. זמן האפייה קצר (כ-5-7 דקות), והמאפה מתקבל פריך מבחוץ ורך מבפנים. אנחנו השתמשנו באבן שמוט של רשת cookstore (במידות של 35*30*2.5 ס"מ ובמשקל 5 ק"ג. מחירה: 129 שקלים).

איך משתמשים באבן שמוט?

1. מכינים מגש מתכת או עץ שישמש להכנסת הפיצה לתנור ישירות על האבן. מניחים את האבן בחלקו התחתון של התנור (ישירות על הקרקעית) ומפעילים את התנור על חום מקסימלי.

2. לאחר חצי שעה, כאשר התנור חם והאבן לוהטת, מניחים את הפיצה (נוח יותר להשאיר את נייר האפייה אך אין צורך) על מגש המתכת או העץ, פותחים את דלת התנור ומחליקים את הפיצה על האבן בעזרת המגש.

3 אופים במשך 5-7 דקות עד שהשוליים משחימים. (זהירות, מפנים את האבן מהתנור רק לאחר שהתקרר).

אפייה ללא אבן שמוט

1 מכניסים לתנור תבנית אפייה ממתכת, גדולה דיה להכיל את הפיצה, ומפעילים על טמפרטורה מקסימלית.

2 כשהתנור מגיע לטמפרטורה גבוהה והתבנית לוהטת, מוציאים את התבנית ומעבירים את הפיצה עם נייר האפייה לתבנית.

3 מחזירים לתנור ואופים במשך כ-10 דקות עד שהשוליים שחומים.



ממש קל, טעים וכיפי. פיצה ביתית

ממש קל, טעים וכיפי. פיצה ביתית

טיפים להקפאת הבצק ולאפייתו

הקפאה ללא אפייה מוקדמת – מחלקים את הבצק המוכן לכדורים, עוטפים בניילון נצמד ומקפיאים. לקראת השימוש: מפשירים לטמפרטורת החדר (עדיפות להפשרה איטית במקרר), מתפיחים, משטחים, מצפים ואופים.

הקפאה לאחר אפייה חלקית – מקפיאים לאחר אפייה חלקית של כ- 4-5 דקות. מצננים, עוטפים בניילון נצמד ומקפיאים. לקראת השימוש: מוציאים, מצפים (אין צורך להפשיר) ומשלימים באפייה של כ-5 דקות, עד ששולי הפיצה מזהיבים.

הכנת פיצות לאירוח – כשמארחים מספר רב של אנשים לארוחת פיצות, מכינים את בסיסי הפיצות לפני שהאורחים באים, ואופים אותם חלקית עם או בלי אבן שמוט במשך כשלושת רבעי מהזמן הרגיל.

מצננים (בשלב הזה ניתן גם להקפיא ארוז בניילון נצמד) ומכינים את הציפויים. כשהאורחים באים, מלהיטים את התנור, מצפים את הפיצות (אפשר להזמין את האורחים לבחור את הציפוי) ואופים אותן בזו אחר זו במשך 3-4 דקות – עד שהציפוי מוכן ושולי הפיצה משחימים.

רעיונות טעימים לציפוי הפיצה

פיצה מרגריטה הכי בסיסית ומוכרת – מרכיבים מרוטב עגבניות, גבינת מוצרלה ובזיליקום.

פיצת פטריות ושמנת – פורסים 2-3 סוגי פטריות ומאדים במעט שמן זית עם שום כתוש. מתבלים במלח ופלפל לבן. מניחים את הפטריות על בסיס הפיצה ומעליהן רוטב שמנת (ראו מתכון פיצת בטטה ושמנת).

פיצת בצל, אנשובי וזיתים – פורסים בצל לטבעות דקות ומטגנים בשמן זית עד להזהבה קלה. מפזרים על הבצק את הבצל יחד עם רצועות אנשובי וזיתים שחורים.

פיצת חצילים קלויים וגבינה בולגרית – שורפים חצילים על אש גלויה או על גריל פחמים מכל הצדדים, עד שבשר החציל עשוי. קולפים ומניחים רצועות בשר חציל על בצק הפיצה. מתבלים בפלפל שחור ומפזרים גבינה בולגרית מפוררת.

פיצת קישואים וגבינת עיזים – פורסים את הקישואים ומערבבים בקערה עם 2-3 כפות שמן זית, תימין, פלפל שחור וקורט מלח. פורשים על נייר אפייה ואופים בחום גבוה עד להזהבה. מפזרים על בצק הפיצה ומניחים מעל פרוסות של גבינת עיזים.

פיצה מתוקה – מורחים את הבסיס בריבה, ריבת חלב או שוקולד למריחה. זורים על הפיצה (רצוי כ-2-3 תוספות בלבד, על מנת לא להעמיס): שוקולד קצוץ, מרשמלו, אגוזים, פירות חתוכים (כמו: בננה, תפוחים, אגסים, דובדבנים, מנגו), מרציפן קצוץ או חלבה מפוררת.

