איך תבחרי את הקריירה שמתאימה לך? המדריך המלא

צילום מסך מהסדרה "מד מן"
צילום מסך מהסדרה "מד מן"

המטרה: לבחור קריירה, האמצעי: להבין איזו עבודה נכונה עבורנו. עשינו חשבון נפש ויצאנו לבדוק איך עונים על השאלה: מה תרצי לעשות כשתהיי גדולה?

88 שיתופים | 132 צפיות

הידעת, מקור המילה "קריירה" הוא בצרפת במאה ה־16 ומשמעותה היא ריצה במהירות גבוהה במסלול מסוים, לרוב של סוסי מירוץ. רק בסוף המאה ה־19 התגלגלה המילה למשמעות שאנחנו מכירות כיום, שהיא, בגדול, "מה את הולכת לעשות עם החיים שלך?". יש את זה ביותר מלחיץ?
אז גם אם לחלקנו המירוץ לקריירה רק מתחיל, וגם אם רק עצרנו לריענון – כדאי שבכלל נבין איך לבחור את המסלול הנכון. פנינו לאורלי צדוק, לשעבר הפסיכולוגית הראשית של שירות התעסוקה וכיום בעלת מכון לתכנון וייעוץ קריירה, כדי לגלות מה אנחנו רוצות לעשות ב־10, 20 או אפילו 30 השנים הבאות.

"נתחיל מזה שהתפיסה הזאת לא כל כך אקטואלית", היא אומרת. "העולם מאוד השתנה והשינויים קורים בכזאת תכיפות שאי אפשר באמת לתכנן כל כך רחוק".
אז זאת לא החלטה כל כך קולוסאלית? יופי, נרגענו.
"זאת החלטה מאוד משמעותית וחשובה, אבל צריך לקחת בחשבון שמה שאני רוצה בגיל 20 או 30 ו־40 הוא לא בהכרח מה שארצה לעשות עוד עשר או 20 שנה מאוחר יותר. יש לכך כמה סיבות: הסיבה הראשונה היא שהעולם משתנה, ואם, למשל, הייתי סנדלרית בעבר, אז היום ככל הנראה תהיה לי פחות עבודה. הסיבה השנייה היא שגם אני בעצמי משתנה. דברים משתנים כתוצאה מנסיבות החיים, בטח אצל נשים שרוצות לשלב אימהות וקריירה".

"צריך להתבונן היטב גם החוצה וגם פנימה. החוץ משתנה כיום מאוד מהר, יותר מאשר בעבר", אן האת'ווי בסרט "השטן לובשת פראדה" | צילום מסך מהסרט
"צריך להתבונן היטב גם החוצה וגם פנימה. החוץ משתנה כיום מאוד מהר, יותר מאשר בעבר", אן האת'ווי בסרט "השטן לובשת פראדה" | צילום מסך מהסרט

 

איך אפשר לקחת בחשבון את השינויים האלו כשבוחרים קריירה?
"צריך להתבונן היטב גם החוצה וגם פנימה. החוץ משתנה כיום מאוד מהר, יותר מאשר בעבר. גם הפנים משתנה אבל לאט יותר. כלומר, הרגש, האישיות והזהות שלנו לא משתנים. למשל, אנשים שאוהבים לעבוד בחברת אנשים לא יתחילו פתאום לאהוב מכונות. הרי גם אם, לדוגמה, עבדתי בעבר בניהול אנשים ועכשיו אני רוצה לעבוד בלייעץ להם – המהות היא עדיין סביב אנשים. היא לא באמת משתנה בצורה רדיקלית".

איך אני יכולה לגלות מה המהות שלי?  מה זה בכלל אומר?
"אני צריכה לברר עם עצמי – מה הכישורים שלי? במה אני טובה? מה הנטיות שלי? מה אני אוהבת ונהנית לעשות? מה הערכים שלי? מה מאפיין את האישיות שלי? הרבה פעמים מדובר בקונפליקטים, זה לא כל כך פשוט. כמובן שיש נתונים נוספים שצריך להביא בחשבון כמו השכלה, מצב בריאותי והסביבה. כשאני מקבלת החלטה שמבוססת על המהות האותנטית שלי, היא מחזיקה מעמד לפרק זמן ארוך יותר ופחות מובילה לשחיקה. אני אוהבת לדמות את הסיטואציה הזאת להופעה של תזמורת ג'אז שבה כל פעם כלי נגינה אחר זוכה לסולו על הבמה. ככה גם אצלנו, אנחנו מורכבים מדברים שונים ומדי פעם, בתקופות שונות בחיים, יש רצון או שאיפה חדשים שמתבלטים יותר מאחרים".

עבודה מועדפת

הקושי והלבטים בבחירת קריירה עשויים ללוות אותנו בשלבים שונים בחיים. גם בשלב שבו לכאורה אנחנו אמורות להיות מגובשות ולדעת מה אנחנו רוצות לעשות כשנהיה גדולות. לפעמים החיים מקבלים טוויסט לא צפוי, הנסיבות משתנות או שפשוט הרצונות והשאיפות שלנו הם כבר לא אלה שהיו פעם.

