ארוחה הולנדונזית
הולנד ואינדונזיה חולקות ביניהן עבר משותף שהטביע את חותמו גם על המטבח ההולנדי. שלומית יפת-ביאליק מתחקה אחר ארוחת הרייסטאפל ומלקקת את השפתיים
כשאני מבקרת במסעדה עם אוכל מקומי שאני לא מכירה, ככל שהשם של המאכל מוזר ולא ברור, כך הוא נשמע לי מלהיב יותר. אולי מאחורי השם Babi Ketjap או soto daging madura, מתחבאת מנה ייחודית שטרם טעמתי כמוה? אולי ה-serundengיהיה טעים במיוחד? ומכיוון שאיני יכולה להזמין את התפריט כולו, אני מודה ומתוודה שפעמים רבות – גם אם הארוחה משובחת – סקרנותי לא באה על סיפוקה. בדיוק בשביל אנשים כמוני המציאו את הרייסטאפל (Rijsttafel): ארוחה אינדונזית המורכבת מהמון מנות קטנות.
הקולוניאליזם חלף, הטעם נשאר
הרייסטאפל הוא שילוב אקזוטי של שני עולמות: מטבח אינדונזי בגרסה הולנדית. פירוש השם בהולנדית הוא "שולחן אורז". ומדוע לארוחה אינדונזית יש שם הולנדי? ההסבר לוקח אותנו יותר מ-400 שנה אחורנית, לשנת 1602, כאשר חברת הודו המזרחית ההולנדית (VOC), שהייתה חברת סחר רבת עוצמה, צברה כוח רב והייתה לשליטה בפועל של אינדונזיה. עם פשיטת הרגל של החברה בשנת 1800 הפכה ממשלת הולנד את אינדונזיה לקולוניה הולנדית. במשך כ-150 שנה – עד סוף מלחמת העולם השנייה – שלטה הולנד באינדונזיה. המתיישבים ההולנדים גילו שם בין השאר גם את האוכל המקומי. הם אספו מנות טיפוסיות לאזורים שונים ברחבי אינדונזיה וקיבצו אותן יחד כדי ליצור שולחן רב-תרבותי ורב-טעמים, שהפך למעין חגיגה הולנדית-אינדונזית. ארוחה ייחודית זו קיבלה את השם "רייסטאפל".
|
ימי הקולוניאליזם אמנם חלפו, אבל הם השאירו את חותמם בתחומים רבים – וגם באוכל. הולנדים רבים שחיו באינדונזיה הביאו עמם את המאכלים שהכירו ואת מסיבת הרייסטאפל, וגם מהגרים רבים מאינדונזיה שחיים בהולנד משלבים את המטבח האקזוטי בתרבות המקומית. ככל הנראה בשום מדינה אחרת לא תמצאו כל כך הרבה מסעדות אינדונזיות, מלבד אינדונזיה עצמה.
החומוס של הבוטנים
אז מה היה לנו ברייסטאפל? אני ביקשתי את הגרסה הרגילה ואמי את הגרסה הצמחונית, וכך יצא שמלבד האורז הלבן קיבלנו 26 צלחות. כל כך הרבה מנות שזה היה מבלבל. הטעם הבולט ביותר בארוחה היה טעם של רוטב בוטנים סמיך וטעים.
מכל המאכלים האינדונזיים נראה שההולנדים אימצו במיוחד את רוטב הבוטנים, והוא כמעט כמו החומוס שלנו: הולך עם הכל. ההולנדים אפילו אוהבים אותו על צ'יפס. גם בשולחן האורז שלנו זכינו בכמה גרסאות של רוטב בוטנים, על שיפודי עוף, קציצות בשר, טופו, סלט ירקות או על חטיפי אורז תפוח.
עוד על השולחן היה לנו סלט תפוזים מעולה, שיפודי בשר כבש עם קוקוס, תבשיל שעועית ירוקה, אורז עם ירקות, ביצה קשה ברוטב מתוק-חריף ועוד ועוד. הרייסטאפל מספק מגוון טעמים בכל סולם החמוץ-חריף-מתוק, והצצה לפן נוסף בתרבות המקומית.