זהירות! חרם – איך לזהות את סימני המצוקה וכיצד נכון לפעול

עצרי! סימני אזהרה לחרם | צילום אילוסטרציה: Shutterstock
עצרי! סימני אזהרה לחרם | צילום אילוסטרציה: Shutterstock

תופעת החרם לא מפסיקה להרים את ראשה המכוער, ואין הורה שלא מפחד שהילד או הילדה שלו יהיו הבאים בתור. מזית רפמן נדב, מטפלת רגשית, מעניקה עצות חשובות וכלים נחוצים שיעזרו לנו לפעול נכון. תקראו את זה לפני שאתן רצות למחנכת

88 שיתופים | 132 צפיות

חרם היא לא רק מילה גדולה וכואבת – זוהי מציאות מורכבת שאיתה מתמודדים ילדים, מתבגרים ולעיתים גם מבוגרים. כחברה, כהורים וכמחנכים, עלינו להיות ערניים לסימני האזהרה ולדעת איך לפעול בצורה שמונעת נזק עמוק יותר למי שנמצא בלב הסערה.

>> נולדתי עם מחלה נדירה ובגיל 4 הוריי לא יכלו לגדל אותי יותר

איך מזהים חרם?

לפני שהוא הופך להיות מוחשי וגלוי, החרם מתחיל לרוב בשקט – בהתרחקות, בלחישות מאחורי הגב, בהתעלמות מכוונת. הילד או המבוגר המוחרם מתחיל להרגיש לבד גם כשהוא מוקף אנשים. ישנם כמה סימנים שצריכים להדליק אצלנו נורה אדומה:

1. שינויים חדים בהתנהגות – פתאום הילד שקט יותר, נסגר בתוך עצמו, נמנע מפעילויות שבעבר אהב.
2. ירידה בלימודים או בתפקוד בעבודה – כשמישהו חווה חרם, קשה לו להתרכז ולתפקד.
3. תלונות על כאבים פיזיים – כאבי ראש ובטן לא מוסברים הם לעיתים תוצאה של מתח רגשי גבוה.
4. הימנעות ממפגשים חברתיים – אם הילד מתחמק מבית הספר, מחוגים או מאירועים חברתיים, יתכן שהוא מנסה להימנע מהסיטואציה הקשה.
5. ריבוי הודעות שליליות ברשתות החברתיות – ילדים ובני נוער חיים היום בעולם הדיגיטלי, ולעיתים החרם מתנהל שם בשתיקה רועמת או בגלוי.

איך מגיבים ומה עושים?

כשאנחנו מזהות חרם, הדבר החשוב ביותר הוא לא להישאר אדישות. גם אם נדמה לנו שהילד יתגבר לבד, אסור לנו לזלזל בחוויה שהוא עובר:

1. להקשיב ולתת לגיטימציה לרגשות – במקום להמעיט בערך התחושות (“זה יעבור לך”), תנו לילד להבין שאתן רואות אותו ומבינים את הכאב שלו.
2. לפעול ברגישות מול המסגרת החינוכית – לא תמיד נכון לרוץ מיד למנהלת או למחנכת, אבל בהחלט חשוב לערב דמות אחראית שמכירה את הדינמיקה הכיתתית ויכולה לפעול בחוכמה.
3. לחזק את הילד מבחינה רגשית וחברתית – לפעמים ילדים מוחרמים מאבדים את הביטחון העצמי. תנו להם כלים להתמודד, עודדו אותם ליצירת קשרים חדשים מחוץ למסגרת הפוגעת.
4. לא להיגרר לקונפליקט מול החרם – כהורים, יש לנו נטייה לדרוש צדק מיידי ולפעמים אפילו לתקוף את ההורים של הילדים המחרימים. זה עלול רק להחריף את המצב.
5. לתווך לילדים את המציאות – ילדים לא תמיד מבינים את ההשלכות של מעשיהם. שיח פתוח עם הצד הפוגע יכול לעזור ביצירת שינוי.
6. לספק תמיכה מקצועית – במקרים שבהם החרם פוגע באופן משמעותי בנפש הילד, חשוב לפנות לטיפול רגשי, שיחזק את החוסן הפנימי שלו ויעזור לו לעבד את החוויה.

חרם הוא לא רק בעיה של הילד שעובר אותו – זוהי בעיה של כולנו כחברה. עלינו לפקוח עיניים, להיות שם בשביל הילדים שלנו, ולפעול מתוך אמפתיה ושיקול דעת. ילד מוחרם שלא מקבל מענה עלול לשאת את הפצעים האלה לשנים ארוכות. התפקיד שלנו הוא לוודא שהוא יודע שאינו לבד – ושיש מי שנלחם בשבילו.

מזית רפמן נדב, מטפלת רגשית | צילום: שירן פרץ
מזית רפמן נדב, מטפלת רגשית | צילום: שירן פרץ