מהפכה במטבח: כללי נירוסטה לעיצוב החלל הכי חשוב בבית
המטבח הוא כבר מזמן לא רק המקום שבו אנחנו מבשלות, אלא אזור שאפשר להעביר בו זמן איכות משפחתי. אז רגע לפני החגים והעמדת הסירים, אספנו את כל החידושים בתחום, וטיפים עיצוביים שעושים חשק לבשל
אם גם את מתכננת לשדרג את המטבח הביתי רגע לפני החגים, כדאי שתכירי את הטיפים שיסייעו לך לתכנן מטבח אפקטיבי, נוח ונעים, כזה שמלבה את החשק לבשל.
>> מרחב מוגן ומעוצב: חדרי הממ"ד הביתיים הכי יפים
כתבו עליו כבר הכל: הוא הציר החשוב והמרכזי ביותר בסביבת המגורים שלנו, אנחנו לא רק מבשלות בו, אלא מבלות בו זמן איכות משפחתי ובד בבד, הוא ללא ספק החלל הכי מושקע בבית הישראלי. לרגל סוף הקיץ, ועונת החגים שכבר ממש מעבר לפינה, ביקשנו לברר עם מומחות ומומחים בענף המטבחים, מה הם הדברים שמומלץ לבחון רגע לפני שנבחר מטבח חדש, וכן, לגמרי מדובר באחת ההשקעות הכלכליות המשמעותיות שתבצעו בבית.
חומרים חדשים, טכנולוגיות מתקדמות וסילואטות מפתיעות הם רק חלק מהחידושים, שמציעות בימים אלה חברות המטבחים ומסתמן שלמרות שנדמה שכבר ראינו הכל, המטבחים החדשים צפויים להפתיע ובגדול. אבל לפני שאת מתפתה לבחור את הצורניות המועדפת ואת הגימורים, חשוב לעצור לרגע ולבחון טוב טוב מה תהיה קונסטלציית העבודה המושלמת עבורך. בפועל, אסתטיקה היא תמיד נגזרת של פרקטיקה, בטח ובטח כשמדובר בחלל הפעיל ביותר בבית.
מגירות שקופות ומטבחים מרחפים
יעל מוסקוביץ, סמנכ"לית השיווק ומבעלי ניגא שף For Home, סבורה שבתכנון מטבח, הפרקטיקה היא הראשונה במעלה. "יש לא מעט מותגים בתחום שמציעים פתרונות אחסון פנטסטיים לטובת העניין: מגירות שקופות עד לגובה של 1.5 מטר, שמאפשרות לראות בקלות את התכולה, ומעליהן יחידות מדפים, שניתן לאבזר בסלסלות רשת מנירוסטה בהן ניתן לסדר את הפריטים בצורה נוחה ונגישה".
ניקיון המטבח גם הוא עניין קריטי, במיוחד עבורנו הישראלים. הצוקל (הפס הרציף שמסתיר את הרווח בין הריצפה לארונות עצמם) נתפס כאחד האזורים הנסתרים בחלל הפעיל – ובכן, למי שטרם ניסתה לפרק אותו, נגלה שמאחוריו מסתתרים לא רק אבק, אלא גם המון חרקים מתים: "זאת אחת הסיבות שבגללן מטבחים מרחפים הפכו לפופולריים בשנים האחרונות", מוסיפה מוסקוביץ. "הם מותקנים בגובה של 20 ס"מ מהרצפה, מה שמקנה לעיצוב מראה מאוד מאוורר וניתן לנקות את האזורים בקלות".
