עבר מפואר, הווה לוהט: הדירה התל אביבית שקיבלה חיים חדשים

איך משמרות את הקסם ההיסטורי, פותחות את החלל ומכניסות סטייל עדכני? הדירה התל אביבית הזו עברה שיפוץ יסודי - עם פתרונות חכמים, נגיעות צבע מדויקות והרבה שיק. התוצאה: חלום עירוני בהתאמה אישית
הדיירים
זוג צעיר, הוא איש הייטק, היא אשת אקדמיה + כלבה.
>> "דופמין דקור" – הטרנד שמכניס את השמחה הביתה
הבית
דירה בשטח של 96 מ"ר, עם שתי מרפסות קטנות (4 מ"ר כל אחת) היוצאות מהסלון ומהמטבח, ממוקמת בבניין לשימור ברחוב נחמני בתל אביב. הבניין, שנבנה בשנת 1934 בסגנון הבינלאומי, תוכנן על ידי המהנדס שלמה פנרוב ועבר שימור מקיף בשנת 2019 על ידי משרד האדריכלים רועי פישר לבנטון. במסגרת תהליך השימור נוספו לכל הדירות שני חדרים, כולל ממ"ד. הבניין מתאפיין באלמנטים אדריכליים בולטים של התקופה, ובהם מסות בנויות, גרם מדרגות מרכזי עם חלון טרמומטר, מרפסות מעוגלות בחזית הראשית והימנעות מקישוטים. הדירה ממוקמת בקומה השנייה מתוך שלוש, נהנית משלושה כיווני אוויר, וכוללת ארבעה חדרים: שלושה חדרי שינה (ביניהם יחידת הורים עם מקלחת ושירותים), חדר רחצה כללי, סלון ומטבח.

התכנון
בני הזוג הגיעו למעצבת חן שדמי לאחר שביקרו בפרויקטים קודמים שלה, שהוצגו באירועי "בתים מבפנים". הם התחברו אליה ולשפת העיצוב שלה, וחיכו לרגע שבו תהיה להם דירה משלהם כדי לשכור את שירותיה (ובמאמר מוסגר – זו הזדמנות לעדכן על אירוע "בתים מבפנים" הקרוב, שיתקיים בסוף השבוע של 15–17 במאי).
הדירה ממוקמת בבניין שעבר שימור בשנת 2019, ובמסגרתו נוספו לה שני חדרים, כולל ממ"ד. כתוצאה מכך, הדירה כוללת שני סוגי חלונות – אלה ששומרו ואלה החדשים, שהתווספו עם הרחבת המבנה. במקביל לעבודות השימור והתמ"א, הדירה עברה בעבר שיפוץ יסודי שהסיר ממנה כמעט כל זכר לאופייה המקורי, למעט האלמנטים ההכרחיים. השיפוץ גם הפך את המרפסות היפהפיות לבלתי נגישות, לאחר שהותקנו בהן מנועי המזגנים החדשים. בנוסף, אי גדול שהוצב באזור פינת האוכל חסם את הגישה למרפסת ולסלון, ובאזור המסדרון הונמכה תקרה – ששופצה והוסרה יחד עם המסדרון שבוטל לחלוטין.
השיפוץ הנוכחי היה תהליך מורכב במיוחד: מעבר לאתגרי השיפוץ בדירה עורפית בתל אביב ללא חניה ברחוב, העבודה בבניין לשימור הציבה מגבלות נוספות, ובהן חוסר אפשרות להשתמש במנוף. כתוצאה מכך, כל חומרי הבנייה הועלו ידנית באמצעות מעלית חיצונית, שהגיעה רק עד חצי קומה מעל הדירה.
דירה בבניין לשימור בתל אביב | עיצוב פנים: חן שדמי, צילום: שי אפשטיין
אחת הבקשות המרכזיות של בני הזוג מהמעצבת חן שדמי הייתה להשמיש מחדש את המרפסות, תוך שילוב צמחייה ומערכת השקיה מובנית. העברת מנועי המזגנים לגג הייתה משימה טכנית מורכבת, במיוחד בבניין לשימור, אך לבסוף נמצא לכך פתרון.
בנוסף, המרפסות דרשו עבודות איטום והנמכת מפלס הרצפה, לאחר שמים שחדרו פנימה גרמו לנזקים, כולל הרס הדלתות המקוריות. הדלתות שופצו – פתרון שהיה יקר, אך זול משמעותית מהחלפתן בדלתות חדשות בהתאמה למראה המקורי. שדמי הפכה את התריסים לחשמליים, החליפה את כיסוי התריס ואת הפרזול, ודאגה שהכול ייצבע בגוון המדויק, תוך שמירה על השפה העיצובית של הדירה. גם ספי החלונות מאבן מולה הוחלפו בחדשים, שנעשו בהשראת המקוריים—עם ספי מתכת חיצוניים וספי אבן בפנים.

