סתלבט בבלקון: הטריקים העיצוביים שיגרמו לך להתנחל במרפסת שלך

כל בית צריך מרפסת. עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: אלון גרגו
כל בית צריך מרפסת. עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: אלון גרגו

האביב בשיאו והמרפסת, שהוזנחה כל החורף, צועקת לשדרוג. איך הופכות אותה לפינה שווה, נוחה ואינסטגרמית? אילו פתרונות ירוקים יתאימו גם לדירות קטנות, ואיזה ריהוט יגרום לך להימרח שעות?

88 שיתופים | 132 צפיות

העונה הכי יפה בשנה כבר כאן! ורגע לפני שאת שולפת מהבוידעם את השורטס הקלילים ומפנטזת על כוס קאווה צוננת בסלון, כשהשמש עדיין מפזרת אור רך מבחוץ – שווה לעצור לרגע ולחשוב גם על המרפסת שלך. כן, אותה פינה קטנה שהוזנחה קצת בחודשים האחרונים (ואת ממש לא לבד בזה). אספנו עבורך טיפים ותובנות שיעזרו להפוך את ה־outdoor שלך לפינה הכי מזמינה בבית. כי כשיש מרפסת כמו שצריך – לא צריך הרבה יותר מזה.

>> להגדיל את הבית בשקל תשעים: טריקים עיצוביים לתחושת מרחב

האקלים הים־תיכוני הנעים, הטמפרמנט הישראלי האוהב לארח, והצורך הבסיסי שלנו לבלות עם הקרובים – במיוחד בתקופות מאתגרות – הפכו את המרפסות לכוכבות הבלתי מעורערות של הבית. יותר ויותר אנשים משקיעים בהן מחשבה, זמן ולא מעט תקציב – ובצדק: כשיש לך מרפסת נעימה, זה מרגיש כמו עוד סלון, רק עם שמיים. אנחנו מנצלות אותה כמעט 300 ימים בשנה, ובמיוחד עכשיו, כשהאביב סוף־סוף כאן – זה בדיוק הזמן להפוך אותה למרחב חלומי.

עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: אלון גרגו 
עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: אלון גרגו 

ריאה ירוקה במרפסת

גם מי שגרה בבניין רב־קומות זכאית לפינה ירוקה משלו – וזה לגמרי אפשרי, כל עוד מתכננות נכון. תשאלו את שי דוד, מחברת 'כרכום', שמתמחה בתכנון גינות על הקרקע, במרפסות ובגגות: "גם בערים הגדולות, שבהן הבנייה לגובה תופסת תאוצה ושטחי הקרקע מצטמצמים, אפשר ליצור ריאה ירוקה במרפסת – כזו שמציעה פרטיות מצד אחד ונוף פתוח מצד שני", הוא אומר. לדבריו, אין הבדל מהותי בין גינה על הקרקע לגינה באוויר: "שטח הוא שטח – ואפשר לעצב אותו לכל חלום, כל עוד מתייחסים אליו כחומר ביד היוצרת".

עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: אורית ארנון
עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: אורית ארנון

לפי שי דוד, כל מרפסת – גם כזו שמרגישה כמו קוביית בטון בלב העיר – יכולה להפוך למרחב טבעי ומרפא, כל עוד מתכננות אותה נכון. "אפשר ליצור בה כל אווירה שתרצו – גם אם החלום הוא להרגיש על הר בגליל כשבפועל אתן בקומה חמישית בעיר סואנת", הוא אומר. "הכוח בידיים שלנו: אנחנו מחליטים מה להבליט, מה לטשטש, ואיך לעטוף את המרחב כך שיהפוך לריאה ירוקה ומזמינה".

השלב הראשון, לדבריו, הוא להבין מה אנחנו רוצות להרגיש – שקט, חיוניות, פרטיות – ומה נרצה לראות כשנביט החוצה. משם, הדרך קלה יותר: באמצעות תשתית אדמה קלה, ניתן לשתול צמחייה גם על הקרקע וגם לגובה – בעזרת קירות ירוקים או אדניות ורטיקליות שמושתלות ישירות על קירות הבטון. "כך, במקום להסתכל על קיר חשוף, פתאום יש ירוק מול העיניים" ממשיך דוד, "וגם במרפסת עירונית אפשר לייצר תחושת טבע אמיתית".

תכנון ועיצוב: אורלי דקטר | צילום: עודד סמדר
תכנון ועיצוב: אורלי דקטר | צילום: עודד סמדר

מרפסת הפלאות

"אנחנו יכולים ליצור במרפסת כמעט כל מה שנרצה", מסכם שי דוד. "כמובן, הכול תלוי בתקציב ובאילוצי קונסטרוקציה – אם קיימים כאלה. ועדיין, אנחנו רואים לא מעט מרפסות בלב העיר שהופכות לגינות של ממש, כולל כרי דשא, אזורי ישיבה ואפילו בריכות פרטיות קטנות".

מעצבת הפנים אורלי דקטר מוסיפה זווית נוספת: "אחת התועלות הכי משמעותיות בתכנון נכון של מרפסת היא ההשפעה על המרחב הפנימי. כשמתכננים נכון – החיבור בין הפנים לחוץ נהיה כמעט בלתי מורגש. הסלון לא באמת נגמר בוויטרינה, והמרפסת הופכת להמשך ישיר שלו. למעשה, החוץ מכפיל את אזור המחיה, ואנחנו מקבלים חוויה מרחבית עשירה ונעימה הרבה יותר".

תכנון ועיצוב: אורלי דקטר | צילום: עודד סמדר
תכנון ועיצוב: אורלי דקטר | צילום: עודד סמדר

ומה לגבי הריהוט? שי דוד ממליץ במיוחד לבעלי מרפסות קטנות לבחור בריהוט סלוני נוח – גם על חשבון פינת האוכל, אם אין מקום לשניהם. "בניגוד לארוחה, שנמשכת לרוב זמן קצוב סביב שולחן, אין באמת תחליף לפינת ישיבה מפנקת או לערסל רך שמחבק את הגוף", הוא מסביר. "אלו פריטים שמאפשרים לנו להישאר במרפסת שעות – ופשוט ליהנות מהרגע".

תכנון ועיצוב: אורלי דקטר | צילום: עודד סמדר
תכנון ועיצוב: אורלי דקטר | צילום: עודד סמדר

זולה בבלקון

"ההמלצה היא לייצר מעין זולות שאפשר להימרח והבשורות הטובות הן שכיום, את מערכות הגן הקונסרבטיביות המנוכרות שהכרנו, מחליפות אלטרנטיבות מדהימות ועמידות לגמרי עד שנראה שמדובר בסלון ביתי לכל דבר ועניין. קונסטרוקציית האלומיניום של הרהיטים החדשים היא אותה קונסטרוקציה, אבל החומרים והבדים שעוטפים את המסגרות הם שונים. כך, בדים וחומרים כמו רשתות חבלים או קש סינטטי, מייצרים את המראה הקוואזי שאליו אנחנו מכוונים".

עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: עמית גירון
עיצוב: כרכום עיצוב נוף | צילום: עמית גירון

"להשלמת האווירה", מסכם דוד, "השתמשו גם בכריות ובתאורה שמותאמת לסביבת החוץ אך אינה נופלת במראה מהגופים היפים ששילבתם בפנים. האלמנטים האלה הם סיבה טובה נוספת שתמשוך אתכן לצאת החוצה ולהנות מכל הטוב שיש למרפסת החדשה שעיצבתן להציע".