גאדג'טים ומשטחי עבודה ורסטיליים
יש גם חדשות בגזרת הגאדג'טים, שמהווים פתרון ארגונומי אמיתי ומאפשרים למשטחי העבודה להישאר פנויים לטובת העבודה השוטפת: "דוגמה לכך הם כיריים שמגיעים בגרסת מבערי גז, או אינדוקציה", ממשיכה מוסקוביץ. "הם יושבים על המשטח אך במנותק ממנו, כך שניתן להרים אותם ב-90 מעלות ולהקצות את האזור שהתפנה לטובת עבודה. בנוסף, קיימים מגוון אביזרים שמתלבשים על הכיור והופכים אותו למשטח עבודה לכל דבר – אם זה משטחי עבודה מעץ בוצ'ר, או מאוקלון, או לחילופין, מסננות מובנות שמתלבשות על הכיור ובהן ניתן לשטוף ירקות או דגים. גם את פחי האשפה אפשר לשלב בתוך המשטח וזהו פתרון היגייני, פרקטי ונגיש".
ומה בגזרת החומרים? לדברי מוסקוביץ, הנירוסטה הוא מהבולטים שבהם בשנים האחרונות: "מדובר בחומר עמיד, שאין לו בלאי, ומשתלב בצורה יפה ואסתטית עם חומרים כמו אבן ועץ", היא מסבירה, "השילוב ביניהם מקנה למרחב הציבורי הפתוח מראה חמים ונעים לעין. הנירוסטה משמשת לא רק ליצירת משטחים שניתן להניח עליהם תבניות וסירים חמים ללא חשש, אלא גם לבניית גוף המטבח, מה שמקנה לרהיט עמידות לאורך זמן רב. את הנירוסטה ניתן ללטש במגוון אופנים שקולעים לסגנונות עיצוב רבים".
עקרון משולש הזהב
לדברי אשר שעיו, מעצב הבית ומבעלי "נאנו מטבחים", בתכנון מטבח חדש חשוב מאוד לתת את הדעת על ייעול המרחב הנתון ועל יצירת קשר מדויק בין המטבח החדש לחלל הציבורי: "יש כיום פתרונות פרקטיים וחסכוניים, שנראים מצוין ומשתלבים עם העיצוב הקיים בחלל הציבורי", הוא מסביר ומוסיף, "היום יותר מאי פעם, תכנון המטבח מתייחס למאפיינים פרקטיים וארגונומיים, שמבטיחים מרחב עבודה נוח ויעיל לשימוש יומיומי. כך למשל, חשוב שתתאפשר עבודה נוחה ואפקטיבית ואת זה ניתן ליצור על פי עקרון המשולש הארגונומי: האזורים העיקריים במטבח (הכיור, הכיריים, המקרר) ממוקמים במרחק נוח זה מזה ויוצרים משולש עבודה יעיל. זהו עקרון חשוב מכיוון שהוא מבטיח מינימום תנועה בין תחנות העבודה".
עוד לפני שנבחר מטבח, יש כמה שיקולים חשובים שצריכים להילקח בחשבון ואחד מהם הוא בחינה של ממדי ומאפייני החלל: "חשוב לבצע מדידות לפני שמתחילות להתעמק בסגנונות ובפתרונות", ממשיך שעיו, "ובמקביל לפענח את הממדים, כולל גובה ורוחב החלל וכל מאפיין אדריכלי נוסף שיכול להשפיע על התכנון ועל פריסת הרהיטים בפועל. בד בבד, חשוב להגדיר את טווח התקציב שמוקצה למטרה. בשלב הזה חשוב להכניס לעוגת התקציב גם את תמחור המשטחים, מכשירי החשמל, עלויות השיפוץ, הזזת נקודות חשמל, אינסטלציה וכולי.
בנוסף, שעיו ממליץ להקדיש מחשבה על הצרכים וההעדפות בפועל: "קחי בחשבון משתנים כמו הרגלי הבישול הספציפיים בבית, דרישות האחסון ומספר האנשים שמשתמשים במטבח בפועל", הוא מסביר. "כל אלה יעזרו לך לייצר תכנון ועיצוב שקולעים לאורחות החיים שלכם כמשפחה. ברמת ארונות האחסון, חשוב לתכנן כחלק מהמערך התפעולי, ארונות גבוהים ופתרונות אחסון פנימיים".