הכי צהוב שיש
יש לך ביצים? מידע למשתמש
היא טעימה, מזינה, נגישה וזולה להפליא ואפשר להתקין ממנה בפשטות ובמהירות מנות מספקות. נפוצותה ומחירה הזול עד גיחוך הפכו אותה לפריט מזון שנתפס כמובן מאליו ואינו זוכה להערכה הראויה. לזילות הלא מוצדק של הביצה תרמו שני גורמים עיקריים: שוחרי בריאות נמהרים שהוציאו דיבתה רעה והאשימו אותה באחריות למחלות שונות (אנשים בריאים בעלי הרגלי תזונה נכונים, המקפידים על תפריט מאוזן, יכולים ליהנות מצריכה של ביצה אחת ביום בלי חשש).
אשמים נוספים הם אלה המוכיחים את חוסר האונים שלהם במטבח, באמצעות האמירה שהם בקושי יכולים להכין חביתה. ובכן, כדאי שיידעו שלהכנתה של חביתה טובה באמת, נדרשת מיומנות גבוהה מהמקובל לחשוב, כמו למשל היכולת לבחון את טריות הביצה.
הביצה משתתפת במאכלים רבים: פסטה ונגזרותיה, מאפים ומנות אחרונות, פשטידות, קציצות, סלטים ורטבים, מרקים, ועוד. בנוסף, היא מהווה בת לוויה הולמת למגוון מאכלים מסורתיים וברבים מהם משמשת ככוכבת. הרשימה ארוכה: ביצה בלולה כציפוי למזון המיועד לטיגון עמוק, משיחת מאפים בחלמון המעניק להם ברק וגוון יפים ומפתים, סוגים מסוימים של יין שהביצה משמשת כמרכיב חשוב בתהליך הייצור שלהם ועוד.
טריות, אחסנה וטיפול
הקפידו תמיד להשתמש בביצים טריות שאוחסנו בתנאים נאותים: בקירור או בחלל ממוזג, בסביבה נקייה והרחק מאור השמש, ושימו לב לתאריך המוטבע על האריזה. יש לקנות אך ורק ביצים מוחתמות, דבר המבטיח שעברו בדיקה, שיקוף, מיון ואריזה בתחנות מיון רשמיות המבוקרות על ידי רופא וטרינר ואנשי מקצוע אחרים.
ביצי חופש הן ביצים שמטילות תרנגולות שנעות בחופשיות ומלקטות את מזונן מהאדמה. אלו הביצים הטובות והטעימות ביותר. אפשר לזהות אותן על פי צבעו העז והעמוק של החלמון לעומת הצבע הצהוב-חיוור של חלמון הביצה התעשייתית. הבעיה עם ביצה כזאת היא שלעיתים קשה להתחקות אחר גלגוליה וייתכן שהיא לא זכתה לתנאי אחסון טובים. השתדלו לאתר ספק טוב, אמין וישר לבב ודבקו בו.
ערכיה התזונתיים של ביצה תעשייתית אינם פחותים מאלה של ביצת חופש, וטעמה סביר. במתכונים מסוימים, כמו ביצת עין או ביצה עלומה, ראוי להעדיף ביצת חופש טרייה, אך אין להתפשר על ביצה טרייה מאוד במתכונים שבהם הביצה אינה מבושלת באופן מלא. ביצה ישנה עלולה להכיל את חיידק הסלמונלה המסוכן בעיקר לתינוקות, לילדים קטנים, לנשים בהריון, לקשישים ולאנשים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה.