ראש לשיעולים

מה גורם לשיעול, מהם סוגי השיעול הקיימים, איך מקלים על התופעה ואיך מטפלים בה? הכל על שיעול

88 שיתופים | 132 צפיות

שיעול יבש או עם ליחה, המלווה באף נוזל, בכאב גרון ולפעמים גם בחום, מאפיין הצטננות או זיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות. בעונות שבהן מזג האוויר משטה בנו, אנו רגישים יותר לפתוגנים הנישאים באוויר. השיעול הוא סימפטום נפוץ מאוד לתקופה זו – הוא יכול להתלוות למחלות כרוניות כאסתמה ויכול להיות אקוטי כסימפטום עיקרי במצבים של אלרגיה, מחלה ויראלית, חיידקית ועוד.

מדוע אנו משתעלים?

לשיעול תפקיד פיזיולוגי חשוב בהגנה על דרכי הנשימה והריאות. זהו רפלקס המיועד לפנות את דרכי האוויר מהפרשות ליחה מרובות, מזיהומים או מגופים זרים שנשאפו אליהן.

לרוב, שיעול חריף קשור למחלה קצרה, בדרך כלל זיהומית, כמו הצטננות, שפעת או במקרים קשים יותר, דלקת ריאות. כאשר השיעול נמשך יותר משלושה שבועות הוא נהפך לשיעול כרוני וחשוב לברר את הגורם לו. באסתמה ישנם התקפי שיעול חוזרים, לרוב עם הפסקות ביניהם.

שיעול המלווה בנזלת וליחה, כביטוי להצטננות או לזיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות, הוא תופעה נפוצה ביותר אצל ילדים, במיוחד בגילאי הגן. לילדים יש בממוצע כשישה-שמונה אירועים של שיעול בשל דלקות בדרכי הנשימה העליונות בכל שנה, רובם בעונת הסתיו והחורף.

מהם סוגי השיעולים הקיימים?

  • שיעול יבש: נוצר כתוצאה מגירוי בגרון ובדרכי הנשימה העליונות.
  • שיעול נבחני: כאשר יש גירוי או דלקת באזור מיתרי הקול, ותופעה זו מלווה לרוב בנשימה רועשת, במיוחד בזמן הכנסת האוויר, הנקראת סטרידור.
  • שיעול רטוב: נוצר בשל היווצרות ליחה בסימפונות (הקנה והברונכים – דרכי הנשימה).
  • שיעול צפצופי: מצב של גירוי בסימפונות, התכווצות השריר בדופן הסימפונות, והיצרות בקוטר דרכי הנשימה, כמו למשל באסתמה.

מהם הגורמים לשיעול?

נזלת כרונית: אצל ילדים עם נזלת כרונית, עם או ללא דלקת במערות הפנים (סינוסים), הנזלת יכולה לזלוג מאחורי האף ללוע בזמן שכיבה ולגרום להחמרת השיעול בלילה.

וירוס או נטייה אלרגית: שיעול נבחני וסטרידור נגרמים לרוב על ידי וירוס הגורם לדלקת באזור מיתרי הקול. במקרים של סטרידור חוזר (שיעול נבחני פתאומי, המופיע לעיתים קרובות בלילה), הגורם הוא נטייה אלרגית. ילדים עם תופעות אלה סובלים לעיתים גם מאסתמה. כאשר התופעה חוזרת, יש לפנות למומחה לבדיקת מצב של היצרות אנטומית באזור מיתרי הקול.

אסתמה: תופעה של התקפי שיעולים חוזרים, המחמירים בלילה או בזמן מאמץ גופני, עם או בלי קוצר נשימה או צפצופים בנשימה, יכולים להיות חלק ממחלת אסתמה. מצב זה דורש בירור, אבחון וטיפול.

מחלות ריאה: במקרים נדירים, שיעול כרוני נובע ממחלות ריאה. במקרים אלה דרוש בירור מעמיק יותר. הסיבות כוללות ריפלוקס (חזרה של האוכל מהקיבה אל הוושט ולפעמים שאיפת האוכל לקנה הנשימה), בעיות בליעה ואספירציה של אוכל לריאות, מחלות במערכת החיסון, סיסטיק פיברוזיס ועוד. שיעול גם יכול ללוות מצבים נדירים יותר, כמו דלקת ריאות חיידקית (הדורשת טיפול באנטיביוטיקה), מחלת השעלת, או לאחר שאיפת גוף זר לדרכי הנשימה. במקרים אלה נדרש בירור וטיפול רופא.
הטיפול הטבעי המרגיע מאוד את הגרון הוא שתיית תה עם דבש. צילום: photos to go

איך מטפלים?

