מה אומרים לנערה בת 13 ששונאת את הגוף שלה?

השמנת ילדים ודימוי גוף לא בריא - כך תתמודדו | צילום: Shutterstock,VGstockstudio
השמנת ילדים ודימוי גוף לא בריא - כך תתמודדו | צילום: Shutterstock,VGstockstudio

ספר חדש מסביר איך מעודדים ילד שסובל מעודף משקל, מה אומרים לילדה עם דימוי גוף מעוות ואיך מזהים הפרעות אכילה?

88 שיתופים | 132 צפיות

 

על פי נתוני משרד הבריאות אחד מכל חמישה ילדים בארץ סובל ממשקל יתר בדרגה כזאת או אחרת. מדובר כבר במגפה של ממש, כאשר ההשמנה אינה רק גורם סיכון לתחלואה כרונית ושיעורי תמותה גבוהים אלא גם מחוללת מצוקה נפשית. בדידות, דיכאון, דחייה חברתית וכן פיתוח מנגנונים נפשיים של אכילה כפיצוי רגשי מתלווים לא פעם למשקל היתר. מבוגרים כמו ילדים סובלים מהעניין, אך ברור שבקרב נערים ובמיוחד נערות העניין רגיש פי כמה וכמה, התוצאה בסופה של דבר היא אחת: ילדים לא בריאים ולא מאושרים שסובלים פיזית ונפשית.

השמנת ילדים ודימוי גוף לא בריא - כך תתמודדו | צילום: Shutterstockעוד כתבות מעניינות
איך מתמודדים עם עודף משקל אצל ילדים?
"אנחנו לא שמנמנות, אנחנו שמנות"
כך מתחילים לאהוב את עצמך

את הסיבות להשמנה כמו גם דרכי הטיפול בה, לפחות הקלאסיות, רובנו יודעים. היעדר פעילות גופנית המאפיינת את הדורות האחרונים, הכניסה של מזון מתועש לחיינו וכן חשיפה לתכנים מסחריים המקדמים מזון מהיר עומדים מאחורי הנתונים על השמנת ילדים בעולם המערבי, כמו גם בישראל. אך מה לגבי הצד הנפשי של המשוואה? כאמור, ילדים בעלי עודף משקל סובלים לא פעם מיחס עוין, מזלזל וביקורתי וחשים בושה, אשמה, כשלון, תסכול, חוסר בטחון ואף תיעוב עצמי. להורים כמובן תפקיד מכריע בכל הנוגע לבריאותם הפיזית והנפשית של ילדיהם. אך עם כל הרצון לעשות את הדבר הנכון לא תמיד הם יודעים מה לעשות, ולעיתים אף עלולים להביא לתוצאה ההפוכה ולגרום לנזק.

בימינו הורים מתמודדים עם סוגיות רבות ורגישות בנושא, מה למשל אומרים לנערה שלא מרגישה בנוח עם הגוף שלה ולא מצליחה להפסיק להשוות את עצמה לדוגמניות בקטלוגים לבגדי הים ובאינסטגרם? איך נכון להגיב כשלועגים לילד בגלל משקל גופו, והאם בכלל יש דרך נכונה? מה לעשות כשהילדים מסרבים לאכול פירות וירקות כי הם ״לא טעימים״? איך לעודד אותם לעשות פעילות גופנית בלי הכרח או כפייה? ואיך ניתן לזהות הפרעות אכילה עוד לפני שהן הופכות לבעלות נפח מדאיג?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

על שאלות אלה ואחרות הנוגעות לתופעת ההשמנה אצל ילדים מנסה להשיב ספר הדרכה חדש בשם "ילדים בריאים כדרך חיים״. הספר מאת ד״ר איתי זיו (Ph. D), מרצה ויועץ כושר ותיק, ומאמנת הכושר והג׳ודו קרן שכטר (B.Ed) המתמחה בעבודה עם ילדים ובני נוער, מיועד לכל המשפחה. על בסיס ידע מדעי ומקצועי, כמו גם על בסיס ניסיונם של המחברים, הספר מפגין גישה הוליסטית, כזו השמה דגש על המשפחה כולה, כוחה ותפקידה, ולא מתמקדת רק בילד עם עודף המשקל. הניסיון לקדם אורח חיים בריא בקרב כל הסביבה הקרובה של הילד הוא המפתח בספר, וכאן ייחודו בהשוואה למדריכים אחרים. בנוסף מנסה הספר להעניק כלים להורים שאינם יודעים כיצד להתמודד באופן יעיל עם השמנת היתר של ילדיהם באמצעות מודעות, הבנה, קבלה, הכלה וסובלנות שיבואו במקום הבלבול הרווח כל-כך. במקביל מושם דגש על שינויים התנהגותיים והצבת גבולות וכללים ברורים.

השפה בספר תמציתית, ברורה וידידותית, כולל בהסברת סיבוכים רפואיים, מסקנות מחקרים, פרמטרים של סימון תזונתי, התפתחות מוטורית ושאר מושגים מרכזיים. ההמלצות יישומיות והפתרונות מעשיים. בין היתר, מומלצים משוב חיובי למאמץ, דיבור ב״שפת אני״ המגלה רגשות במקום הטחת האשמות, גיוס הסביבה, נחישות, עקביות, דוגמא אישית ומעל הכל, אימוץ הרגלי תזונה טובים והקפדה על פעילות גופנית באופן הדרגתי, אמפתי ומותאם אישית כשהמטרה היא ילדים שהם גם מרוצים, שמחים ופעילים. דוגמאות לתכניות אימון בסיסיות (גם משותפות לילדים והורים) ואף ייעוץ סטיילינג (גזרות, צבעים, הדפסים, חומרים, אביזרים) המבוסס על הבנת חשיבות הלבוש כמרכיב מהותי בחיי הילדים והבנת הצורך להיות עכשוויים ומעודכנים, משלימים מדריך שימושי וממוקד המספק תשובות לשאלות קשות בהורות.

 

 

הספר "ילדים בריאים כדרך חיים" ניתן לרכישה מקוונת באתר
מחיר קטלוגי: 95 שקלים, הוצאה עצמית, 89 עמודים, 2018