להיות משפחה גדולה מהחיים: אומנה – המדריך המלא

מאות ילדים וילדות ממתינים וממתינות למשפחת אומנה קבועה | צילום: gettyimages
מאות ילדים וילדות ממתינים וממתינות למשפחת אומנה קבועה | צילום: gettyimages

מה זה אומר להיות משפחת אומנה? מה ההבדל בינה לבין אימוץ? איך אפשר להתחיל את התהליך ולמי זה מתאים? אומנה יכולה לשנות חיים ולפתוח את הלב - הנה כל התשובות לשאלות שאולי רציתן לדעת

88 שיתופים | 132 צפיות

האם אתם מתאימים להיות משפחת אומנה? כולנו מכירים את המדריכים השונים שמסבירים איך אפשר לבנות משפחה באמצעות הורות משותפת, פונדקאות או טיפולי פוריות. אבל כשזה מגיע לאומנה, הנושא נותר פחות מדובר, למרות חשיבותו העצומה. מה זה אומר להיות משפחת אומנה? מה ההבדל בינה לבין אימוץ? איך בכלל מתחילים את התהליך ולמי זה מתאים? התשובות לשאלות שרציתן לדעת במדריך הבא.

>> בייבי בלוז: יש דרך להקל על הכאב וללמוד לאהוב את הילד שלך

כיום יש בישראל כ-4,600 משפחות אומנה המטפלות בכ-5,500 ילדים, ועדיין ישנם מאות ילדים וילדות שממתינים וממתינות למשפחת אומנה קבועה. אומנה היא אחד הנושאים החשובים והנדרשים ביותר, אך היא נותרת לרוב מחוץ לשיח המרכזי על הורות והקמת משפחה, במיוחד בהשוואה לדרכים אחרות, כמו אימוץ או פונדקאות. המדריך הבא נועד לענות על כל השאלות, ולהסביר איך אומנה יכולה לשנות חיים, גם של משפחת האומנה, וגם של ילד או ילדת האומנה.

החלטה משנה חיים. משפחת אומנה | צילום: אילן שכטר
החלטה משנה חיים. משפחת אומנה | צילום: אילן שכטר

מהי בכלל אומנה?

אומנה היא סידור חוץ ביתי וזמני לילדים שהוצאו מביתם על רקע מצבי סיכון: ילדים שהוצאו מבתיהם זקוקים לבית ולמשפחה ומשודכים למשפחות שעוברות תהליך של אבחון והכרה. המשפחות האלו מקבלות את הילדים כאחד מילדיהן. הן מקבלות תמיכה, קצבה וליווי על ידי ארגון האומנה לאורך כל זמן שהות הילד או הילדה במשפחה.

מי יכול להיות משפחת אומנה?

כמעט כל משפחה יכולה להפוך למשפחת אומנה, בתנאי שהיא עוברת בהצלחה תהליך בדיקה והערכה. האומנה פתוחה למגוון רחב של משפחות, מכל קבוצות האוכלוסיה – זוגות נשואים עם או בלי ילדים, הורים יחידניים, זוגות חד מיניים ואף רווקים ורווקות. עם זאת, ישנם תנאי סף שנועדו להבטיח את טובת הילד ואת הצלחת התהליך. בין התנאים נמנים גיל ההורים (מעל 25 אך לא מעל 55, או עד גיל 43 במקרה של תינוק), מצב בריאותי – פיזי ונפשי – תקין, הכנסה יציבה ותנאי מגורים מתאימים. מה שבאמת חשוב הוא היכולת להעניק לילד סביבה יציבה, תומכת ואוהבת.

פתרון זמני אבל משמעותי. משפחת אומנה | צילום: Gettyimages
פתרון זמני אבל משמעותי. משפחת אומנה | צילום: Gettyimages

ההבדל בין אומנה לאימוץ

אומנה בהגדרתה היא פתרון זמני, לעומת אימוץ שהוא תהליך קבוע. חזרת הילד להוריו הביולוגים והפרידה האפשרית הן התרחשויות אפשריות שכל משפחה שמתחילה בתהליך מבינה ומקבלת על עצמה. ברוב המקרים, תוך כדי שהותו של הילד במשפחת האומנה, הוא שומר על קשר עם הוריו הביולוגיים או עם קרובי משפחה אחרים. הקשר הזה חשוב מאוד להתפתחות הילד ולאפשרות שלו להשתלב בחזרה במשפחה הביולוגית, ולכן משתדלים לשמר אותו, כל עוד הדבר בטוח עבורו. עם זאת, במקרים מסוימים, הילד יכול להישאר באומנה גם שנים ארוכות, ולעיתים גם עד גיל 18, אם ההורים הביולוגים לא עוברים תהליך שיקום ואינם כשירים לגדלו. אימוץ לעומת זאת, הוא תהליך קבוע שבו הילד הופך לחלק ממשפחה חדשה לצמיתות. במקרה של אימוץ, ניתק הקשר המשפטי עם ההורים הביולוגיים, והילד מקבל מעמד מלא במשפחה המאמצת, כולל שינוי שם משפחה.

