החזרה לגן בצל מגיפת הקורונה ומגיפת ההתעללות בגנים

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הדיווחים על התעללות בגנים הולכים ומתרבים. תוסיפו לזה את הקשיים שמתקיימים בכל תחילת שנה ותקבלו אתגר קשה במיוחד. איך מתמודדים איתו?

88 שיתופים | 132 צפיות

מציאות חיינו הנוכחית בישראל מפגישה את ההורים לגיל הרך עם התמודדות כפולה: מצד אחד מגיפת הקורונה שהובילה לשינויים בהתנהלות בתוך גני הילדים ומצד שני מגיפה שנמצאת בישראל כבר זמן רב ונראה שהיא הולכת ומדבקת – מגיפת ההתעללות בילדי הגנים ובהורים.

להתמודד עם הקורונה בגני הילדים

ההורים וגם צוות הגן צריכים להתגייס למען הילדים כדי שהקליטה שלהם בגן תעבור בצורה הטובה ביותר, שכן מגיפת הקורונה מחייבת שינוי התנהלות. הילדים וההורים הולכים לפגוש את השפעת הקורונה במהלך כל שעות היום בגן. כבר בתחילת היום תהליך הפרידה ישתנה מכיון שההורים לא יכולים להיכנס לגן. הפרידה צריכה להיעשות בשער או בכניסה לגן. ההתנהלות בגן מחייבת לשמור על רמת היגיינה גבוהה מאוד הכוללת לימוד בקפסולות והגן מתנהל בשגרת חרום. לשטוף ידיים, לעטות מסכה על ידי הצוות בזמן שההורים מגיעים לאסוף את הילדים. לצד זה חשוב שלא להפגין יותר מדי לחץ, להפחית מאוד את השיח בין כולם אודות המגיפה וכמובן לתת לילד הרגשת ביטחון מקסימלית. בנוסף לכל השינויים הללו, מרחף עניין משמעותי שבו ההורים לא יכולים לראות מה קורה בגן, מה קורה לילד שלהם בגן. חשש זה מתעצם עם הפרסומים החוזרים על התעללות בגנים.

איך למנוע את המגיפה השנייה, "מגיפת" ההתעללות?

המגיפה השנייה היא מגפת ההתעללות בילדי הגנים ובהוריהם, התעללות פיזית ונפשית מצד המטפלות אשר חוטאות לעבודתן החינוכית והטיפולית. 

ההורים במצוקה גדולה, הלב ממאן להבין איך אפשר לפגוע בילדים כל כך קטנים והם מנסים להבין איך יוכלו לסמוך על הצוות המטפל. האם הוא מטפל או הורס? ואם חלילה חלילה הילד.ה שלהם חוו התעללות – איך הם יוכלו לדעת?!

מדינת ישראל בתקופה שלפני הקורונה יצרה חוקים להגנת הגיל הרך בעקבות מקרי התעללות שקרו בגנים. החוקים הללו נכנסים לתוקף בימים אלו. אמנם החוקים הם ראשוניים ולא מספקים עדיין, אך הם כאן כדי ליצר שינוי. 

חשוב לזכור כי השינוי צריך לבוא גם מההורים. כדי ליצור את השינוי אנו ממליצים להורים לשים לב לכללים הבאים:

  1. לרשום רק לגנים עם אישור ראשוני מטעם משרד העבודה והרווחה – תבקשו לדעת האם קיים אישור כזה לגן. אם תשובת הגן מראה כי בעלי הגן לא מודעים לחוק או לא הגישו בקשה לאישור, זאת כבר נורה אדומה מבחינתכם. 
  2. לבחור צוות חינוכי עם השכלה לגיל הרך – כמו שלא נלך לרופא רק כי הוא אמפתי ונותן תחושה של חום ואהבה, כך גם נדרוש תעודה, נדרוש מאנשי החינוך שלנו מקצועיות. אומנם יש כאלה שלמדו וסרחו יש כאלה שלא למדו והן מופלאות. אבל עלינו ללכת עם הכלל ולא עם היוצא מן הכלל, בקצוות תמיד יש גם וגם.
  3. תרשו לעצמכם לשאול את עצמכם שאלות, לחקור, לבדוק – נניח והכל תקין והילד.ה שלכם בגן, איך תדעו איך עבר היום, במיוחד אצל הפעוטות שלא מדברים. אתם כהורים מכירים את הילד שלכם הכי טוב ולכן עליכם לגדל אומץ לב, להתבונן בילד.ה ולבחון כל דבר שמשתנה מטוב ועד רע. למשל תיאבון – האם התגבר או נעלם? שינה – איך היא נראית, רגועה ושלווה או תנועתית ולא נינוחה עם קימות רבות? עשיית צרכים – האם מתאפקים או משחררים? כל שינוי ממה שהכרתם את הילד שלכם טרום הכניסה לגן יכול ללמד אתכם.
  4. שימו לב למבט בעיניים של הילד.ה שלכם – חשוב להתבונן, ממש להתבונן. העיניים של ילדינו מראות לנו אם הם שמחים או עצובים.
  5. תבחנו מה קורה בבית – אם נניח נופל משהו מה התגובה של הילד.ה, האם נבהל.ת, האם מתחיל בכי גדול,  האם מסתגר.ת, האם משתתק קופא במקום? מה לגבי הרמת קול? כל דבר כזה יכול ללמד אתכם.
  6. תקשיבו לבטן שלכם – במציאות של היום שיש כל כך הרבה שפע של מידע ודרכי חינוך ודעות מאוד קשה להקשיב לבטן הרכה שלנו אבל אתם ההורים! אתם יודעים! תאמינו לעצמכם! אל תפחדו. אם יש לכם חשש לבדוק עם הגן משהו או להעביר ביקורת מחשש להתנכלות או תחושה לא נעימה, תקשיבו לחשש הזה שלכם, ככל הנראה יש מה לבדוק. 
  7. הילדים הם המצלמות בגן – דרך המשחק שלהם מלמדת אותנו על מה הם רואים. לדוגמה: אפשר לשחק משחקי תפקידים עם הילדים, ולשאול את הילד.ה את רוצה להיות הגננת או הילד, לעשות מפגש, לדמות חלק מהיום בגן ולראות האם הילד מראה סימן שצריך להדליק נורה אדומה .לפעמים מגלים דברים קסומים ונעימים ולפעמים אולי קצת פחות. דרך ההתנהגות של הילדים אנחנו למדים.
  8. לגשת לאנשי מקצוע – לפעמים אנחנו זקוקים לתרגום של ההתנהגות או של הבכי, ולכן כדאי ומומלץ לגשת לאנשי מקצוע לשאול שאלות האם זה שלב התפתחותי או כל דבר אחר.

לסיכום אנחנו מייחלים ששתי המגיפות הללו לא יהיו איתנו, אבל בעוד שעם בידוד, מסכה, שטיפות ידיים וריחוק של שני מטר נסתדר. בשום אופן לא נסכים שיבודדו לנו את הילדים, יסתמו לילדים שלנו את הפה כדי שלא יספרו מה מתחולל בגן, כי גם שטיפת ידיים לא תנקה את האלימות שנכפתה על הילדים. זו בכייה לדורות. הילדים שלנו הם הדבר הכי יקר לנו בעולם וחשוב שכל מערכת תדע שמאחורי כל ילד עומד הורה! הורה ששומר עליו! 

————————————————————————————–

רונן מטלון, גנן ובעלים של גן הילדים רונן הגנן בזכרון יעקב, מירי מטלון מדריכת הורים בעלים של קליניקת הורים ונהנים, מטפלת בפלטפורמה SomebuddyTherapy