בצק לפיצה- מתכון בסיסי

כשר, פרווה

החומרים ל-4 פיצות בקוטר 30 ס"מ (או 10 פיצות אישיות):

  • 1 ק"ג (7 כוסות) קמח לחם או קמח לבן רגיל
  • 50 גר' שמרים טריים או 22 גר' (½2 כפות) שמרים יבשים
  • ¾2 כוסות מים פושרים
  • ½1 כף סוכר
  • ½1 כף מלח
  • 3 כפות שמן זית
  • קמח, לקימוח

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את השמרים, הסוכר ו-1 כוס מים בקערה. משהים כ-10 דקות עד שהשמרים תוססים.
  2. מערבבים את הקמח, תערובת השמרים ויתרת המים לתערובת אחידה. מוסיפים את המלח והשמן ולשים (או מערבלים במערבל חשמלי במהירות בינונית) כ-7 דקות עד שהבצק גמיש ונעים.
  3. מתפיחים את הבצק כחצי שעה עד שהוא מכפיל את נפחו.
  4. מחלקים את הבצק ל-4 כדורים. מניחים כל כדור על נייר אפייה מקומח ומרדדים אותו למשטח בעובי 1/2 ס"מ (או 1 ס"מ לקבלת פיצה עבה). משאירים שוליים עבים יותר.

הערה: לפיצה מחיטה מלאה מחליפים 1 ק"ג קמח לחם (או קמח לבן) ב-250 גר' (¾1 כוסות) קמח לחם או קמח לבן ו-750 גר' (5 כוסות) קמח חיטה מלאה. מכינים לפי הוראות המתכון הבסיסי.

 

חזרה למעלה



בצק לפיצה

בצק לפיצה

רוטב עגבניות קלאסי

כשר, קל, מהיר, פרווה

החומרים ל-4 פיצות בקוטר 30 ס"מ (או 10 פיצות אישיות):

  • 1 פלפלון צ'ילי (לא חובה)
  • 2 שיני שום, קצוצות
  • 8 עגבניות או קופסה (800 גר') של שימורי עגבניות שלמות, חתוכות גס
  • 1 כפית סוכר חום
  • מלח, פלפל
  • שמן זית

אופן ההכנה:

  1. מחממים בסיר מעט שמן זית ומטגנים את פלפלון הצ'ילי והשום, עד שהשום מזהיב.
  2. מוסיפים לסיר את העגבניות עם הנוזלים (אם משתמשים בעגבניות טריות מוסיפים 1/3 כוס מים) והסוכר, ומתבלים במלח ופלפל. מבשלים על אש בינונית במשך כ-20 דקות.
  3. מוציאים מהרוטב את הפלפלון וטוחנים במוט או במערבל מזון.

הערה: אפשר להוסיף 2-3 כפות אורגנו קצוץ, ריחן או כף אורגנו יבש.

 

חזרה למעלה

רוטב עגבניות טרי מהיר

כשר, קל, מהיר, פרווה

החומרים ל-4 פיצות בקוטר 30 ס"מ (או 10 פיצות אישיות):

  • 1 קופסה (800 גר') של שימורי עגבניות שלמות
  • 2 שיני שום, קצוצות
  • 1 כפית סוכר חום
  • מלח, פלפל
  • 2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

מעבירים את כל החומרים למעבד מזון ומעבדים בפולסים עד לקבלת רוטב אחיד.

טיפ: עגבניות שלמות משומרות עדיפות על החתוכות המשומרות וטעימות יותר, מכיוון שבקופסאות של העגבניות השלמות משתמשים בעגבניות ללא פגמים.

 

חזרה למעלה

פיצת בוקר במחבת

כשר, קל, מהיר, חלבי

כדי ליהנות מפיצה על הבוקר, מכינים יום קודם את הבצק והעגבניות ומאחסנים במקרר עד לבוקר ההכנה (הבצק יתפח גם במקרר). בבוקר, מוציאים את הבצק ברגע שקמים, כך שעד ההכנה הוא יתחמם קצת בטמפרטורת החדר.

החומרים ל-5 פיצות אישיות:

  • 5 עגבניות, חתוכות לפלחים
  • 1/2 כמות בצק פיצה בסיסי
  • מלח, פלפל
  • 5 ביצים
  • 200 גר' גבינת ברינזה, מפוררת
  • שמן זית

אופן ההכנה:

  1. מסדרים את העגבניות בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים מעט שמן זית, זורים מלח ופלפל ואופים במשך כ- 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד שקצות העגבנייה משחימים.
  2. מחלקים את הבצק לחמישה כדורים. מרדדים כל כדור למשטח בעובי של כ-1/2ס"מ ובקוטר של כ- 18 ס"מ. משאירים שוליים עבים יותר.
  3. משמנים בשמן זית מחבת טפלון (בקוטר 18-20 ס"מ) ומחממים על אש גדולה עד שהמחבת לוהטת.
  4. מעבירים את יריעת הבצק למחבת, מנמיכים לאש בינונית ומטגנים עד להזהבה.
  5. הופכים את משטח הבצק, ובזריזות שוברים עליו את הביצה ומניחים לצדה עגבניות וגבינה.
  6. מכסים ומטגנים עד שהביצה עשויה דיה והתחתית זהובה. מכינים כך את יתר הפיצות.