ההבדל בין אומנה רגילה לאומנת חירום

אומנה רגילה היא מסגרת עבור ילד שהוצא מביתו וזקוק למשפחת אומנה לתקופה שאינה מוגדרת מראש, עד שהוריו הביולוגיים יוכלו, אם בכלל, לשוב ולטפל בו. לעומת זאת, אומנת חירום מיועדת למצבים דחופים בהם ילד זקוק לבית בטוח באופן מיידי. משפחת קלט חירום היא משפחה שעברה הכשרה מיוחדת לקליטת ילדים במצבי חירום וסכנה. שהות הילד באומנת חירום היא לרוב קצרה, נמשכת מספר שבועות ועד שלושה חודשים, עד למציאת משפחת אומנה קבועה.

משפחות האומנה מקבלות ליווי מקצועי ותמיכה כלכלית | צילום: באדיבות א.ד.נ.מ
משפחות האומנה מקבלות ליווי מקצועי ותמיכה כלכלית | צילום: באדיבות א.ד.נ.מ

ליווי מקצועי ותמיכה

המשפחות לא לבד בתהליך – הן מקבלות ליווי מקצועי ותמיכה לכל אורך כל תקופת שהות הילד במשפחתן. הליווי כולל הדרכה והנחיה, מענה טיפולי, וסיוע במיצוי הזכויות של הילד והמשפחה. מערך האומנה מורכב מצוות מקצועי בעל הכשרה בתחומים, כמו עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, רפואה וחינוך, והם נמצאים שם כדי לוודא שהילד והמשפחה מקבלים את התמיכה הטובה ביותר לאורך כל הדרך.

תהליך בירוקרטי מורכב, אבל קצר

התהליך מרגע ההחלטה להגיש בקשה להיות משפחת אומנה ועד רגע קבלת ילד או ילדת האומנה כולל הרבה שלבים, אך מדובר בתהליך קצר יחסית, של כמה חודשים לכל היותר. התהליך מתחיל בפנייה לארגון אומנה, דרכו מגישה המשפחה בקשה. לאחר מכן, כל בני המשפחה הפוטנציאלית עוברים מפגשי אבחון בבית, הכוללים שאלות אישיות ושיחות עם אנשי מקצוע. תהליך זה נמשך כשלושה חודשים. בשלב הבא ובמידה והמשפחה המועמדת אושרה כמשפחת אומנה, נעשית התאמה מדויקת בין הילד/ה המיועד למשפחה, בהתאם לצרכים והיכולות של שני הצדדים. הארגונים מוודאים שהמשפחה תקבל את הילד המתאים ביותר עבורה ועבורו".

תמיכה כלכלית

משפחות אומנה מקבלות תמיכה חודשית ממשרד הרווחה כדי לכסות את צרכי הילד, ובנוסף המשפחות מקבלות תמיכה כדי לממן הוצאות של מזון, בגדים, חוגים וטיפולים רפואיים. התמיכה ממשרד הרווחה נעה בין 1,600 ל-5,800 ש"ח לחודש, בהתאם לצרכי הילד ולסוג האומנה.

החלטה משנת חיים

אומנה היא תהליך מיוחד מאוד לשני הצדדים – הילד, שאיבד כל אמון בסביבה, מקבל את ההזדמנות לחיים טובים יותר, לחום ולאהבה, והמשפחה שמקבלת אותו – פותחת את הלב ואת הבית, וזוכה ללמוד צורה חדשה לאהבה.

נוגה חיות, מנהלת חטיבת האומנה בארגון א.ד.נ.מ | צילום: מיכה בריקמן
נוגה חיות, מנהלת חטיבת האומנה בארגון א.ד.נ.מ | צילום: מיכה בריקמן

הכותבת נוגה חיות היא מנהלת חטיבת האומנה בארגון א.ד.נ.מ | משרד הרווחה וארגון א.ד.נ.מ – בית למשפחות ולילדי אומנה, מחפשים בימים אלו משפחות נוספות שיוכלו לספק בית חם ותומך לילדים ונוער בסיכון ברחבי הארץ. משפחות המעוניינות לקבל פרטים נוספים ולהצטרף לתהליך מוזמנות ליצור קשר לקבלת מידע נוסף במספר: 4651*