הורים רבים מעוניינים להקל על הילד המשתעל ומנוזל בעונת החורף ומבקשים מהרופא תרופה מתאימה. קיים מגוון עצום של תרופות, אולם אין כיום חומר המרפא מחלות אלה או יכול לשנות את מהלך המחלה, הנמשכת לרוב כשבוע. אגודת רופאי הילדים אוסרת על מתן תכשירים נגד שיעול לילדים, בשל הסכנה מתופעות הלוואי וחוסר יעילותם. ברוב המקרים, מוטב לדאוג לכמות שתייה מספקת לילד, להוריד חום במידת הצורך, ולתת טיפול לאף המכיל מי מלח סטריליים. הטיפול הטבעי המרגיע מאוד את הגרון בזמן דלקת והצטננות הוא שתיית תה עם דבש. מחקר שנערך בישראל לאחרונה הוכיח את יעילות הדבש בהקלת סימפטומים של הצטננות בקרב ילדים.

יש להמעיט בשימוש בסירופים המפחיתים את הגירוי בגרון, לא מומלץ לתת משככי שיעול לילדים, משום שלשיעול יש תפקיד הגנתי על דרכי הנשימה. במיוחד לא מומלצות תרופות הכוללות אופיאטים, כמו קודאין, שלהן תופעות לוואי משמעותיות. אנטי-היסטמינים נמצאים בתכשירים רבים נגד נזלת ושיעול או הצטננות – הם מדכאים את פעילות ההיסטמין, חומר המופרש במצבים אלרגיים, במיוחד בדרכי הנשימה העליונות. לתכשירים אלה לא הוכחה יעילות נגד תופעות הנובעות מזיהומים ויראליים. אין לטפל בתכשירים אלה בתינוקות. גם למרככי הליחה ולמכייחים השונים הנמצאים בתכשירים רבים "נגד שיעול" לא הוכחה יעילות, והם עלולים לגרום לתופעות לוואי, לכן לא מומלץ לטפל בהם בילדים. בדומה, אין כל הוכחה ליעילות הטיפול באדים חמים או קרים.

במחלות דרכי נשימה כמו ברונכיוליטיס אצל ילדים קטנים, נמצאה יעילות לטיפול במי מלח מרוכז. טיפול זה ניתן במקרים מיוחדים על פי שיקול הרופא. בנוסף, ישנן תרופות טבעיות רבות שפותחו נגד תופעות של זיהומים ויראליים בדרכי הנשימה העליונות. רובן לא עברו בדיקה מחקרית להוכחת יעילותן. יש לבדוק היטב מה מכילות התרופות ולשאול את הרופא על טיבן.

דרכים ביתיות לטיפול בשיעול

  • צמח האורגנו נמצא יעיל במיוחד להפסקת שיעול. רצוי להשרותו במים חמים ולשתות מספר כוסות ביום.
  • הג'ינג'ר יעיל לטיפול בפתוגנים חיצוניים ובליחה. יש להשרות שתיים-שלוש פרוסות ג'ינג'ר במים חמים עם מקל קינמון. במקרים של חום וליחה צהובה-ירוקה, יש להשרות את הג'ינג'ר במים חמים עם נענע ולשתות מספר פעמים ביום.
  • במצבים של שיעול וליחה מרובים, אפשר לחתוך בצל לחתיכות קטנות ולהשרות אותן בדבש ולאכול לאחר כחצי שעה. רצוי גם לשתות מים חמים עם לימון ודבש.
  • לשיעול עם ליחה, מומלץ לשתות כוס מיץ אשכוליות סחוט טבעי מספר פעמים ביום.
  • אצל ילדים ותינוקות במיוחד, ניקוי מערות האף בעזרת מי מלח מסייע לטיפול בשיעול ובהתקררות.
  • הגברת הלחות ושתיית נוזלים תסייע לניקוי טבעי של הריאות.
  • מרק עוף צח וטרי הוא תרופת פלא בזכות המרכיבים הטבעיים שמונעים את הליחה.
  • הקאה מסייעת לילדים לשחרר את הליחה הצמיגית ויכולה להקל על הנשימה, לכן אין צורך להילחץ מהקאות בזמן שיעול כבד.
  • בעת השינה, רצוי להגביה לילד מעט את הראש באמצעות הרמת המזרן על ידי מגבת מגולגלת או כרית.