 

חזרה למעלה



פיצת בוקר במחבת

פיצת בוקר במחבת

פיצת בריאות

כשר, חלבי

החומרים ל-4 פיצות בקוטר 30 ס"מ (או 10 פיצות אישיות):

  • 4 פלפלים אדומים
  • שמן זית
  • 1 שן שום, כתושה
  • 1 חבילה (200 גר') עלי תרד
  • 1 כמות בצק פיצה מחיטה מלאה (ראו הערה לבצק פיצה במתכון הבסיסי לבצק פיצה)
  • 1 כמות רוטב עגבניות קלאסי
  • 1 חבילה (250 גר') גבינת ריקוטה
  • מלח, פלפל

אופן ההכנה:

  1. מסדרים את הפלפלים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים במשך 25 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. משאירים את הפלפלים בתנור עד שהוא מתקרר.
  2. קולפים את הפלפלים, מסלקים את הגרעינים וקורעים את הפלפלים לפיסות עבות.
  3. מחממים שמן זית ושום בסיר. מוסיפים את התרד, מנמיכים את האש ומכסים את הסיר ל-2-3 דקות עד שהתרד "נובל" מעט. מתבלים במלח ופלפל ושומרים בצד.
  4. מחלקים את הבצק ל-4 כדורים ומרדדים כל כדור על נייר אפייה מקומח לעיגול בקוטר 30 ס"מ ולעובי של 1/2-1 ס"מ. (או מחלקים ל-10 ומרדדים כל עיגול לעובי של 1/2-1 ס"מ).
  5. מכסים כל עיגול בצק פיצה ברוטב עגבניות ומפזרים מעל את הפלפלים, התרד וגושי גבינת ריקוטה.
  6. אופים לפי אחת משיטות האפייה המומלצות (לתת לינק לכותרת הביניים של שיטות לאפייה בבית).

 

חזרה למעלה



פיצת בריאות

פיצת בריאות

פיצת בטטה ושמנת אישית

כשר, חלבי

במקום רוטב עגבניות משתמשים ברוטב שמנת סמיך ומקבלים פיצה עדינה וטעימה.

החומרים ל-10 פיצות אישיות:

  • 5 בטטות בינוניות, קלופות ופרוסות
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה
  • 1 חלמון
  • מלח, פלפל לבן
  • 1 כמות בצק בסיסי
  • צרור עלי מרווה (אפשר להחליף את המרווה ברוזמרין)

אופן ההכנה:

  1. מניחים את פרוסות הבטטה בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מפזרים מלח ופלפל, מכסים בנייר כסף ואופים במשך כ-25 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד שהבטטות עשויות אך מוצקות.
  2. טורפים שמנת מתוקה, שמנת חמוצה, חלמון, מלח ופלפל לבן.
  3. מחלקים את הבצק ל-10 כדורים. מרדדים כל כדור על משטח מקומח לעובי של 1/2-1 ס"מ ומשאירים שוליים עבים.
  4. מעבירים את עיגולי הבצק לתבנית מרופדת בנייר אפייה. מניחים על כל משטח בצק פרוסות בטטה וכמה עלי מרווה, ויוצקים בעזרת כף מתערובת השמנת.
  5. אופים את הפיצות במשך כ-10 דקות בתנור שחומם מראש לחום מקסימלי, עד ששולי הבצק ופני המאפה מזהיבים.

 

חזרה למעלה



פיצת בטטה ושמנת אישית

פיצת בטטה ושמנת אישית

שבלולי פיצת חצילים ומוצרלה

החומרים ל-10 מנות:

  • 1/2 כמות בצק פיצה בסיסי
  • 1/2 כמות רוטב עגבניות קלאסי
  • 2 חצילים גדולים, פרוסים לאורכם לפרוסות בעובי 1 ס"מ
  • 150 גר' גבינת מוצרלה או עמק, מגוררת גס
  • 1 צרור עלי בזיליקום
  • שמן זית
  • מלח, פלפל

אופן ההכנה:

  1. מורחים את פרוסות החצילים בשמן זית משני צדדיהם, ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. ממליחים ומפלפלים ואופים במשך כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד שהחצילים עשויים וזהובים.
  2. מרדדים את הבצק למלבן באורך של כ-35 ס"מ, ברוחב של כ-25 ס"מ ובעובי של כ-3/4 ס"מ.
  3. מורחים את הבצק ברוטב עגבניות, מניחים את פרוסות החצילים, מפזרים גבינה מגוררת ומעליה עלי בזיליקום. מגלגלים לגלילה ומהדקים בעזרת הידיים.
  4. חותכים את הגלילה לפרוסות (שבלולים) בעובי של כ-2.5 ס"מ (לא משתמשים בקצוות הגלילה).
  5. מניחים את הפרוסות בתבנית זו לצד זו (הן יתפחו לגובה וימלאו את החלל) כשהצד החתוך כלפי מעלה.
  6. אופים את השבלולים במשך כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד שהשבלולים מוכנים ופניהם זהובים.

 

חזרה למעלה

 

מתוך: מגזין דרך האוכל

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה