זהירות: אנורקסיה

מהי אנורקסיה נרבוזה, איך ניתן לזהות אותה ומה הטיפול?

88 שיתופים | 132 צפיות

רבים מחולי האנורקסיה רואים עצמם כשמנים, בעלי משקל עודף, גם כאשר הם מורעבים או נראים בבירור כסובלים מתת תזונה

אנורקסיה נרבוזה מאופיינת על ידי מרדף אין סופי אחר רזון, חוסר נכונות לשמר משקל נורמאלי או בריא, דימוי גוף שלילי, פחד מוגבר מעלייה במשקל, אי הופעת המחזור החודשי והרגלי אכילה לא תקינים. חלק מהאנשים הסובלים מאנורקסיה מאבדים משקל על ידי דיאטה והתעמלות בצורה מופרזת, בזמן שאחרים מאלצים עצמם להקיא או שעושים שימוש רב בחומר משלשל, משתן או חוקן.

רבים מחולי האנורקסיה רואים עצמם כשמנים, בעלי משקל עודף, גם כאשר הם מורעבים או נראים בבירור כסובלים מתת תזונה. מזון, אכילה ושמירה על המשקל הופכים לאובססיה.

אדם הסובל מאנורקסיה ישקול עצמו במקרים רבים שוב ושוב, יתקצב מנות בקפידה, יאכל רק כמויות קטנות ורק סוגים מסוימים של מזונות.

בעיות נפשיות ומחלות גופניות

ישנם חולי אנורקסיה שבעזרת טיפול מחלימים לאחר אירוע חד פעמי, ויש כאלו שמצבם משתפר אך סובלים מהישנות התופעה. בנוסף לאלו, ישנם הסובלים מסוג כרוני יותר של המחלה שבמהלכה מצבם הבריאותי מתדרדר במשך כמה שנים, בזמן שהם נאבקים בה.

לפי מספר מחקרים, אנשים עם אנורקסיה הינם בסכנת חיים פי 10 מאשר אלו שאינם סובלים מההפרעה. ההסתבכויות הפיזיות הנפוצות שיכולות להוביל למוות מאנורקסיה הן דום לב וחוסר איזון נוזלים ואלקטרוליטים. המחלה עלולה להוביל גם להתאבדות.

חולי אנורקסיה סובלים במקרים רבים מבעיות נפשיות ומחלות גופניות במקביל, ביניהן: דיכאון, חרדה, התנהגות אובססיבית, התמכרויות, בעיות לב, בעיות נוירולוגיות והתפתחות גופנית לא תקינה.

סימנים נוספים עלולים להופיע עם הזמן, כגון:

  • הצטמקות עצמות (אוסטיואופינה/אוסטאופורוסיס).
  • שיער וציפורניים שבירים.
  • עור יבש וצהוב.
  • צמיחת שכבת שיער דקה על הגוף.
  • אנמיה ואיבוד מסת שריר.
  • עצירות חריפה.
  • לחץ דם נמוך.
  • נשימה ודופק איטיים.
  • ירידה בחום גוף המלווה בתחושת קור עקבית.
  • תשישות.



רבים מחולי האנורקסיה רואים עצמם כשמנים. אילוסטרציה: Gettyimages/Imagebank

רבים מחולי האנורקסיה רואים עצמם כשמנים. אילוסטרציה: Gettyimages/Imagebank

הטיפול באנורקסיה

הטיפול באנורקסיה כולל שלושה מרכיבים:

  • השבת האדם למשקל תקין.
  • טיפול בסוגיות הפסיכולוגיות הקשורות להפרעת האכילה.
  • הפחתה של התנהגויות או מחשבות אשר מובילים להרגלי אכילה לא תקינים ומניעת התדרדרות או הישנות המחלה.

מחקרים מסוימים מראים ששימוש בתרופות אנטי דיכאוניות, אנטי פסיכוטיות ומייצבי מצבי רוח יכול לעזור מעט במהלך הטיפול על ידי כך שהם עוזרים לפתור סימפטומים של מצבי רוח (כמו חרדה), שלרוב מתקיימים במקביל לאנורקסיה. לעומת זאת, מחקרים חדשים מראים שתרופות אנטי דיכאוניות לא בהכרח יעילות במניעת הישנות המחלה אצל החולה.

בנוסף, עוד לא הוכח שתרופה כלשהי אפקטיבית בשלב הראשון והקריטי בטיפול – השבת החולה למשקל תקין. בסופו של דבר, לא ברור אם ואיך תרופות יכולות לעזור לחולה להתגבר על אנורקסיה, אך המחקר בנושא עדיין נמשך.

מחקרים מסוימים מראים ששימוש בתרופות אנטי דיכאוניות, אנטי פסיכוטיות ומייצבי מצבי רוח יכול לעזור מעט במהלך הטיפול

סוגים שונים של פסיכותרפיה (טיפול אישי, קבוצתי או משפחתי) יכולים לעזור בטיפול בהיבטים הפסיכולוגיים של המחלה. על פי מחקרים מסוימים, הטיפול המשפחתי, שבו ההורים לוקחים אחריות על האכלתו של המתבגר/ת, הוא היעיל ביותר בהשבת הילד למשקל תקין, שיפור בהרגלי האכילה ובמצב הרוח.

שיטה זו מוזכרת בלא מעט מחקרים משום שיעילותה הוכחה בכמה מקרים וניסויים קליניים, במיוחד במקרים בהם החולה צעיר ואינו חולה כרוני. מחקרים אחרים מציינים ששילוב בין טיפול תרופתי לבין תמיכה פסיכולוגית, המיועדת ספציפית לחולי אנורקסיה, הנו הטיפול היעיל ביותר. אולם, יעילות הטיפול תלויה בסופו של דבר בנכונותו של החולה ומצבו.

למרבה הצער, אין טיפול עקבי אשר הוכח כיעיל בטיפול במבוגרים חולי אנורקסיה. עם זאת, יש דרכי טיפול מקוריות וגישות מניעה חדשות שנראים מבטיחים. אחד המחקרים מעלה השערות שתוכנית התערבות מקוונת עשויה לסייע לנשים הנמצאות בסיכון מלפתח את הפרעת האכילה.

מקור: אתר המכון הלאומי לבריאות הנפש, ארה"ב

הכתבה באדיבות מרכז שלבים – מרכז שיקומי לטיפול בהפרעות אכילה