בקשה נוספת של בני הזוג הייתה לשמור על מספר החדרים בדירה, אך לפתוח אותה ככל האפשר. בבניינים לשימור, לרוב אין ויטרינות, והחלונות הקטנים מגבילים את התכנון. בנוסף, השטח שהתווסף לדירה במסגרת השימור, כולל הממ"ד, יצר אתגרים נוספים שהגבילו את אפשרויות העיצוב.
העיצוב
הקונספט העיצובי שם דגש על החזרת העטרה ליושנה – הסרת כל התוספות שצמצמו את השטח והתנועה בדירה, ויצירת מרחב פתוח, מואר ונטול חסימות. הסגנון שנבחר צעיר, בהיר ואוורירי, עם נגיעות צבעוניות ששולבו באופן מדוד: איזון בין אהבתו של בן הזוג לצבעוניות לבין העדפתה של זוגתו למראה מאופק יותר.
לבני הזוג אוסף אמנות שהשתלב באופן טבעי בדירה, לצד רהיטים שהגיעו איתם כמו ספת To Go בגוון כחול-ירקרק, ופריטים שהתווספו בעיצוב החדש, דוגמת שידת המדיה האייקונית של USM בגוון ירוק שנקנתה בהביטאט.
מכיוון שהדירה עורפית וללא מרפסת גדולה עם ויטרינה מכניסת אור, בוטל המסדרון והוסר הקיר שהפריד בין חדרי השינה לאזור הציבורי. כך, כשדלתות החדרים פתוחות, האור החודר דרכן מחזק את התאורה הטבעית באזור המרכזי. הדירה כולה נצבעה בלבן, כולל התקרה וגופי התאורה שבה, כדי להדגיש את גובה החלל. כל ההתרחשות העיצובית מתקיימת בשליש התחתון של הדירה, כאשר גם מנורות הקיר ויצירות האמנות מוקמו נמוך יחסית. רק שני גופי תאורה יורדים מהתקרה: האחד מינימליסטי עם קריצה צבעונית מעל פינת הקפה, והשני – גוף תאורה וינטג'י מעל פינת האוכל.
בני הזוג, שמתאמנים לעיתים קרובות, צברו לא מעט ציוד ספורט וציוד נוסף לכלבה. כדי למנוע עומס ויזואלי של ארונות גבוהים, תוכנן עבורם ספסל אחסון פונקציונלי, המשמש גם לישיבה וגם להפרדה ויזואלית בין הסלון לחדרים, ובו מקום ייעודי לתיקים גדולים, ציוד ספורט, נעליים ופריטים נוספים.


המטבח תוכנן על קיר אחד, אך בניגוד לסטנדרט המקובל של 60 ס"מ עומק, כולו – כולל הארונות הגבוהים – נבנה בעומק של 75 ס"מ. כדי להוסיף שטח אחסון נוסף ומשטח פונקציונלי להנחת פריטים, שולבה שידה פינתית. אמנם היא ממוקמת מעט מרוחק יותר בשל דלת היציאה למרפסת, אך הפשרה הזו מתגלה כפרקטית לחלוטין, והיא מהווה חלק אינטגרלי מהמטבח – כולל משטח שיש תואם. שידה נוספת, הממוקמת בצד הנגדי, משמשת כשידת כניסה, תוך שמירה על אחידות עיצובית ופונקציונליות מקסימלית.


בקשה נוספת של הלקוחות הייתה ליצור מקום ייעודי לתליית כביסה – פתרון שאינו קיים לרוב במבנים מסוג זה. לשם כך, נוצלה נישה בחדר הרחצה הכללי, שבה שולבו מתלים מתקפלים לצד מכונת הכביסה, כך שהפתרון נוח, קומפקטי ומשתלב היטב במרחב.







אתר המעצבת, אינסטגרם של המעצבת נגרות אומן כולל נגרות מטבח רוברט בר און | שימור פתחי עץ פלד ווד | פרקט, ריצופים וחיפויים מודי קרמיקה | תאורה לסרי תאורה | תאורת וינטאג' מעל פינת האוכל רפאל מידסנצ'ורי | כורסת TOGO ושידת מדיה USM בסלון הביטאט | ריהוט נוסף כללי בדירה ובמרפסת טולמנ'ס, Idana