מה קורה אם בחרתי מקצוע ואחרי מספר שנים גיליתי שהוא לא מתאים לי? לעשות הסבה מקצועית זה יקר!
"תלוי איפה ובאיזה תחום. המדינה עוזרת להמון גופים, בין אם אלה קורסים, השתלמויות או מלגות. לעשות הסבה מקצועית זה בכלל לא דבר רע, בטח שלא בעולם של היום. תשווי את זה לזוגיות – למישהו שאת מתאהבת בו, מתחתנת איתו, חושבת שיהיה לכם הכי טוב בעולם ובסוף מסתבר שלא. אז מה, עכשיו את צריכה להיתקע איתו במשך 30־40 שנה ולסבול? היו דברים שהתאימו בתקופה מסוימת ועכשיו הם כבר לא מתאימים".  

איך אבין איזו קריירה תתאים לי בפרק ב'?
"אחרי פרק א' את נמצאת במקום טוב יותר ובהיר יותר בכל הנוגע למה שאת אוהבת לעשות וממה את מוכנה להיפרד ולהשאיר מאחור. הסיטואציה בחיים היא אולי שונה פתאום, אבל הכלים לא משתנים. במצב כזה צריך שוב להיכנס פנימה ולשאול במה אני טובה, מה אני אוהבת לעשות ומה לא, מה אני רוצה לפתח, מה אני רוצה לתת במרחב האישי – כלומר, המשפחה, ומה אני רוצה לתת במרחב הציבורי – כלומר, העבודה. פרק ב' טומן בחובו את הכוח לגבש זהות וזה נהדר".

צדוק מדגישה שצריך להצטייד בסבלנות. "הסבה לוקחת זמן. זה כמו היריון – צריך לקבל את העובדה שמדובר בתהליך שיכול לקחת שנה, ולפעמים שלוש וארבע שנים עד שנלד את עצמנו מחדש בשוק העבודה. לפעמים זה כרוך בהכשרה מיוחדת או ברכישת מיומנויות חדשות שאין לנו".

איך נימנע מלחזור על טעויות העבר?
"יש יותר ממסלול קריירה אחד וגם בטעויות יש היגיון. אל תמהרי לשנוא את טעויות העבר כי יש דברים שגילית על עצמך ולא היית מגלה בדרך אחרת. אפילו לא צריך לקרוא להן טעויות, הן פשוט חלק מהדרך".  

"העולם מאוד השתנה והשינויים קורים בכזאת תכיפות שאי אפשר באמת לתכנן כל כך רחוק", צילום מסך מהסדרה "מד מן"
"העולם מאוד השתנה והשינויים קורים בכזאת תכיפות שאי אפשר באמת לתכנן כל כך רחוק", צילום מסך מהסדרה "מד מן"

שישה טיפים מעשיים לבחירת קריירה

הקפידי לשאול את עצמך: מה הכישורים שלי? מה הנטיות שלי? מה אני אוהבת ונהנית לעשות? מה הערכים שלי? מה אני רוצה לפתח בעצמי? מה אני רוצה לתת לעולם? השאלות האלה יעזרו לך להתמקד ולחסוך זמן יקר שהיה מתבזבז על עיסוק שלא מתאים לך.

היחשפי לתחומי עיסוק חדשים: נסי להתעניין במקצועות שונים, לקרוא בנושא בעיון, לחפש ידיעות או מקורות רלוונטיים בגוגל ולצפות בכתבות העוסקות בתחום שבו את מגלה עניין.

ערכי בירור יסודי ושאלי אנשים בתחום: איך נראה סדר היום? מה היא ההשכלה שצריך בשביל לעסוק בכך? מהו אופק הקידום? כמה מרוויחים? האם יש תפקידים דומים או מקבילים בתחום? בקיצור, השקיעי זמן במחקר.

אל תשאלי אנשים: "האם אתה ממליץ?" או "האם את נהנית?", כי אלה שאלות סובייקטיביות. תמיד תזכרי שמה שמתאים לאנשים מסוימים לאו דווקא יתאים לך.

בבחירת לימודים אקדמאיים: דאגי להתעניין, לראיין סטודנטים בתחום, לפתוח סילבוס של לימודים ולראות אם התחומים הנלמדים מושכים אותך, אם החומר נשמע מעניין ואם את רוצה לקרוא עוד. אם איבדת עניין כבר בשלב הזה, כנראה שזה לא מסלול הקריירה שאת צריכה לצעוד בו.

נסי להיות "צל" של מישהו בתחום שמעניין אותך. זאת יכולה להיות דודה של חברה, קולגה של אימא וזה יכול להיות השכן מהקומה מתחת – העיקר שיעסקו במקצוע הרלוונטי. השתדלי ללוות אותם במקום העבודה במשך מספר ימים בשביל להתרשם משגרת העבודה. לפעמים מה שנשמע טוב על הנייר נראה אחרת לגמרי במבחן המציאות, ולהפך.